Möt sista utposten Simon Andersson

Simon Andersson

P17-landslaget släppte inte in ett enda mål i Elite Round och har hållit nollan i två av tre matcher i U17-EM. Som sista utpost står Simon Andersson stadigt.

– Det blir inte så mycket bättre som målvakt med en hållen nolla. Det är det jag vill göra. Varje match, säger Simon Andersson.

Som sexåring flyttade han från Stockholm till Halmstad och började lira fotboll i Halmstads BK. En förening han än i dag spelar för. Ett decennium har gått. P6-laget har bytts till A-laget.

– Det är i Halmstad jag har utvecklats som fotbollsspelare. Klubben betyder otroligt mycket för mig. De har hjälpt mig med allting. Man känner alla i och runtomkring klubben. Det är klubben i mitt hjärta, säger Simon Andersson.

A-lagsdebuten avverkades tidigare i år under försäsongen. En match mot Division 2-laget Vinbergs IF som slutade med en 3-1-vinst.

– Det kändes bra. Det var inte så mycket att göra, de gjorde ett mål på en hörna. Det kändes inte som att det var en riktig debut. Det var inte på Örjans Vall, utan på en konstgräsplan på Sannarp en onsdagskväll, säger Simon Andersson.

Vad är dina förhoppningar på årets säsong i Halmstad?
– Mitt mål är att göra min debut i Superettan i år. Och att träna hårt hemma och försöka utvecklas hela tiden, säger Simon Andersson.

Hur nära tror du att du är från den där debuten?
– Jag har en målvakt framför mig, Malkolm Nilsson. Han är väldigt duktig. Men om jag bara lägger ner det jobbet som krävs finns det säkert en chans. Det är ju en konkurrenssituation. Det gäller att jag presterar bättre varje träning och har lite tur också, säger Andersson.

Är det någon målvakt du inspireras av och försöker att ta efter?

– Ederson i Manchester City har väldigt fina fötter. Sen tycker jag om David De Gea i Manchester United, han är en väldigt duktig målvakt, säger Andersson.

Den nyss nämnda målvaktsduon kommer nästa säsong att få sällskap i Premier League av svenska 19-årigen Pontus Dahlberg som ansluter till Watford. Dahlberg som för två år sedan spelade U17-EM i Azerbajdzjan med P99-landslaget. En turnering som Simon Andersson just nu spelar i England.

– Han har gjort det riktigt bra i Allsvenskan. Det är en väldigt duktig målvakt. Han är bara två år äldre än mig. Det kan gå snabbt. Det gäller att ligga i och ha lite tur, säger Andersson.

Sverige har nu varit iväg i 13 dagar i England. I går fredag flyttade P17-landslaget från studentstaden Warwick till engelska fotbollförbundets imponerande anläggning St George´s Park.

– Det märks att man är på ett mästerskap. Allting är mer organiserat jämfört med de tidigare samlingarna vi har varit på. Teamet är lite större som är med här också. Vi hade det bra i Warwick. Med maten och rummen, det var nära till träningsplanerna. Hotellet vi kom till nu är finare än det första. Planerna är väldigt fina och nära. Vi ska absolut inte klaga.

Sverige inledde U17-EM med att slå Slovenien med 2-0. Sedan blev det en 1-2-förlust mot Norge. I tredje och sista matchen besegrades Portugal med 1-0 och Sverige var i kvartsfinal.

– Vi gör två bra matcher och en mindre bra, men har chans att vinna alla tre tycker jag. För egen del har det känts bra i alla tre matcherna. Jag släppte in två mål mot Norge, men annars har vi hållit nollan i de andra två.

Det måste vara extra skönt att hålla nollan när du spelar som målvakt?
– Det blir inte så mycket bättre som målvakt med en hållen nolla. Det är det jag vill göra. Varje match.

Hur kommer det sig att ni har hållit nollan i fem av de sex senaste tävlingsmatcherna?

