Vägen till EM i England

Roger Franzén

Om en vecka inleds U17-EM dit Sverige tagit sig efter ett väl genomfört kval. Sex matcher och inga förluster. Inte ett enda insläppt mål i Elite Round och en 9-0-seger. Här sammanfattar förbundskapten Roger Franzén Sveriges väg till U17-EM i England.

EM-kvalet är uppbyggt i två rundor. Först kvalrunda 1 där samtliga nationer i Europa deltar. Gruppsegraren, tvåorna samt ett gäng treor tog sig vidare till den andra kvalomgången: Elite Round.

Sverige hamnade i en grupp med Cypern, San Marino och Polen i kvalrunda 1 som avgjordes på Cypern hösten 2017.

Kvalrunda 1

Cypern – Sverige 1-1

1-0  Vrikkis (47), 1-1 Helmer Andersson (80+3)

Vi inledde mot Cypern som hade hemmaplan och som tog ledningen. Vi lyckades till slut kvittera på övertid med en man utvisad. Det var en jobbig start på det sättet. När vi hamnar i underläge gör de allt för att dra ner på tempot och maskar. Men vi kvitterar rättvist.

Sverige – San Marino 9-0

1-0  Julian Larsson (4), 2-0  Julian Larsson (15), 3-0  Jack Lahne (18), 4-0  Benjamin Nygren (25), 5-0  Fredrik Hammar (30), 6-0  Benjamin Nygren (38), 7-0  Benjamin Nygren (45), 8-0  Amel Mujanic (58), 9-0  Benjamin Nygren (65)

Efter vårt kryss visste vi om att det kunde handla om målskillnad i slutet. Därför försökte vi verkligen att gå in till matchen med att försöka vinna med många mål mot San Marino. Det är inte lätt att vinna en match med 9-0. Det är en jättebra offensiv insats där vi driver på hela matchen och höll fokus i alla 80 minuter.

Sverige – Polen 1-1

0-1  Karbownik (36), 1-1 Rasmus Wikström (80+3)

Sista matchen mot Polen var en jämn match. Den var inte så välspelad, det var mer mycket kamp. Vi hamnar i underläge igen, men än en gång kvitterar vi på övertid vilket var det sista som hände i matchen. Än en gång visade vi god moral och spelade hela matchen till slutsignal.

Sverige tog sig vidare från kvalrunda 1 som grupptvåa på fem poäng. I Elite Round lottades Sverige in i en grupp med Kroatien, Belgien och Cypern. Elite Round avgjordes i Kroatien i mars i år.

Elite Round

Sverige – Kroatien 0-0

Precis som i hela Europa var det en vår med dåligt väder även i Kroatien. Vi spelade på dåliga planer som tvingade oss att spela lite enklare än normalt. Vi inledde mot Kroatien, en ganska händelsefattig match där båda lagen hade svårt att skapa målchanser. 0-0 speglar matchbilden väl.

Belgien – Sverige 0-1

0-1 Julian Larsson (67),

I andra matchen var det Belgien som inledde bäst. I andra halvlek tar vi över och styr matchen rejält. Vi hade bollen i stolpen, ribban och på mållinjen. Vi skapar jättemycket och 1-0 var faktiskt i underkant. Det var en jättebra prestation både offensivt, men även defensivt. Vi släppte inte till ett enda skott på mål.

Cypern – Sverige 0-0

I sista matchen hade vi Cypern som hade två kryss. Samtliga lag hade därmed chansen att gå vidare. Vi visste sedan kval 1 att det är ett bra lag. Jag tror att vi var lite nervösa i början där de får styra matchbilden och får några halvchanser. Vi äter oss in mer och mer i matchen och tar över. Samtidigt har vi koll på den andra matchen i gruppen och vet om att 0-0 räcker för att vinna gruppen och gå till EM. Detta förmedlar vi även till spelarna ute på plan och kunde jobba på metodiskt med att ligga rätt i positionerna och inte släppa till några chanser. De hade någon nick i deras slutforcering, men vi lyckades hålla undan och reder ut det.

Johan Velagic har följt laget under hela resan och är med på plats i England. Detta är den första i en rad artiklar inför EM. Fortsätt följa laget här mot kommande framgångar!

Upplagt av: Johan Velagic