Thylin: Tyskland och Frankrike spelar final

Stefan Thylin tycker till...

VM-final på Olympiastadion i Berlin den 9 juli: Tyskland-Frankrike.
Det finns flera skäl till att jag tippar det. Två av dem heter Michael Ballack och Miroslav Klose. Två lika goda är Zinedine Zidane och Thierry Henry.
Detta är under alla förhållanden Europas världsmästerskap. I dag undrar alla var Ronaldinho hållit hus de senaste veckorna och hur det kan vara möjligt att Zidane är på väg att kliva upp på tronen igen vid 34 års ålder.
Tyskland och Italien har båda blivit världsmästare tre gånger; Frankrike vann VM på hemmaplan för åtta år sedan; Portugal tog VM-brons 1966 och spelade EM-final hemma 2004. Fyra starka fotbollsnationer, alla med förutsättningar att springa hela vägen till Berlin.
Låt oss se fram emot semifinalerna.

Tyskland-Italien
Vi får se VM:s två bästa målvakter: Jens Lehmann och Gigi Buffon. Båda utstrålar självförtroende, auktoritet och klass.
Italien har den bästa backlinjen och det tycks inte spela någon roll vem den enastående Fabio Cannavaro har bredvid sig.
Mittfälten är jämbördiga. Bernd Schneider, Michael Ballack, Torsten Frings och Bastian Schweinsteiger mot Mauro Camoranesi, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso och Simone Perrotta. Den matchen vinner - Ballack.
Tyskland har två rörliga och målfarliga anfallare som jobbar effektivt tillsammans: Miroslav Klose och Lukas Podolski, totalt åtta mål. Italien har Luka Toni, som äntligen hittade rätt mot Ukraina, med understöd av Francesco Totti. Fördel Tyskland.
Tips: 1-0. Klose utökar sin ledning i skytteligan.
Portugal-Frankrike
Målvakterna håller ungefär samma klass. Ricardo har hållit nollan i fyra av fem matcher och är naturligtvis full av självförtroende efter straffräddningarna mot England. Alla vet att Fabien Barthez kan göra uppseendeväckande tavlor, men han har varit osedvanligt stabil i detta VM och hans rutin är värdefull.
Nuno Maniche har varit lysande och nu kommer Deco och Costinha tillbaka efter avstängning. Ändå tror jag att Frankrike vinner matchen på mittfältet, nu när den kvicke Franck Ribery har fått sitt internationella genombrott, när Patrick Vieira har börjat käka motståndare till kvällsmat igen och när den vidunderlige Zinedine Zidane tycks besjälad av tanken på att få avsluta karriären med ett VM-guld.
Thierry Henry börjar se ut som den anfallare han är i Arsenal. Han kan sysselsätta en hel backlinje och han gör viktiga mål. Pedro Pauleta är inte i närheten av hans klass.
Tips: 1-2. Henry närmar sig Klose i skytteligan.
Brassarna vann - utan att imponera
Sällan har ett lag och land varit så favorittippat som årets upplaga av Brasilien. Frågan före VM var: är detta brassarnas bästa landslag genom tiderna? Bättre än 1958-laget med Didi, Garrincha, Vava, Nilton Santos, Bellini Djalma Santos och en 17-åring vid namn Pelé? Bättre än 1970 års världsmästare med Jair, Tostao, Gérson, Rivelino, Carlos Alberto, Brito och en 29-åring vid namn Pelé?
En annan fråga var: vilket lag ska bli tvåa i detta VM? Nu vet vi att det inte blir Brasilien i alla fall.
Brasilien har en historia och en tradition som innebär förpliktelser; det blir lätt så när man vunnit VM fem gånger och gett världen de ovan nämnda spelarna. Brasilien ska inte bara bli världsmästare. Brasilien ska också spela vacker fotboll. Joga Bonito, ni vet.
Brassarna vann bevisligen de fyra första matcherna, men utan att imponera, utan inslag av den vackra fotboll som finns inskriven i deras spelarlicenser. Vi var några stycken som trodde att de bara väntade på de stora och avgörande matcherna, men de var helt enkelt inte bättre och Frankrike avslöjade skoningslöst deras svagheter.
England inte sämre än Portugal
Ronaldinho brukar ha ett passionerat kärleksförhållande med bollen, men nu fick vi bevittna en ångestladdad separation. Världens bäste fotbollspelare började aldrig spela fotboll.
Kaka, Adriano, Ronaldo, Roberto Carlos och Cafu var bara namn på papperet. På gräset var de plötsligt ordinära spelare som såg förvånade ut när motståndarna inte bländades av deras stjärnglans.
Jag brukar ibland påpeka, när svenska landslag får kritik för att vara förutsägbara och alltför strikt organiserade, att vi inte kan spela som Brasilien. Nu visade det sig att inte heller Brasilien kunde det.
Det finns ingen anledning att såga de tio engelska spelare, framförallt inte Owen Hargreaves, som kämpade heroiskt i en timma efter utvisningen av Wayne Rooney. England var inte sämre än Portugal, men får nu fortsätta att minnas 1966 och Sir Alf Ramsey, Sir Bobby Charlton och Sir Geoff Hurst. Det är ett trauma och det är ett misslyckande.
Sven-Göran Eriksson hyllades som en frälsare efter den osannolika 5-1-segern borta mot Tyskland i VM-kvalet 2001. I dag hyllas han inte, om man väljer att uttrycka sig försiktigt.
Godkänt Svennis
Svennis är inte värd alla föraktfulla kommentarer som den engelska rännstenspressen nu spyr ut, men fakta i målet är följande:
England har inte tagit ett steg framåt under de fem och ett halvt år som Sven-Göran Eriksson varit förbundskapten.
Sven-Göran har lett sitt landslag till tre raka slutspel. Det är givetvis godkänt.
Han har gått till kvartsfinal tre gånger. Det är också godkänt, men inte mer. Det är i själva verket precis som vanligt.
Han har haft tillgång till internationella toppspelare från världsklubbar - Chelsea, Arsenal, Manchester United, Liverpool, Real Madrid - men han har inte lyckats skapa ett lag som ens liknar världsmästare.
Några av hans företrädares resultat: Bobby Robson, VM-kvartsfinal 1986 och semifinal 1990, Terry Venables, semifinal i EM 1996, Glenn Hoddle, åttondelsfinal i VM 1998.
England är ett av världens åtta bästa landslag och kan inte skjuta straffar. Men det visste vi ju redan innan Sven-Göran blev förbundskapten.
Vi visste också att många engelska spelare aldrig når upp till den nivå de spelar på i sina klubblag, när de drar på sig landslagströjan, när de ska representera den nation som blivit världsmästare en gång, för 40 år sedan.
What s new?
Thylins All Star Team
Till sist, mitt All Star Team bestående av spelare från semifinallagen, enligt uppställningen 4-4-2:
Målvakt: Jens Lehman, Tyskland.
Backlinje: Gianluca Zambrotta, Italien, Liliam Thuram, Frankrike, Fabio Cannavaro, Italien, Phillipp Lahm, Tyskland.
Mittfält: Franck Ribery, Frankrike, Michael Ballack, Tyskland, Zinedine Zidane, Frankrike, Nuno Maniche, Portugal.
Anfall: Miroslav Klose, Tyskland, Thierry Henry, Frankrike.
Avbytare: Gianluigi Buffon, Italien, Miguel, Portugal, Patrick Vieira, Frankrike, Gennaro Gattuso, Italien, Mauro Camoranesi, Italien.

Upplagt av: Stefan Thylin