4-1-seger mot Slovakien


P16/01-landslaget besegrade Slovakien med 4-1 i det första av veckans två möten i Norrbotten. Målskyttar för Sverige Fredrik Hammar, Kevin Ackermann, Benjamin Nygren och Victor Backman. Alla målen kom i den andra halvleken. Slovakiens 3-1-reducering genom David Strelec.

– Det blev en stabil seger, till slut, och sammantaget är jag väldigt nöjd med prestationen. Killarna jobbar hårt som lag under 80 minuter, säger förbundskapten Roger Franzén.
– I Nordisk pojk skapade vi många målchanser men gjorde få mål så det var roligt att vi fortsatte att skapa målchanser här och också fick göra fyra mål.

Sverige inledde bäst även om den första halvleken i regnet på Björknäsvallen i Boden inte var den mest välspelade. Roger Franzéns lag visade vilja och förde spelet, men båda lagen hade svårt med passningsspelet på den relativt svårbemästrade planen.

Slovakerna visade dock, när man väl fick tillfälle, att man var farliga i omställningarna och gick direkt i djupled med flera spelare.

Lagen skapade varsitt riktigt bra läge före pausvilan. Efter drygt 20 minuter kom Sverige i en omställning två mot en från mittlinjen, men Julian Larsson lyckades aldrig få fram bollen till frie Benjamin Nygren.
Tio minuter senare spelade slovakiske dominanten David Strelec fram Lukás Letenay till höger i straffområdet, men hans avslut gick högt över.

– Vi gör en sämre första halvlek rent spelmässigt. Även om det alltid är lite tätare i en första halvlek har vi problem i uppbyggnadsspelet och vårt djupledsspel är inte tillräckligt bra då, säger Franzén.
– Men vi pratade om det i paus och rättade också till det till andra då det blev mycket bättre och också ytorna öppnade upp sig efterhand, vilket gynnade vårt spel.

Fredrik Hammar gjorde Sveriges ledningsmål tidigt i den andra halvleken och hade också en fot med i både 2-0 och 3-0.

Sverige fick målmässig utdelning tidigt i den andra halvleken. Manasse Kusu hittade fram med en yttersida till Fredrik Hammar som löpt in diagonalt i straffområdet och sedan kunde placera in bollen till vänster om målvakten Erik Bús.

Sverige hade sedan en bra sekvens minuterna efter målet med flera fina anfall och en het chans för Benjamin Nygren.
Slovakerna tog sig samman och jämnade ut spelet och kom också till en vass chans efter ett vänsterinlägg men Simon Andersson var välplacerad och kunde avvärja.

Sverige ökade så småningom på till 2-0 (59') när lagkaptenen Kevin Ackermann nådde högst på en vänsterhörna som slogs av Hammar.

Några minuter senare kom också 3-0 genom Nygren, som blev helt fri efter att Ackermann fullständigt lurat det slovakiska försvaret genom att hoppa över bollen, som spelades fram i djupled av Hammar.

Slovakerna flyttade upp och började chansspela mer och mer. Det gav utdelning i form av nickmål från Strelec på en kantfrispak, men omedelbart därefter kunde Victor Backman sätta 4-1 på passning från Kusu i ett av många omställningslägen som öppnade sig när slovakerna i viss mån övergav defensiven under slutminuterna.

Tre svenska debutanter fick speltid i dagens match. Malmös Jesper Dickman (som dock spelat matcher i Future Team) startade som yttermittfältare till höger. Dessutom Julian Larsson som startade i anfallet och Amel Mujanic som byttes in i slutet av andra halvlek.

Lagen möts igen på torsdag klockan 17.00 på LF Arena i Piteå. Även den matchen livesänds svenskfotboll.se.

Sveriges startelva: 1 Simon Andersson – 14 Rasmus Wikström, 5 Hampus Svensson, 4 Helmer Andersson, 20 Samuel Ohlsson – 7 Jesper Dickman, 10 Manasse Kusu, 8 Kevin Ackermann (K), 9 Fredrik Hammar – 16 Benjamin Nygren, 18 Julian Larson.

Ersättare: 12 Kristoffer Westerberg – 2 Adam Ben Lamin, 3 Teodor Wålemark, 6 Axel Wallenborg, 13 Amel Mujanic, 15 Sylvin Mulumba Kayembe Ilolo, 17 Alan Hjulström, 19 Victor Backman.

Ej spel: 11 Jack Lahne (ansluter till match 2)

Senaste nytt: P17/01

P16 Landskamp
Arena: Björknäsvallen
Publik: 252
Domare: Sara Wiinikka
4 - 1
Slovakien
 • 78 David Strelec
Avslutad
Starttid: 2017-09-12 17:00
Halvtidsresultat: 0 - 0
Sändes på svenskfotboll.se

Händelser

Uppställningar

Slovakien

Formation: 4-5-1

 • 12. Erik Bús (MV)
 • 2. Simon Dolinský
 • 3. Matús Malý
 • 4. Marián Tandara
 • 5. Samuel Lavrincík
  73’
 • 7. Dominik Topólský
  73’
 • 8. Dávid Doktorík
  56’
 • 11. Lukás Letenay
  56’
 • 13. Oliver Burian
 • 15. David Strelec (K)
 • 16. Matús Katunský
  66’

Ersättare

 • 1. Ivan Rehák (MV)
 • 6. Ján Bernát
  56’
 • 9. Patrik Danek
  73’
 • 10. Denis Giesser
  56’
 • 14. Filip Mráz
  66’
 • 17. Ladislav Nagy
  73’
 • 18. Ivan Mesik

Matchinformation

Domare: Sara Wiinikka, Svensbyn

Ass. domare 1: Johan Nyström, Luleå

Ass. domare 2: Oskar Nilsson, Luleå

Fjärdedomare: Joel Bäckström

Matchnummer: 900302001