Domarkrönikan: "De bästa ska döma!"

Bosse Karlsson, ordförande i DomarutskottetI min förra krönika lovade jag att denna gång återkoppla något från VM. Tyvärr blev det ingen succé för domarskapet i Sydkorea/Japan. Det började alldeles utmärkt i första omgången av gruppspelet. Men plötsligt kom många mindre goda insatser och mycket kritik riktades mot domarna och framför allt mot de assisterande domarna.

Glädjande nog kom en vändning i slutet av turneringen med fina insatser i båda semifinalerna och i finalen. Vilka slutsatser kan man då dra?

VM: Sveriges spelare i siffror

Från FIFA:s omfattande matchstatistik i VM kan man få fram det mesta. Som till exempel att Mellberg och Mjällby tacklade flitigast (27 gånger var), att Henke Larsson tog emot överlägset flest tacklingar (51 st) och att Henke även var den svensk som orsakade och införskaffade flest frisparkar (12 emot och 14 för Sverige).
I nedanstående tabell ses en del av de svenska vm-siffrorna. Mer omfattande statistik finner du på FIFA:s vm-sidor.

VM: Sista kvällen med VM-gänget

Efter förlusten på övertid mot Senegal i åttondelsfinalen käkade det svenska VM-laget en lugn middag på spelarhotellet Oita Toyo Hotel.

VM: Förlängningsdrama ändade sagan

Sveriges VM-äventyr tog slut i åttondelsfinalen. Efter 1-1 (1-1) vid full tid mellan Sverige och Senegal vidtog förlängning. Sverige skapade två riktigt heta lägen, bland annat en klockren stolpträff av Anders Svensson.
Men stolpe in denna dag i Oita hade istället Senegal. I sista minuten av den första förlängningskvarten satt segermålet - via Hedmans högerstolpe och in genom Henri Camara som därmed blev tvåmålsskytt.

VM: "Vi firar gärna midsommar i Japan"

Det är sex dagar till midsommar - den högtid som alla svenskar älskar, helgen som välkomnar sommaren, som vi minns och pratar om resten av året.
- Men vi firar mer än gärna midsommar i Japan i år. Vi hoppas att den här resan inte är slut än på ett tag, säger de svenska förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg.

VM: Spelsugen Ljungberg i fokus

Fredrik LjungbergFörbundskapten Tommy Söderberg och landslagschefen Lasse Richt steg upp redan vid sextiden på fredagsmorgonen för att ta farväl av landslagskaptenen Patrik Andersson som då påbörjade sin hemresa till Barcelona.
Vid dagens pressträff stod Fredrik Ljungberg i centrum för uppmärksamheten, en Fredrik som är sugen på spel men som avvaktar lördagens test.

VM-profilen 14 juni: Lars Lagerbäck

Lars LagerbäckTrygg norrlänning med tränarbakgrund i Kilafors, Arbrå och Hudiksvall som varit in Svenska Fotbollförbundets tjänst sedan 1990 då han anställdes som pojklandslagstränare. Alltsedan 1994, då de båda fanns med i ledarteamet runt U21-landslaget, har Lagerbäck jobbat tillsammans med Tommy Söderberg.
1996-97 hade Lasse, som har Bob Hoghton som tränarförebild, hand om det återupplivade B-landslaget, 1998 blev han assisterande A-kapten och 2000 jämställdes hans position med Söderbergs.

Duellen 14 juni: Kalle utmanar Hedman

Sista gruppspelsdagen i VM och även sista dagen för Duellen. Vår siste duellant är Kalle Mårtensson från Arlöv. Ett stort tack till alla er som loggat in era tips i Duellen under VM-veckorna!
Sist ut från landslaget i Duellen är sista utposten Magnus Hedman.

VM: Patrik Andersson lämnar truppen

Dagen efter 1-1-matchen mot Argentina tränade de som inte deltog i matchen ett ganska tufft fotbollspass, övriga spelare rehabiliteringstränade på hotellet och slappnade av. Det var väldigt glada miner i VM-truppen, men trötta kroppar.
Mitt i all glädje kom dock ett negativt besked. En magnetröntgen som gjordes under torsdagsmorgonen visar att Patrik Anderssons skada inte läker fort nog. Därför lämnar nu backresen den svenska VM-truppen och reser hem.
Visa fler nyheter
Visa alla nyheter