Nygren är inte nervös inför avgörandet

Benjamin Nygren gjorde ett av målen i Sveriges seger mot Slovenien samt var bäste poängplockare för Sverige i kvalet.

I dag står P17-landslaget inför en avgörande match mot Portugal. Vinst och Sverige är klara för kvartsfinal. En stor match och härlig utmaning. Poängspelaren Benjamin Nygren håller dock nerverna i schack.
– Jag är inte nervös. Jag gillar inte att vara nervös. Så jag har försökt att jobba bort det. Alla säger att det är bra att vara nervös och hit och dit. Annars är du inte engagerad och så. Men jag har aldrig gillat känslan av att vara nervös, säger Benjamin Nygren.

I EM-kvalet blev Benjamin Nygren Sveriges bästa poängplockare med fyra mål och tre assist. U17-EM har anfallaren inlett med ett mål och en assist på de två inledande matcherna.

– Jag skulle själv vilja säga att jag är en poängspelare. Jag gör ändå en del mål och assist. Det är kul att jag har fått göra ett mål och assist här i EM. Det har känts bra, samtidigt som det känns som att vi har mer att ge, säger Benjamin Nygren

Föredrar du att göra ett mål eller en assist?
– Det är klart man föredrar att göra mål. Det är ju roligare och en skönare känsla. Men som min pappa alltid har sagt: utan assisten blir det inget mål. Jag värderar assister högt, säger Benjamin Nygren.

I senaste matchen mot Norge bjöd 16-åringen på en härlig framspelning till Sveriges mål. I EM-premiären mot Slovenien blev han själv målskytt.

– Det är sjukt kul att kunna säga att man har gjort mål i ett mästerskap. Jag hoppas att jag får göra det fler gånger här i England. Samtidigt, om jag hade fått välja mellan att göra mål och att vi åker eller att inte göra mål och att vi går vidare är det ett enkelt val. Jag hade valt att vi går vidare alla dagar i veckan. Det är så klart kul att göra mål, men det är alltid viktigare att det går bra för laget, säger Benjamin Nygren.

P17-landslaget har nu befunnit sig i England och universitetsstaden Warwick i elva dagar. Nygren trivs med tillvaron att vara iväg på ett mästerskap.

– Det är sjukt kul. Det är något som jag har haft som mål, att komma till EM. Det är sjukt kul att vi har kommit hit. Ett EM-slutspel är inte något alla får uppleva så jag är väldigt tacksam över att jag får vara med om det. Samtidigt har jag och hela laget jobbat väldigt hårt för det och förtjänar att vara här. Nu ska vi göra allt vi kan för att ta oss vidare från gruppen, säger Nygren.

Kan du försöka beskriva känslan när du tar på dig den gula landslagströjan och går ut från omklädningsrummet ut mot planen?
– Det går inte att beskriva med ord. Det är liksom en pirrig känsla som man samtidigt njuter av. Det är väldigt känslosamt och sjukt kul. En stolthet. Att få representera sitt land...man kan inte göra något större än det, säger Nygren.

Inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Portugal ligger Sverige trea på tre poäng. Ett poäng bakom både Portugal och Norge. Då det är inbördes möten som går före målskillnad är det endast en svensk seger som tar Sverige vidare från gruppen till en kvartsfinal.

– Vi mötte dem för ett år sedan. Då spelade vi bra. Det var jämnt. De vann med 2-1, men vi gjorde ett mål till 2-2 som blåstes av felaktigt för offside. Det var lite typiskt. Portugal är ett sjukt bra lag, men de är inte omöjliga. Vi är också ett bra lag. Vi har slagit Belgien och de är minst lika bra som Portugal. Om vi gör en bra match har vi riktigt bra chanser att vinna och gå vidare. Jag tror på det.

Är du nervös?
– Nej, jag är inte nervös. Jag gillar inte att vara nervös. Så jag har försökt att jobba bort det.

Hur då?
– Alla säger att det är bra att vara nervös och hit och dit. Annars är du inte engagerad och så. Men jag har aldrig gillat känslan av att vara nervös. Det bara sätter spärrar i huvudet på mig. Jag kan inte spela som jag vill då. Jag har försökt att tänka på annat när det är viktiga matcher, säger Nygren och fortsätter:

– Typ som att snacka mycket med lagkamraterna innan matchen för att bli avslappnad. Så att man är sig själv. Jag har märkt själv att jag är som bäst då. Så jag har jobbat bort det, jag är inte nervös längre och det är väldigt skönt. Nu känns det som att jag kan förvandla nervositeten till något positivt istället.

I den första matchen mot Slovenien spelade Nygren som anfallare för att i andra matchen mot Norge flytta ut på en kant. Själv har han inte någon direkt favoritposition.

– Jag vet inte. Vi spelar olika formationer överallt. Jag tycker att om man är en bra fotbollsspelare ska man ändå kunna spela på de flesta positionerna. Man ska kunna anpassa sig. Som anfallare kommer man in i boxen mer, som mittfältare är du med i spelet mer. Jag spelar där tränaren sätter mig.

