Roger Franzén inför U17-EM

U17-EM närmar sig. Och det fort. Fredag kväll 4 maj inleder Sverige mästerskapet med match mot Slovenien.
– Det ska bli jättekul och spännande. Vi åker till England för att tävla, vi ärinte nöjda än. Vi ska göra så bra prestationer vi bara kan. Det är inställningen när vi åker dit, säger förbundskapten Roger Franzén.

I mars vann P17-landslaget sin kvalgrupp i Elite Round och kvalificerade sig därmedtill U17-EM som avgörs 4-20 maj i England. Det blir Sveriges tredje framträdande i turneringen. Samtliga inom loppet av endast fem år.

– Svensk ungdomsfotboll mår bra. Vi tar steg hela tiden och närmar oss destörre nationerna. Akademiverksamheten ute i klubbarna är bra och utvecklas. Sen ska konstgräsets betydelse inte underskattas. Det ger oss möjligheten att träna bättre och mer effektivt samtidigt som säsongen förlängs. Ligacupen som vi spelar nu är också ett bra bidrag i att förlänga tävlingssäsongen. Vi närmar oss övriga Europa och det har vi sett resultat på nu de senaste åren då vi har lyckats kvala in till flera mästerskap, säger förbundskapten Roger Franzén.

2013 tog sig Sverige till semifinal i U17-EM som debutanter. 2016 blev det kvartsfinal. Och nu är det alltså dags igen. På måndagen flög det svenska P17-landslaget till England och den lilla staden Warwick söder om Birmingham.

– Jättekul och spännande. Vi åker till England för att tävla, vi är inte nöjda än. Vi ska göra så bra prestationer vi bara kan. Det är inställningen när vi åker dit. Killarna i laget är otroligt engagerade och delaktiga i det vi håller på med. Det är en riktigt härlig grupp att jobba med. Vi har en jättefin laganda och go i laget. Vi har visat flera gånger att vi står upp för varandra och håller fokus på det vi kan påverka. Det är jag väldigt stolt över, säger Roger Franzén.

Sverige gick igenom hela EM-kvalet obesegrade. Två segrar och fyra kryss räckte hela vägen till EM. I Elite Round släppte inte ens laget in ett enda mål på tre matcher mot Kroatien, Belgien och Cypern.
– Spelarna är lojala mot vårt arbetssätt. Varenda spelare går ut och gör jobbet ute på plan. De har en god förståelse i hur de ska försvara. De är väldigt engagerade och delaktiga i både sin egen och lagets utveckling vilket i sin tur ger en förståelse ute på plan, säger Roger Franzén.

Varför går ni till EM?
– Det är många olika faktorer. Men vi går till EM för att vi har duktiga fotbollsspelare. Annars går det inte att ta sig till EM. Vi har fått spelet att fungera och sen går det inte att gå vidare utan ett bra försvarsspel och det har vi haft i båda kvalrundorna. Offensivt har vi blandat och gett - i vissa stunder har det varit riktigt bra, i andra stunder inte lika bra. Killarna är även väldigt bra på att ta instruktioner och vara lojala med matchplanerna som vi har bestämt oss för och gör hela tiden ett hårt jobb, säger Franzén.

I EM lottades Sverige in i grupp B tillsammans med Slovenien, Norge och Portugal.Första matchen spelas fredag 4 maj mot Slovenien.

– Vi har med oss två duktiga analytiker i Viktor Eriksson (förbundskapten P00) som scoutar motståndarna och Olle Göransson. Innan avresan till England harvi haft möte där vi har lagt upp en matchplan mot Slovenien och börjat diskutera Norge och Portugal också. Det blir mycket nattjobb fram till att EM inleds.

Hur ser du på era chanser att ta er vidare?
– När man ser gruppen på förhand är det en öppen grupp där alla lagen har chans att gå vidare. Det ser spännande ut. Vi har absolut chans att gå vidare, men sen går det inte att mäta hur stor chans. Vi räds inga lag. Vi har respekt för samtliga lag, men vi räds inga.

Med bara några dagar kvar till EM-premiären nu. Hur går tankarna?
– Just nu är det fullt fokus på att förbereda sig. I princip går all vaken tid åt till att förbereda sig och laget för mästerskapet. Vi planerar och har ett upplägg för tre veckor i England. Vi ska gå så långt som möjligt.

Johan Velagic har följt laget under hela resan och är med på plats i England. Fortsätt följa laget här mot kommande framgångar!

Upplagt av: Johan Velagic