Fredrik Hammar inför EM-premiären

Resan har varit lång. Och den är inte slut än. I morgon fredag spelar Sverige EM-premiär mot Slovenien 20.00 svensk tid. Fredrik Hammar har varit med från början och har flest landskamper i truppen tillsammans med Helmer Andersson. I morgon står mästerskapsdebut på schemat för P17-landslaget.

– Det kommer att vara nervöst, självklart, men det är skönt att man har familj på plats. Jag tror att det blir en bra stöttning för allihopa, säger Fredrik Hammar.

Som knatte började Fredrik Hammar spela fotboll i BP. Än i dag är han kvar i sin moderklubb där han nu knackar på dörren till a-laget.

– Mitt mål nu är väl att komma upp i a-laget och träna mer med dem. Kanske få ett inhopp i Allsvenskan, säger Fredrik Hammar.

I fjol låg BP i Superettan. Där avklarade Hammar sin debut genom ett inhopp mot Åtvidaberg.

– Det var kul. Något jag har längtat efter väldigt länge. Och ett kvitto på något form av arbete. Det är väldigt stor skillnad mellan juniorfotboll och seniorfotboll och spel i Superettan. Mentaliteten, tempot ja verkligen allting är det skillnad på, säger Fredrik Hammar.

Jack Lahne är en jämngammal lagkamrat, inte bara i P17-landslaget utan även hemma i BP. Anfallaren gjorde också debut i Superettan i fjol och har i år fått testa på spel även i Allsvenskan dit BP avancerade inför i år.

– Han är en av mina bästa vänner och jag unnar honom verkligen det. Han har gjort det bra och förtjänar det. Vi har alltid varit i samma lag sedan vi var elva år. Kan han ta det steget nu finns det möjlighet för mig att också göra det, säger Hammar.

Hemma i klubblaget spelar Hammar på sin favoritposition som central mittfältare. I landslaget däremot har han flyttats ut och använts ute på kanten istället.

– Mittfältare centralt, det är min roll egentligen. Jag har alltid spelat där och känner att mina egenskaper passar bäst där. Det är lite mer dueller och lite mer boll. Det passar mig väldigt bra. Det är där jag är bäst på tycker jag själv. I landslaget gör man vad som är bäst för laget. Om tränaren vill att jag ska spela på en kant gör jag det. Jag har absolut inga problem med det, säger Hammar.

Just nu befinner sig 17-åringen i England med sina landslagskamrater för att spela U17-EM. I måndags landade P17-landslaget på de brittiska öarna och kom fram till hotellet i Warwick.

– Dagarna här har varit trevliga och roliga. Bra sammanhållning i gruppen och vi har kommit igång lite. Vi brukar inte ha så här lång tid innan varje match så det är skönt att komma varandra nära och träna

I dag torsdag gjorde laget sin tredje och sista träning inför morgondagens EM-premiär.

– Träningen var bra. Bra fokus och skönt att avsluta med ett spel på slutet som vi vann, säger han nöjt.

I morgon fredag 4 maj klockan 20.00 svensk tid är det dags. Dags för EM-premiär mot Slovenien på St Georges Park.

– Det kommer att vara nervöst, självklart, men det är skönt att man har familj på plats så jag tror att det blir en bra stöttning för allihopa. Alla från familjen kommer och stöttar.

Träningspassen på de fina gräsmattorna har varvats med teori och analys av Slovenien.

– Det är ett aggressivt lag som gillar att kontra så det får vi passa oss för. Ganska fult spel faktiskt. Sen finns det mycket ytor på kanterna.

Vad tror du blir extra viktigt för er del i morgon?
– Att döda anfallen så vi inte får några kontringar bakåt.

Tillsammans med Helmer Andersson har Fredrik Hammar flest landskamper av samtliga i den svenska EM-truppen. 21 stycken till antalet. Något som han tror kan bli viktigt nu när det vankas mästerskap.

– Vi har spelat ganska många landskamper med varandra nu så vi känner varandra bra. I början kände man lite att man inte visste vad man skulle göra, men nu känner man till alla och vad de går för.

Märker du av att du är på ett mästerskap?
– Absolut. Allt runt om. Det är väldigt organiserat. Mycket teori. Det känns av på stämningen och så.

Gårdagen var en späckad med både domarmöte och en fotosession där spelarna hetsade varandra till att skratta när de skulle fotograferas individuellt.

– Det var lite stressigt. Jag hade svårt att hålla mig för leendet.

Hur är stämningen i gruppen?

– Det är en av de bättre stämningarna jag har varit med om i mitt liv. Det är väldigt kul.

Hur tror du att det går i morgon mot Slovenien?
– Jag är säker på att vi vinner faktiskt. Vi har en bra sammanhållning. Vi är redo.

Upplagt av: Johan Velagic