Fagerhov hoppas på långt EM-äventyr


I morgon måndag väntar nästa uppgift för Sverige i U17-EM. Laget ställs då mot Norge i gruppspelets andra match. För Christian Fagerhov är EM det sista äventyret som assisterande förbundskapten med Roger Franzén. Ett äventyr han hoppas ska hålla på länge.
– Det känns som att vi har några veckor kvar här att jobba oss igenom, säger Christian Fagerhov.

Sverige inledde U17-EM på ett fenomenalt sätt genom att slå Slovenien med 2-0 i fredags. Efter den första matchdagen toppar Sverige grupp B på tre poäng.

– Det var enormt skönt att vinna framförallt. Det är väl de tre poängen som vi tar med oss mest. Nerverna har släppt för killarna. Vi har jobbat bort matchen. Vi har pratat igenom vad vi inte gjorde bra och vad vi gjorde bra. Vissa saker kan vi förbättra och behöver förbättra om vi ska gå långt. Det hoppas vi kunna göra. Skönt att ha debuten gjord och skönt att ha tre poäng, säger assisterande förbundskaptenen Christian Fagerhov.

I nästa match i morgon måndag väntar nu ett nordiskt derby mot grannarna Norge.

– Det är en lite otäck match. Vi har mött Norge några gånger och det är ett bra lag. Fysiskt starka. Framförallt löpstarka, de springer mycket. Vi hade en tuff match mot dem i La Manga. Men vi har ändå en bra tro på att vi kan göra en bra prestation mot dem och sen det som att första målet kommer att bli jäkligt viktigt. Nu har vi hållit nollan i många matcher. Killarna var inne på det själva. Vi blir tvungna att jobba hårdare och hårdare för att hålla den här nollan. Klarar vi av det har vi bra chans att vinna matchen, säger Christian Fagerhov.

Hur tycker du att tiden här i England har varit så här långt?
– Ja, det är inte den här bilden man hade innan riktigt. Det här har varit en kombination av solsemester och jäkligt hårt jobb. Det har varit underbart med vädret också. Det underlättar ju även med stämningen i gruppen. Det blir bra. Boendet är fem plus. Det är det bästa vi har haft hittills, säger Christian Fagerhov.

För Fagerhov avslutar U17-EM uppdraget som assisterande förbundskapten. En resa på två år som snart är över.

– När man fick frågan om man ville vara med på den här resan för några år sedan så kanske inte tron var att vi skulle få avsluta på det här viset. Hela resan har varit underbar. Ta bilder på de här killarna nu och titta tillbaka på första landskamperna i Finland så har det hänt rätt mycket med dem. Både utseendemässigt, men sen också personlighets- och fotbollsmässigt. En otrolig häftig resa att få följa killarna med den här ambitionen. Otroligt lärorikt. Sen blir det lite annat jobb efter detta mästerskap. Jag kommer absolut att sakna det här. Det är bland det roligaste jag har gjort. Samtidigt får vi se om jag trillar tillbaka på något vis någon gång kanske, säger Fagerhov.

Du kan alltså tänka dig att komma tillbaka?
– Absolut. Jag är ju fotbollstränare från början. Jag har haft ambitioner att bli elittränare tidigare och kanske fortfarande har. Bara att få jobba med fotboll är en dröm och nu jobbar jag fjärde året på heltid med fotboll. Jag märker att jag blir en bättre fotbollstränare i den här tjänsten när jag nu har fått jobba med och träffat andra skickliga fotbollstränare. Jag har blivit klokare. Någon gång kommer jag att komma tillbaka på något sätt i själva tränaryrket. Vart får man det blir får man se, säger Fagerhov.

Hur har det varit att arbeta med Roger Franzén?
– Det är jättebra. Klockrent. Han är klok och lugn. Han har en erfarenhet som gör att han är jäklig prestigelös. Han bjuder in till ett deltagande som är runt kring honom. Det är ett ledarskap jag verkligen uppskattar. Sen när det väl är dags att ta ett beslut då blir det ett beslut. Han är skicklig på att hantera en grupp. Jag har mycket att tacka Roger för.

Han passar även på att berömma spelargruppen på frågan om vad som kännetecknar den här gruppen:

– Delaktighet och glädje. Någon form av öppenhet också. Nyfikna är de också. Många av de här killarna har väldigt bra tränare och bra miljöer hemma i klubblagen, men när de är här är alla väldigt nyfikna på att lära sig hela tiden. Sen har de en ambition som är högt satt. Det märks nu. Hit kommer man inte om man inte har en grupp som tror på sig själva. Det är en häftig grupp att jobba med.

Vid årsskiftet fick Fagerhov en ny tjänst som Nationell Fotbollsutbildare (NAFU). Där är tanken att han ska fungera som en bro mellan Svenska Fotbollsförbundet och distrikten och hjälpa dem att nå ut till föreningarna ute i landet.

– Hälsingland, Gästrikland, Uppland och Dalarna. Det är mina huvuddistrikt, men sen har vi en hel del centrala uppdrag där vi hjälps åt och kommer därmed vara i kontakt med andra distrikt också. Min huvuduppgift blir att hålla i ledarutbildningar.

Men först är det fullt fokus på U17-EM här i England.

Har ni sparat den bästa samlingen till sist?
– Absolut. Det känns som att vi har några veckor kvar här att jobba oss igenom.

Upplagt av: Johan Velagic