VM: Laget mot Tyskland i princip klart

Det blev en välbesökt presskonferens i Bremen på torsdagsförmiddagen. Engelska, tyska, norska och svenska medier ställde frågor om läget i det svenska laget, Tysklands spel i VM, domaren och om en eventuell straffsparksläggning. Torsdagens presskonferens blir nog ändå en västanfläkt i jämförelse med den anstormning som väntas i München imorgon.

Lars Lagerbäck berättade att läget i det svenska laget är bra, t o m lite bättre än inför matchen mot Paraguay. Det enda kvarvarande frågetecknet är Zlatan, om hans ljumskar håller för spel. Zlatan deltog på gårdagens träning och hann med några vassa avslut så det går i alla fall åt rätt håll. I övrigt är alla spelare friska och krya.

- Det blir en lätt träning imorgon. Just nu handlar det om att återhämta sig så mycket som möjligt inför Tyskland-matchen - att äta, dricka och sova.

Lagerbäck har i princip laguppställningen klar men den tillkännages i vanlig ordning först på matchdagen.

Många av frågorna kom också att handla om en eventuell straffsparksläggning mot Tyskland. Inför matchen mot Holland i EM 2004 hade laget inte tränat eller pratat särskilt om straffar. Nu kommer man att ta upp frågan i förväg och det bestäms senast under morgondagen vilka spelare som kommer att slå de svenska straffarna. Men annars tränar inte laget särskilt på straffar.

Publik och spelare är inte odelat positiva till straffsparksavgörande men Lars menade att han inte såg någon annan utväg. Har spelarna varit på plan i 120 minuter räcker det, menade han. Sen finns det risk att spelkvalitén sjunker och risken för skador ökar.

En engelsk journalist frågade om Sverige hade toppat formen lagom till åttondelen.

Lars svarade att Sverige förbereder sig som man alltid gjort men att laget är väldigt fysiskt starkt, något som inte minst syntes under den andra halvleken mot England, när Sverige kvitterade två gånger och stundtals sprang ifrån ett trött engelskt försvar.

Har Tyskland några svaga punkter?
- Nej, laget är väldigt homogent och spelar en funktionell fotboll. Många pratar om Lahm men en som har imponerat på mig är högerbacken Friedrich - han spelar enkelt och gör sällan några misstag. Vi lägger inte för stor energi vid någon enskild spelare i Tyskland, de är bra på alla positioner. Vi har respekt för dem men är inte rädda för någon. Det viktigaste är dock att vi kan koncentrera oss på vårt eget spel.

Hur ska Sverige få stopp på Schweinsteiger och Lahm?
- Jag tycker att vi klarade oss hyggligt defensivt på högersidan mot England. Ashley och Joe Cole hade en del räder och inlägg men de vann inga en- mot-en situationer. Kan vi spela som vi gjorde mot England är jag glad.

En tysk journalist undrade om Lars var positivt överraskad av Tyskland hittills under VM.
- Nej, jag är inte överraskad. Tyskland är en stormakt i fotboll och har historiskt sett alltid varit bra i VM. Dessutom brukar värdnationen alltid gå vidare från gruppspelet och ofta ganska långt i turneringen.

Lars fick också frågan om han trodde att Tyskland relativt enkla grupp kunde ligga dem i fatet inför fortsättningen.
- Jag tror det saknar betydelse. Polen och Ecuador är bra lag och det finns egentligen inga enkla matcher under ett VM.

Lagerbäck sa däremot att den största skillnaden mellan Tyskland 2006 jämfört med för fyra år sedan är att Klinsmann plockat upp många nya, unga spelare under de senaste två åren och att laget idag möjligen är lite ovanligt ungt. Samtidigt blir det ju ett lag som bara kan bli bättre och bättre och som Tyskland kan ha glädje av i många mästerskap framöver.

Avslutningsvis kom en del frågor både om publiktrycket på lördag och om det på något sätt kan påverka domaren på planen.
- Jag tror inte att det ska vara någon fara. Jag hoppas att vi får en erfaren och rutinerad domare som håller för trycket och kan stå emot den tyska publiken om det behövs. Jag har pratat lite med spelarna om matchen på lördag och återigen är det viktigt att vi håller oss till vårt eget spel och inte lägger energi på fel saker. Annars är det väl mest inspirerande att spela en så stor match.

Domaren utses under torsdagen.


Fredrik Stenman om det tyska laget
Isaksson inte rädd för straffar
Webb-tv med Teddy Lucic inför TysklandWebb-tv med Niclas Alexandersson inför Tyskland
Allt om VM på våra VM-sidor