Anderssons VM-trupp spikad

Om en dryg månad, den 18 juni, spelar herrlandslaget första matchen i VM mot Sydkorea. På tisdagen offentliggjorde förbundskapten Janne Andersson vilka 23 spelare som får uppdraget att försvara de svenska färgerna i Ryssland. På det stora hela en väntad trupp, Janne Andersson litar till de spelare som tagit Sverige till VM via kval och playoff.

Visa bildspel

– Grundtanken har väl varit, när det gäller upplägg, förberedelser och trupp, att inte krångla till det för mycket, utan se det som än vanlig uttagning. Sedan är det klart att det är några saker som skiljer sig åt och det påverkar.

– Vart fjärde år är det VM, vi tar ut trupper ganska ofta annars, men den här truppen är det kanske fyra år till nästa gång man ska ta ut – om man är med. Det gör att digniteten i det blir väldigt mycket större för mig känslomässigt, att antingen ta med någon eller inte ta med någon. Det betyder så mycket mer för en fotbollsspelare, såklart, än vad än vanlig trupputtagning gör. Det gör ju att man har grunnat extra, extra noga på allting, så är det ju.

I förhandssnacket har många spekulerat kring vilka åtta mittfältare som till slut skulle bli uttagna. Albin Ekdal är tillbaka i spel och hann medverka i de avslutande omgångarna med Hamburg i Bundesliga. Däremot har det en tid varit klart att Jakob Johansson inte skulle hinna bli helt återställd till VM.

Med det i bagaget är Ekdal, Sebastian Larsson, Gustav Svensson och Oscar Hiljemark uttagna som centrala mittfältare. De fyra yttermittfältarna är Emil Forsberg, Viktor Claesson, Jimmy Durmaz och Marcus Rohdén.

Janne Andersson förklarar att det som varit svårast har varit att ta ut den fjärde yttermittfältaren.

– Vi vill ha en yttermittfältare som även kan spela centralt för att kunna täcka upp där, både taktiskt och om vi skulle få skador och avstängningar. Det är bra att ha några spelare i truppen som kan spela på flera positioner. Därför har vi valt att som fjärde yttermittfältare ta Marcus Rohdén.

– Han har haft lite skadebekymmer, därför var han inte med senaste samlingen, men annars har han gjort det bra tidigare i landslaget och i Serie A där han har spelat en hel del den här säsongen.

Utöver mittfältet har det under våren varit frågetecken kring Robin Olsen, Janne Anderssons förstaval som målvakt i kvalet. Olsens rehabilitering har gått utmärkt och han finns med som en av tre målvakter tillsammans med Kristoffer Nordfeldt och Karl-Johan Johnsson.

Den svenska truppen samlas den 23 maj och kommer innan avresan till Ryssland möta Danmark på Friends Arena den 2 juni kl 19.45 och Peru på Ullevi i Göteborg den 9 juni kl 19.15.

Hela truppen