UEFA Nations League - Grupp B2

Så spelas UEFA Nations League

UEFA Nations League

I september 2018 är det premiär för UEFA Nations League. Det nya tävlingskonceptet kommer i princip att ersätta herrlandslagens träningslandskamper, istället blir det tävlingsmatcher mot nationer rankade på samma nivå i ett ligasystem med upp- och nedflyttningar och bonuschans att ta sig till EM-slutspel.

UEFA Nations League kommer att spelas varannat år. De år Nations League inte spelas avgörs de sedvanliga EM- respektive VM-kvalen på liknande sätt som tidigare.

UEFA har nu slutgiltigt fastslagit tävlingsbestämmelserna. Lottning av grupperna i Nations League kommer att ske den 24 januari och matcherna spelas i september, oktober och november 2018. Det innebär också att det "vanliga" EM-kvalet inte inleds förrän våren 2019.

Så går det till

De 55 europeiska nationerna delas upp i fyra nivåer (ligor, A-D, baserat på UEFA:s nationskoefficientrankning 11 oktober 2017).

I varje liga spelas det i fyra grupper där lagen möts i hemma-/bortamöten. Gruppsegrarna avancerar till nästa liganivå och sist placerade lag ramlar ner ett steg till nästa upplaga av tävlingen.

I den högsta ligan (A) går de fyra gruppsegrarna till ett slutspel som spelas i juni 2019 (en av deltagarnationerna tilldelas värdskapet av UEFA i december 2018).

I alla ligorna (A-D) kvalificerar sig de fyra gruppsegrarna till ett play off (semifinaler och final, enkelmöten) om en plats i EM-slutspelet 2020. Om en gruppsegrare redan kvalat in till EM via det "ordinarie" EM-kvalet går play off-platsen vidare till nästa lag i tur. Om alla lagen i gruppen är EM-klara går budet vidare till ett lag från en annan grupp, då baserat på den övergripande UEFA-koefficientrankingen.

På det här viset kan alltså ett lag från varje liga (A-D) nå EM-slutspelet 2020 och därmed komplettera de 20 övriga nationerna som kvalificerat sig via EM-kvalet 2019. EM-kvalet spelas för övrigt i tio grupper där ettan och tvåan i varje grupp blir klara för EM.

Det lär med andra ord bli en del om och men, och räknande hit och dit, med dessa nyheter. Men det är kanske bara spännande och stimulerande för alla som följer sporten. Och att tävlingspulsen och engagemanget ska öka och komma tätare är förstås avsikten. För både lagen och supportrarna. Fler möjligheter öppnas för avancemang, i Nations League-systemet och till EM. Fler täta matcher av betydelse, varje år.

Var hamnar Sverige?

På UEFA:s nationskoefficientranking hamnade Sverige på plats 17, d v s mitt i liga B-fältet. Den slutliga kompositionen av liganivåer blev som följer:

Vad är det för ranking?

Fotbollsvärlden är full av olika rankingsystem och det är förståeligt att det lätt blandas ihop. I det här fallet handlade det om UEFA:s landslagsranking som beaktar utfallet i de europeiska kvaltävlingarna.

"Världsrankingen" som månatligen dyker upp, och ofta hänvisas till till vardags, är FIFA:s system baserat på alla landskamper som spelas.

Sedan finns det nationsrankning (UEFA:s) som baseras på hur klubblagen lyckas men det är en helt annan sak - det är den som styr hur många lag nationerna får ha med i de europeiska cuptävlingarna. Det är den rankingen som gör att vi alla ska heja på Östersund, oavsett klubbfärg, i Europa League - varje poäng för ÖFK tar Sverige högre på rankingen. Och kan ge oss fler platser i kommande europacupspel!

Det finns inget konkurrensförhållande mellan systemen men de fyller olika syften. UEFA:s rankning som baseras på resultat i de europeiska tävlingarna/kvalen påverkas inte av matcher av annat slag, som träningsmatcher eller möten med nationer från andra kontinenter.