Tappert Sverige utslaget ur EM

Sverige är utslaget ur U17-EM. Italien fick en drömstart med 1-0 redan efter fyra minuter. Trots ett tappert försök fick Sverige inte hål på Italien som är klara för semifinal.
- Det är en stor besvikelse över resultatet hos både ledare och spelare. Vi trodde både innan och under matchen att vi hade en stor chans att vinna det här. I samma stund måste jag säga att jag är stolt över prestationen i dag som är vår bästa, säger förbundskaptenen Roger Franzén.

Till skillnad från de tre tidigare matcherna var det nu Sverige som åkte på ett tidigt baklängesmål. Redan efter fyra minuter tog Italien ledningen med 1-0.

Efter ett fint förarbete av Jean Freddi Greco ute på högerkanten hittade han in med en passning till Edoardo Vergani. Anfallare tog emot bollen, vände upp och drog in den högt uppe i ena hörnet.

Direkt efter målet var Italien nära att öka på sin ledning via ett farligt inlägg. Mittbacken Helmer Andersson kunde dock på ett skickligt sätt nicka undan bollen till en hörna.

Efter italienarnas rivstart åt Sverige sig in i matchen. Laget hade ett par anfall och skapade en del fasta situationer varav ett inlägg så när nådde fram till Fredrik Hammar. Målvakten Alessandro Russo kom dock emellan i sista stund med ena näven.

Efter dryga halvtimmen var Italien nära ett andra mål. Via en fin genomskärare fick Emmanuel Gyabuaa ett friläge. Simon Andersson var vaken, kom ut snabbt, gjorde sig stort och stod för en viktig räddning.

Kort efteråt, precis innan halvtidsvilan tilldömdes Sverige en straff. Alex Timossi Andersson sköt, returen fiskade Benjamin Nygren upp. Anfallaren fintade bort en italienare och blev fälld. Fredrik Hammar lade upp bollen på straffpunkten, tog sats och sköt. Russo i målet gick åt rätt håll och kunde rädda. Italien var därmed alltjämt i ledning i halvtid.

– Det är alltid tungt att släppa in ett tidigt mål. Första målet i fotboll är viktigt. Det tog några minuter, men vi åt oss in i matchen på ett bra sätt efter målet och har en väldigt stor kvitteringschans i slutet på första halvlek genom en straff. Andra halvlek driver vi matchen ganska bra första 20 minuterna och har en stor tro fortfarande, men lyckas inte få in en kvittering. Sen blir det mer chansfotboll på slutet och vi får en utvisad, säger förbundskapten Roger Franzén.

Direkt i upptakten av andra halvlek försökte Nicolo Fagioli sig på en riktig fräckis. Mittfältaren såg att Andersson var långt ute och drog iväg med ett långskott som tog klockrent i stolpen och ut.

Roger Franzén gjorde ett tidigt dubbelbyte i andra halvlek. In kom Amel Mujanic och Jack Lahne. Den sistnämnde fick ett bra läge efter knappa timmens spel. Alex Timossi Andersson tog sig förbi och ner till den förlängda mållinjen. Bollen hamnade hos Lahne som drog till bollen precis utanför bortre stolpen.

Sverige tryckte på och anföll gång på annan och kom till en hel del halvchanser. Trots forceringen och ännu en riktig kämpainsats lyckades Sverige inte få in bollen. I slutminuterna visades även Samuel Ohlsson ut efter sitt andra gula kort i matchen.

Italiens tidiga ledningsmål blev matchens enda. Sverige föll i den jämna kvartsfinalen med 0-1 och är utslaget. EM-äventyret är slut för den här gången.

- Det är en stor besvikelse över resultatet hos både ledare och spelare. Vi trodde både innan och under matchen att vi hade en stor chans att vinna det här. I samma stund måste jag säga att jag är stolt över prestationen i dag som är vår bästa. Stolt över hur vi har tagit oss till turneringen och stolt över hur vi tar oss an turneringen. Jag känner stolthet över killarna samtidigt som jag är besviken över resultatet, säger Roger Franzén.

Totalt blev det fyra matcher i U17-EM i England. Två vinster och två förluster blev facit. Slovenien och Portugal besegrades medan det blev två uddamålsförluster mot Norge respektive Italien.

– Vi växte i turneringen. Vi vinner första matchen mot Slovenien utan att prestera jättebra fotboll. Spelmässigt gör vi det bra försvarsmässigt. Vi gör även en sämre prestation mot Norge, men det vänder mot Portugal när vi har kniven mot strupen. Då gjorde vi vår dittills bästa prestation och jag tycker att vi höjer oss ett snäpp till i dag mot Italien. Vi har haft en stigande kurva. Vi visar även en större respektlöshet mot de större fotbollsnationerna på ett imponerande sätt, säger Franzén.

För Roger Franzén och övriga ledarteamet var detta den sista matchen med P01-landslaget som nu kommer ledas av Tomas Turesson framöver.

– Det har varit en fantastisk resa. Jag kom in mitt i den då jag kom in vid Nordisk Pojk förra året. Det är otroligt kul att jobba med så här unga spelare som har framtiden för sig. Som är ambitiösa, vetgiriga och delaktiga. Klubbarna i Sverige gör ett väldigt bra jobb i sin utbildning av spelarna. Sen måste jag hylla mitt ledarteam som har gjort ett otroligt jobb med den här gruppen. Nu tar det slut och det känns tomt just nu. Jag kommer att sakna dem. Samtidigt kommer jag att starta ett nytt jobb med delar av ledarteamet där vi ska börja med P03-landslaget, säger Franzén.

Sveriges startelva: 1 Simon Andersson - 14 Rasmus Wikström, 5 Hampus Svensson, 4 Helmer Andersson, 20 Samuel Ohlsson - 7 Fredrik Hammar, 10 Manasse Kusu, 8 Kevin Ackermann [K], 15 Sylvin Kayembe - 16 Benjamin Nygren, 9 Alex Timossi Andersson.

Upplagt av: Johan Velagic