Thylin: "Spanien bästa mästarna på 20 år"

Stefan Thylin tycker till...
Viva Espana - de bästa europamästarna på 20 år!
Det finns lag som inleder ett mästerskap dåligt, men sedan blir bättre och bättre. Det finns lag som gör tvärtom.
Spanien gjorde sex imponerande matcher, hade inte någon formsvacka, ägde bollen från början till slut och spelade med ett makalöst självförtroende.
Vi får gå tillbaka till 1988 för att finna ett lika värdigt mästarlag: Holland med van Basten, Gullit och Rijkaard.

Michel Platini och Jean Tigana.4-1 mot Ryssland, 2-1 mot Sverige, som faktiskt hade 1-1 fram till 92:a minuten, 2-1 mot Grekland, 0-0 och sedan straffseger i kvartsfinalen mot Italien, 3-0 i semifinalen mot Ryssland och 1-0 i finalen mot Tyskland - i samtliga matcher har Spanien varit det klart bästa laget.
Spanjorerna har inte bara lyckats hålla bollen inom laget; de har utnyttjat sitt bollinnehav på ett positivt sätt, varierat spelet, använt bredden, gått i djupled och skapat chanser, oavsett om de spelat 4-4-2 eller 4-5-1.
Inte sedan 1984 har en EM-vinnare haft ett så skickligt mittfält. Frankrike hade De Fyra Musketörerna Platini, Tigana, Giresse och Fernandes; Spanien har Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Marcos Senna, David Silva och Cesc Fabregas.
Dessutom har det spanska försvarsspelet varit exceptionellt bra. Iker Casillas är EM:s bäste målvakt, men han har fått utmärkt assistans av innerbackarna Carles Puyol och Carlos Marchena.
En stor framgång för Luis Aragonés, givetvis, den snart 70-årige förbundskaptenen som varit utskälld ända sedan han tillträdde och som blivit idiotförklarad på grund av att han ställt ikonen Raul utanför landslaget. I dag får han kanske lite beröm även av Real Madrids supportrar.
Luis Aragones.Spanjorerna har 26 raka matcher utan förlust, så egentligen borde vi inte vara överraskade. Men traditionens och historiens makt är stor i fotboll och Spanien har tillhört de mest underpresterande landslagen i Europa. Detta var denna stora fotbollsnations första final på 24 år.
Tyskland har spelat 13 finaler och vunnit såväl EM som VM tre gånger, men nu hade dessa makalösa meriter och erfarenheter ingen betydelse. Deutschland war nicht über alles.
Tyskarna började finalen bäst och hade en stark period i andra halvlek när de jagade en kvittering, men varken Michael Ballack, Lukas Podolski, Bastian Schweinsteiger eller Miroslav Klose tilläts kliva upp på scenen. De blev, precis som alla andra lag, trötta i jakten på den boll som Spanien ägde och slog dessutom okoncentrerat bort en rad fasta situationer.
Fernando Torres gjorde en enastående första säsong i Liverpool, blev snabbt en publikfavorit på Anfield. I finalen visade han alla de kvaliteter som gett försvararna i Premier League dålig nattsömn: snabbheten, djupledslöpningarna, vändningarna, kylan i avslutningarna.
Fernando Torres.Målet var en delikatess, en demonstration av kvickhet, styrka, fräckhet och teknik.
Spaniens triumf var en seger för den kreativa och tekniska fotbollen, för den positiva attityd som präglat hela slutspelet. EM 2008 var ett offensivt mästerskap, i motsats till VM 2006, och lag som Turkiet, Ryssland och Holland bidrog i hög grad till detta intryck.
Tröjdragningar, fasthållningar och filmningar är fortfarande ett irriterande inslag i spelet, men vi har sluppit ständiga protester mot domslut och klungbildningar kring domarna.
Vi har heller inte fått se alltför många medvetet brutala och farliga tacklingar med sträckta ben, fotbollens största problem, enligt min uppfattning.
Det är de skickliga spelarna som dominerat EM.
Viva Espana!

Upplagt av: Stefan Thylin