– Vi är väldigt disciplinerade i allt vi gör i försvarsspelet och är kompakta. Jag får alltid bra hjälp med mycket blockar. Sen har jag också gjort ett antal viktiga räddningar.

Det kostar att hålla nollan. Andersson har fått flertalet tuffa smällar i matcherna under U17-EM så här långt.

– Ibland får man smällar, ibland…ger man smällar också. Det är en del av fotbollen. Som målvakt kan man få en del tuffa smällar. Det är bara att ta det. Det är inte så mycket att göra. Ja, ganska orädd skulle jag vilja säga. Jag är i alla fall inte rädd.

Simon Andersson

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Ganska modern. Bra fötter, framförallt fötter. Bra spelförståelse, att kunna läsa spelet och inlägg. Bra på att rädda bollar också.

I morgon söndag inleder Sverige slutspelet i U17-EM med kvartsfinal mot Italien. Mentalt sätt började dock laget sitt slutspel redan i sista gruppspelsmatchen mot Portugal i torsdags.

– Det är den största matchen jag har spelat. Vi såg det som en åttondelsfinal i ett EM. Det är inte någon större match jag har fått chansen till att spela än så länge i min karriär.

Var du nervös inför matchen?
– Jag var bara förväntansfull och ville spela matchen direkt efter Norgematchen. Jag var väldigt taggad och redo på att spela mot Portugal. Det var inte nervöst. Jag blir inte så nervös inför matcher. De sista minuterna var faktiskt lite nervösa. Det var jätteskönt när slutsignalen gick.

I slutet på tilläggstiden var Portugal ytterst nära att få hål på Andersson. Men då dök vänsterbacken Samuel Ohlsson upp som räddaren i nöden.

– Jag ser att portugisen skjuter och jag går ner åt det hållet. Samuel slänger sig och räddar. Jag vet faktiskt inte om jag hade tagit den bollen. Så stort tack till honom. Sen direkt efter blåser ju domaren av matchen och det var otroligt skönt.

Efter matchen blev den reslige målvakten intervjuad av internationell media i den mixade zonen.

– Det var den första på engelskan. Det var helt okej, det blev halvbra. Jag tycker att jag har bättre engelska än vad jag presterade där. Det är också en grej som gör att man märker av att det är ett mästerskap.

Hur laddar och fokuserar du om nu till matchen mot Italien i morgon?
– Själv laddar jag om genom att bara fokusera på nästa match. Matchen mot Portugal är avslutad, den är slut nu. Nu är det fokus på Italien och inga andra grejer. Nu i dag (lördag) går vi igenom Italien, lägger upp matchplanen och ser hur vi kan slå dem, säger han och fortsätter:

– Det känns som att allt är möjligt. Bara vi gör det vi bestämmer oss för att göra har vi minst lika stor chans som Italien har att vinna. De är garanterat ett bra lag och det är vi också. Det kommer säkert att bli en bra match.

Hur är det att representera Sverige i ett mästerskap?

– Det är en ära och väldigt häftigt att få ha Sverigetröjan på sig och spela för Sverige. Känslan att gå ut på plan är väldigt svår att beskriva. Det är otroligt mäktigt och väldigt speciellt. Man blir extra taggad. När man hör nationalsången och står enade. Det är vi mot hela världen.

Som målvakt står Simon alltid som nummer två i ledet vid nationalsången. Vid sin sida har han därför alltid kapten Kevin Ackermann som tidigare i veckan anklagade Simon för att sjunga fel i nationalsången.

– Haha, ja det händer. Ibland sjunger jag fel. Jag kan den, men ibland blandar man ihop verserna. Jag borde kunna den, vi har sjungit den många gånger, det har blivit rätt många landskamper nu.

Och fler ska det bli. I morgon söndag 13 maj är det avspark 15.00 svensk tid på Rotherham United Stadium. Italien – Sverige. Kvartsfinal i U17-EM. Matchen ser du på UEFA:s Youtubekanal.

Upplagt av: Johan Velagic