Intervju: Analytiker-teamet i U17-EM

Olle Göransson och Viktor Eriksson heter våra analytiker under U17-EM i England. Här berättar de vad de har för uppgifter under mästerskapet.

Olle Göransson har varit med på P17-landslagets tidigare samlingar och gör sitt andra mästerskap som analytiker. Inför U17-EM förstärktes analysteamet då P18/00- landslagets förbundskapten Viktor Eriksson kallades in.

Viktor, hur har du kommit in i gruppen?
– Det är skitkul att vara här. Det är ett bra ledarteam och en bra spelagrupp. Det är en nyttig erfarenhet för mig att vara här. Sen hoppas jag att jag kan hjälpa till lite också, säger Viktor Eriksson.

Du känner dig välkomnad och alla kan ditt namn och så?
– Ja, de flesta. Det är väl förbundskaptenen som har haft lite svårt med namnen, men jag tror att vi har lärt känna varandra på de här dagarna, säger Viktor Eriksson.

Olle, kan du berätta lite mer konkret vad era arbetsuppgifter är här under mästerskapet?
– Absolut. Vi är två stycken här, normalt sett åker man med en analytiker när vi har samlingar. Det underlättar i vårtt arbete eftersom att en av oss kan koncentrera sig på Sveriges matcher och Sverige medan den andra kan koncentrera sig på motståndet. I det här fallet eftersom jag har åkt med det här laget tidigare har vi gjort som så att jag fokuserar på våra egna matcher och efterarbetet på dem. Viktor fokuserar på motståndet och våra kommande matcher, säger Olle Göransson.

Vad är det vi ser bakom oss på storbildsskärmen?
– Under matchen filmar vi och kodar för att få fram diverse klipp direkt efter att matchen är slut på alltifrån uppspel till hörna till alla våra mål. Då bildas små klipp. Sen gör vi en djup analys natten efter match där vi får fram all typ av statistik. Vi får fram vart vi förlorar bollen, vart vi vinner bollen, hur vi tar oss in i sista tredjedelen, hur vi tar oss in i straffområdet. Vi får fram klipp på alla enskilda spelare och så vidare. Det är väl det som tar längst tid och som man generellt sitter med natten efter match så att det är färdigt till morgonen efter. Så det är det arbetet från Sverige-Norge som ligger uppe på tavlan här bakom oss, säger Olle Göransson.

Utöver sin roll som analytiker har Olle även fått agera spelare under vissa träningar när det behövs. Något som Viktor bedömer på följande vis:

– Nä, men han har gjort det helt okej tycker jag. Han är nog närmare landslaget än någonsin. Så godkänd insats. Han har ju hållit ihop det till skillnad från Stefan (Larsson, naprapat), säger Viktor Eriksson.

Hur ser dina arbetsdagar ut då?
– Som Olle sade, jag fokuserar på våra motståndare och de matcherna vi har framför oss. Jag har sett det mesta från våra matcher, men framförallt fokuserar jag på de vi ska möta i nästa match. Jag har varit runt och tittat på motståndare och vi har film och klipp och taggning från de matcherna. Även om vi inte är på samma djupa nivå som vi gör på våra egna matcher. På individnivå och så. Det är egentligen mitt jobb och sedan presentera det för tränarna, coacherna och det övriga ledarteamet för att de ska kunna ha en bra förberedelse inför och bestämma en matchplan och hur man ska ta sig an matchen. Sen har jag även en dragning för spelarna där spelarna. Det är en lite lightversion av vad ledarna får, men det är saker vi tycker är viktigt att lyfta fram på individnivå för spelarna, säger Viktor Eriksson och Olle tar vid:

– Det är det som är det viktigaste av allt. Vi gör ganska mycket många timmar innan det ska ut till spelarna. Och det är tre, fyra, fem klipp som kommer ut till spelarna i slutändan. Det är de som är så jäkla viktiga att de blir rätt verkligen. Det är därför det är så positivt att vi kan vara två på den här samlingen så att vi verkligen kan täcka de här och har tid att faktiskt se matcherna också och inte bara stå med videokameran. Det är riktigt starkt att vi har möjligheten att vara två, säger Olle Göransson.

Upplagt av: Johan Velagic