Stefan Thylin: "Zlatan varken frågan eller svaret"

Stefan Thylin tycker till...
Om svaret var Zlatan, vad var då frågan? Jag tror fortfarande att Sverige hade vunnit på att låta Marcus Allbäck få spela från start, men det valet avgjorde inte matchen.
Frågan borde varit: kan vi hålla positionerna i försvarsspelet mot VM:s snabbaste och rörligaste anfallspar, Miroslav Klose och Lukas Podolski? Inom loppet av 12 minuter fick vi två förödande svar, levererade av backar som gick bort sig på ett pinsamt sätt, misstag som vi kan få se på Heden i centrala Göteborg.

Vi kan tala hela veckan om Zlatan och andra Superswedes, men om vi tappar koncentrationen och det kollektiva samförståndet har vi inte en chans mot de stora fotbollsnationerna - och vi får definitivt inte lov att göra pojklagsmisstag i en VM-åttondelsfinal.

Insatsen efter den felaktiga utvisningen av Teddy Lucic är svår att kritisera, även om jag tycker att mittfältet borde spelat mer centrerat, så att Tobias Linderoth blivit avlastad. Det hade varit mycket svårt att vända 0-2 mot värdnationen med elva man; att göra det med reducerat manskap var omöjligt.
Prioritera grunderna

En känd svensk författare lär ha sagt i en intervju före matchen att han trodde på svenskt avancemang, kanske till semifinal, eftersom vi nu har en poet i laget, nämligen Zlatan.

Vi behöver inga poeter i landslaget. Vi behöver spelare som gör sitt jobb.

Vi måste prioritera grunderna: lagspelet, organisationen, försvarsspelet, karaktären - allt det där tråkiga, ni vet.

Det var inte Zlatan som förlorade matchen, men vi hade haft åtminstone en liten chans vinna den om våra försvarsspelare hade spelat så klokt och beslutsamt som de brukar göra.

Zlatan var alltså varken frågan eller svaret.

Den svenska insatsen i gruppspelet var klart godkänd, efter den mållösa uppvisningen mot Trinidad & Tobago. Vi gick ju till åttondelsfinal, visade att vi tillhör de 16 bästa nationerna i världen. Jag vidhåller: det är en bra prestation.

Matchen mot Tyskland var tyvärr slut efter 12 minuter. Jürgen Klinsmann har ett mycket bra lag, som kanske kan gå till final, men det sattes aldrig på prov. Klose och Podolski fick inbjudningar som de inte var sena att tacka ja till.
Allsvensk fotboll mitt i sommaren

Det är denna dag inte alls modigt att kräva Lasse Lagerbäcks avgång. Det är förutsägbart, för att inte säga populistiskt.

Ni tror kanske att jag skulle ansluta mig till skaran av skoningslösa kritiker om jag hade skrivit på en annan hemsida än Svenska Fotbollförbundets, men de som har tagit del av mina åsikter genom åren vet att så inte är fallet. Jag håller med den skicklige analytikern Simon Bank, Sportbladets krönikör:

"Men Lagerbäck har byggt ett lag och ett system som fört ett försvinnande litet land till en plats bland världens tio-femton bästa, det finns en grundtrygghet där och resten kommer alltid att vara upp till spelarnas prestationer.

Och spelarna svek i detta VM."

Om Sverige helt överger denna modell och detta system kommer vi inte att kvalificera oss till VM- och EM-slutspelen. Då kan vi spela allsvensk fotboll mitt i sommaren, precis som på 80-talet, när Lars "Laban" Arnesson var förbundskapten.

Att Lagerbäcks analys av åttondelsfinalen, en kvart efter slutsignalen, inte var klockren bryr jag mig inte om. Jag har aldrig hört en tränare som erkänt att hans lag varit utspelat och som sett motståndarnas alla chanser och förtjänster.
Inga magiker

Om Lasse själv väljer att avgå ska vi inte tro att det finns någon trollkarl som kan komma hit och lyfta upp ett lag med brasilianska kvaliteter ur sin hatt. Visst ska vi dra slutsatser och göra nödvändiga förändringar, men vi behöver ingen revolution, inte heller någon magiker eller entertainer som förbundskapten.

Några av dagens spelare har kanske spelat färdigt i landslaget: Teddy Lucic, Henrik Larsson, Niclas Alexandersson, Mattias Jonsson. Några av deras efterträdare fanns med i VM-truppen: Kalle Svensson, Johan Elmander, Fredrik Stenman, Marcus Rosenberg. Andra spelare som kan bli aktuella i det stundande EM-kvalet: Tobias Hysén, Mikael Antonsson, Pontus Wernbloom.

Här är mina VM-betyg på de spelare som varit med i startelvan, skala 1-8:

Andreas Isaksson 5
Såg passiv ut mot England, men var lysande mot Tyskland, räddade Sverige från en storförlust.

Niclas Alexandersson 4
En nödlösning som högerback. Hade problem i första halvlek mot England, men totalt sett godkänd.

Olof Mellberg 4
Inte längre en självklar auktoritet i mittförsvaret, gjorde elementära misstag i början av åttondelsfinalen.

Teddy Lucic 5
Sveriges bäste försvarsspelare i gruppspelet. Världsklass mot England. Värd en bättre avslutning (?) på landslagskarriären.

Erik Edman 3
Har inte visat samma tajming i offensiven som innan han blev skadad, sämre kvalitet på inläggen.

Christian Wilhelmsson 4
Rapp i steget, luriga dribblingar, alltid i rörelse - men fick ut för litet av sin tekniska begåvning.

Mattias Jonsson 3
En lojal lagspelare, men i den här turningen räckte han inte till vare sig offensivt eller defensivt.

Tobias Linderoth 5
Fick en hopplös uppgift mot Tyskland, men gjorde annars sitt jobb lika bra som vanligt. Utmärkt, alltså.

Kim Källström 4
Företagsam och kraftfull när han fick chansen från start mot Paraguay. Inte lika framträdande därefter.

Anders Svensson 3
Svårbedömd eftersom han bara spelade mot Trinidad & Tobago. I den matchen var ingen värd högt betyg.

Fredrik Ljungberg 6
Den ende av våra Superswedes som var värd namnet i detta VM. Makalöst bra matchvinnare mot Paraguay.

Henrik Larsson 4
Nådde aldrig upp till den nivå han brukar spela på. Vem som helst kan missa en straff, men detta var inte Henkes VM.

Zlatan Ibrahimovic 3
Vet inte om ljumskskadan hämmade honom, men klart är att Zlatans bidrag i anfallsspelet var minimalt.

Marcus Allbäck 5
Vår bäste anfallare. Betydelsefullt inhopp mot Paraguay, enastående som grovjobbare och målskytt mot England.

Rami Shaabaan 4
För det mesta sysslolös i premiären mot Trinidad & Tobago, men gjorde inga misstag, lugn och säker.

Till sist: Fotboll är världens i särklass största sport och VM är inte slut bara för att Sverige förlorat.

Tyskland-Argentina, vilken fantastisk kvartsfinal det kan bli!

Upplagt av: Stefan Thylin