MV-tränare Kjell Johansson inför EM

Ett bra lag kräver även ett bra ledarteam. Under U17-EM kommer det inslag med olika ledare i svenska P17-landslaget och dess roller. I dag är målvaktstränaren Kjell Johansson i fokus.
– Det ska bli oerhört spännande detta. Jag känner att vi har stora möjligheter att ta oss till en kvartsfinal. Sen är det givetvis små marginaler. Men vi hoppas att vi har de marginalerna på rätt sida så ska det nog gå bra, säger Kjell Johansson.

Till vardags arbetar Kjell Johansson som fotbollsinstruktör och idrottslärare på Alströmergymnasiet i Alingsås. Den rollen kombinerar han i en annan roll som målvaktstränare för IFK Göteborgs U19-lag. Sedan ett tag tillbaka ingår han även i P01-landslagets ledarstab som just målvaktstränare.

Med sig i England för U17-EM har han sina adepter Simon Andersson från Halmstads BK och Kristoffer Westerberg från IF Brommapojkarna.

– Det är två fantastiska killar framförallt. Simon är en spännande målvakt med bra tillslag. En modern målvakt som gärna har ett positionsspel som är lite längre ut som är intressant, säger Kjell Johansson när han beskriver Simon Andersson.

Kristoffer Westerberg beskriver han på följande vis:
– Kristoffer har spelat i U19 i Brommapojkarna och har tagit stora kliv. Är en atletisk målvakt som trivs allra bäst när han får spela inne på linjen, säger Kjell Johansson.

På väg till England var det nära att Johansson endast fick med sig en av sina målvakter. Kristoffer Westerberg råkade ta med sig fel pass och det uppstod lite stress på Arlanda. Allt redde ut sig, men ryktet om att målvakter kan behöva lite extra uppsyn kan ha stärkts bland övriga i ledarstaben. Dock inte hos Kjell.
– Vi får bjuda på det ibland. Sådana här incidenter för att lätta upp stämningen. Det är väl medvetet att han gör så med passet, säger Johansson med glimten i ögat.

Johansson själv är gammal målvakt med flertalet år i Kalmar FF bakom sig samt med meriter från Allsvenskan med Västra Frölunda IF. Nu spelar sonen Victor Sköld i Allsvenskan med Örebro och han är även släkt med Johan Elmander. En riktig fotbollssläkt helt enkelt.

– Ja, det har varit mycket fotboll i familjen. Både jag och mina bröder har spelat på relativt hög nivå. Nu är det Victor som spelar på allsvensk nivå.

U17-EM i England blir Johanssons första mästerskap. Vägen till EM gick via tre raka nollor för Sveriges del i Elite Round. 240 minuter fotboll utan ett enda insläppt mål.

Det måste kännas rätt bra som målvaktstränare att inte släppa in ett enda mål?
– Absolut. Men det känns nog bra för hela laget. Det är inte bara vi målvakter som försvarar målet utan vi har tio spelare till som offrar sig hänsynslöst nästintill för att stänga igen kassen.

EM-premiären kryper sig allt närmre. Fredagen 4 maj klockan 20.00 svensk tid spelar Sverige sin första match i mästerskapet mot Slovenien på St George´s Park.

– Det ska bli oerhört spännande detta. Jag känner att vi har stora möjligheter att ta oss till en kvartsfinal. Sen är det givetvis små marginaler. Men vi hoppas att vi har de marginalerna på rätt sida så ska det nog gå bra.

Johan Velagic har följt laget under hela resan och är med på plats i England. Detta är den första i en rad artiklar inför EM. Fortsätt följa laget här mot kommande framgångar!

Upplagt av: Johan Velagic