P17/01: Medicinska teamet

Vi fortsätter att beta av personerna i ledarstaben under P17-EM i England. Nu är turen framme vid det medicinska teamet och naprapaten Stefan Larsson samt lagläkaren Juha Huhtakangas.

Samtliga lag har alltid ett medicinskt team på plats som ser till att spelarna håller sig krya och fräscha. P17-landslagets duo består av naprapaten Stefan Larsson från Laholm och lagläkaren Juha Huhtakangas från Degerfors.

Stefan, vad är dina främsta uppgifter som naprapat?
– Det är framförallt att ta hand om killarna mellan träningspassen och inför matcherna så att de kan prestera så bra som möjligt. Sen har jag ofta hand om uppvärmning och nedvärmning på träningarna och matcherna så att de är så förberedda det går, säger naprapaten Stefan Larsson.

Juha, vad är dina främsta arbetsuppgifter som lagläkare?
– Under matcher och träningar är det att ta hand om akuta skador som uppstår. Och även informera behovet av vätskeintag . Jag blandar sport- och återhämtningsdrycker och ger allmän medicinsk service. En del har andra besvär en fotbollsskador som allergier och etcetera. Så jag ger medicinsk sevice i största allmänhet kan man säga och försöker att ha en hög tillgänlighet också naturligtvis, säger lagläkaren Juha Huhtakangas.

Sverige har än så länge skonats från skador under vistelsen i England för U17-EM. I alla fall spelarna. Under söndagens träning, dagen innan matchen mot Norge, åkte naprapat Larsson på en "gubbvad" som han så fint kallade det.

– Den sista matchförberedande träningen behövs det alltid någon extra spelare på träningen för att fylla ut. Min roll i laget den gången var som en back. Jag sprang väl lite för mycket då. Hjärnan ville mycket, men benen orkade inte riktigt. Då drog det till lite i vaden och då fick vi ta hand om den. Det är väl det största som vi har fått jobbat med hittills, säger Stefan Larsson.

Juha, du har inte hoppat in på träningarna?
– Nej, det var inhopp i matcherna istället. I dag (läs måndag) var det ett par incidenter, någon som spräckte läppen, men annars har det varit lugnt faktiskt. Peppar, peppar. Hoppas att det fortsätter så, säger Juha Huhtakangas.

Hur länge har ni jobbat med det här gänget?
– Jag var första samlingen i Luleå i september 2017. Sen var jag med på kvalturneringen på Cypern samt i Kroatien i mars. Det är fjärde samlingen jag är med det här gänget. Sen var jag även läkare på Halmstadlägret 2016 när den här årskullen var där, säger Juha Huhtakangas.

– Jag har följt de sedan första samlingen som var efter Halmstadlägret som Juha var med på. Det blir två år till sommaren kan man säga så jag har varit med dem hela vägen, säger Stefan Larsson.

Vad skulle du säga kännetecknar den här gruppen?
– Det här är ju det gänget jag har rest hela tiden med. Jag har varit inne i olika åldersgrupper, men det som jag gillar med den här gruppen är att de är otroligt bra kompisar överlag. Jag tror att det är det som har tagit oss hit. Att vi har kommit hela den här vägen. Gemenskapen, de ställer verkligen upp för varandra på planen hela tiden. Det är ett glatt, glatt, gäng med en jäkla kämparglöd. Det är väl lite svenskt om man säger så, säger Stefan Larsson.

Upplagt av: Johan Velagic