Du har inga problem med att spela på olika positioner?
– Nej, nej. Jag vill bara bidra till lagets bästa. Om tränaren tycker jag ska spela på en viss position en match för att det är bäst för laget då gör jag det så klart.

Förra veckan, när tre av hans lagkamrater pratade om samtliga spelare i den svenska truppen dök just Benjamins namn upp på lite olika ställen. Han fick bland annat titeln som en den bästa taktikern tillsammans med klubb- och kasskamraten Rasmus Wikström.

– Jag har kollat mycket på fotboll och skulle väl själva påstå att jag kan rätt mycket om taktik. Jag vet inte, jag är rätt bra på det bara.

Hade du velat bli tränare sen långt fram i tiden?
– Jag vete fan. Jag hade inte varit sugen på att träna något ungt lag, typ ett P12-gäng. Men att vara tränare på proffsnivå hade varit hur coolt som helst. Men jag får se till att bli bra som spelare så kanske tränarbiten kommer automatiskt längre fram.

En annan utnämning han fick var lagets fulaste frisyr...
– Vissa kanske tror att jag spelat i tofsen för jag tycker att det är snyggt, men så är det verkligen inte. Jag själv tycker inte att det är snyggt. Jag har den bara för att mitt hår är sjukt irriterande när jag spelar. När jag har tofsen blir det som att jag inte har något hår alls. Då stör det mig ingenting. Hårband funkar inte för mig, det känns inte bra. Tofs är bra för mig.

Så din frisyr är inte värd att offra för fotbollens skull?
– Jag tänker så här: då måste jag ha jäkligt kort hår. Min farsa är ju flint så det är stor risk att jag också blir det. Jag får ju passa på att ha hår så länge som möjligt.

Det finns däremot någon som uppskattar tofsen. På plats i England har Benjamin en stor egen hejaklack. Till första matchen var hela familjen på plats plus flickvän och hennes familj. Nu är dock endast Benjamins familj kvar. På läktaren går det att se två barn springa runt i den gula landslagströjan och med en tofs mitt på huvudet. Precis som Benjamin.

– Jag vet inte om de har det på grund av mig, men det är mycket möjligt. Med killen, lillkusinen, kan det vara så att han har det bara för att jag har det. Men för lillasystern är det nog inte så. Hon brukar ha tofs.

En tredje sak som lagkamraterna pratade om var att Nygren är en naturbegåvning i nästintill samtliga idrotter.

Stämmer det påståendet?
– Ja. Det är väl tyngdlyftning och lite sånt som kanske inte är min starka sida. Men alla sporter överlag är jag nog rätt bra i. Vi säger att jag möter någon i tennis som, precis som jag, inte utövar den sporten. Då vinner jag den matchen.

Har du utövat andra sporter tidigare?
– Jag höll på med friidrott tills jag var tolv år. Pingis spelade jag när jag var 6-7 år. Handboll gick jag på två träningar. Innebandy spelade jag också när jag var mindre, golf spelade jag ett tag. Jag har testat lite olika sporter. Jag älskar att utöva sporter. Inte bara fotboll utan sporter överlag.

Hur bra var du i friidrott?
– Jag var faktiskt rätt duktig. Jag höll på med nästan alla grenar. Vi hade inte specialiserat oss där än. När jag var tolv år hoppade jag ju längre i tresteg än han där Christian...vad heter han?

Christian Olsson?
– Precis, Christian Olsson hoppade jag längre än när han var i samma ålder som mig. Jag vann den tävlingen och efteråt berättade de som höll i tävlingen att Christian hade varit med i samma tävling när han var lika gammal som mig och att jag hoppade längre än vad han gjorde då. Det är ändå lite kul.

För er som inte vet vem Christian Olsson är. Ett axplock av hans digra meritlista: Ett OS-guld, ett VM-guld, ett VM-silver, två EM-guld, två VM-guld inomhus, ett EM-guld inomhus, fick utmärkelsen "Europas främsta friidrottare 2003".

Nygren valde dock fotbollen och än så länge verkar det vara ett lyckat drag. Hemma i klubblaget gjorde han tidigare i år sin a-lagsdebut för IFK Göteborg. Och vilken debut det blev. I genrepet mot ÖIS byttes han in och nickade in matchens enda mål i derbyt inför över 10 000 i publiken på Gamla Ullevi.

– Det var så sjukt för det var så mycket folk. Det kändes inte som att det var en träningsmatch utan att det var på blodigt allvar. Det var sjukt kul och mäktigt. Någonting jag inte kommer att glömma.

Nu vill han skapa nya oförglömliga minnen med Sverige i U17-EM. Vinst i dagens match mot Portugal betyder kvartsfinal, men även mycket mer för Benjamin. Blir det vinst i dag kommer nämligen flickvännen Olivia ner till England igen för slutspelet.

– Jag har sjukt mycket att spela för, avslutar Benjamin.

Upplagt av: Johan Velagic