VM: Mer ängslig rapportering i tyska medier

Intresset inför Sveriges match mot Tyskland blir större och större för varje timme. Även de tyska tidningarna har insett allvaret och har nästan helt upphört med alla lustigheter om IKEA-lag och älgar. Rapporteringen kan nästan beskrivas som lite småängslig nu, dagen före dagen. Man pratar om ett svenskt lag som inte riktigt kan räknas till de stora landslagen i världen men som kanske, kanske är tillräckligt bra för att kunna förstöra den tyska VM-festen imorgon.

Skulle Tyskland förlora tar VM slut efter segrar mot Polen, Costa Rica och Ecuador samt en förlust mot Sverige. Det uppnår inte ens anständighetens gräns för den tyska fotbollspubliken.

Men Tyskland tror fortfarande stenhårt på seger. Jürgen Klinsmann blev intervjuad i tysk TV igår och bedyrade sin respekt för Sverige. Det är ett fysiskt starkt, välorganiserat kollektiv kryddat med några superstjärnor, sa han. Pelé gjorde ett liknande uttalande lite senare. Men Tyskland vinner, det var de båda överens om.

Spelarna anlände till hotellet i München strax före klockan 13 idag, intog en snapsfri midsommarlunch och fortsatte att vila upp sig inför morgondagen. Olof Mellberg och Lars Lagerbäck gick däremot på presskonferens inför ett par hundra journalister och ett 25-tal TV-bolag. De mest långväga gästerna kom från Kanada, Dubai och Brasilien.

Presskonferensen kan i huvudsak sammanfattas i två meningar - Tyskland är bra men vi är också bra och kommer att förbereda oss och spela som vi brukar göra. Zlatan blir bara starkare, kanske spelar han och blir det straffläggning kommer sannolikt några svenskar att slå dem.

Dagens fråga kom från en polsk journalist: "Är det nödvändigt att dansa?" Journalisten hade i en svensk tidning läst att Isaksson, liksom Jerzy Dudek i fjolårets Champions League-final, fått instruktioner om att dansa mer på mållinjen inför varje straff.
- Jag har aldrig hört talas om att detta men vill Isaksson dansa får han göra det, sa Lars Lagerbäck.

En kanadensisk reporter menade att Sverige i själva verket var två sena mål (1-0 mot Paraguay och 2-2 mot England) från ett fiasko-VM och undrade hur Lars såg på det.

- Att vi lyckats göra mål sent i matcherna är inte bara tur. Orkar laget hålla koncentrationen och gå för fullt i hela matchen så kommer målen ibland, särskilt när motståndarna blir trötta och slår av på takten.

Lagerbäck var också påtagligt nöjd med att skadeläget i svensklägret är så gynnsamt, Zlatans ljumske till trots. I detta skede av en VM-turnering kommer normalt en del skador men svenskarna har hittills varit förskonade från skadeproblem.

Sverige tränar för sista gången innan match på fredagskvällen. Hittills har man hållit sig till planen och inte lagt in t ex fasta situationer och straffsparkar.

Lagerbäck avslutade med att säga att morgondagens match kan bli den största han upplevt som coach. Att möta Tyskland i Tyskland är bara det stort men Lars framförde också att matchen sannolikt kommer att spelas inför fler svenska supportrar än t ex mot Senegal 2002 och mot Holland 2004.

- Domarna i VM har hittills varit mycket bra och jag är inte orolig för att tyskarna ska få någon favör mot oss i morgon. Jag tror och hoppas att vår brasilianske vän (domaren Simon) har den mentala styrkan att stå emot publiktrycket.


Webb-tv: Intervju med Roland Andersson
Webb-tv: Intervju med Olof Mellberg
Webb-tv: Midsommarstämning i München
Allt om VM på våra VM-sidor
Sverige tränade på matcharenan Allianz Arena i München