Drömstart i EM!

Benjamin Nygren firar 2-0-målet. Foto: UEFA

Sverige fick en drömstart i U17-EM i England. Slovenien besegrades med 2-0 i öppningsmatchen efter två mål i första halvlek av Fredrik Hammar och Benjamin Nygren.

– Totalt sett gör vi en klart godkänd prestation. Det måste man säga när man vinner, men det finns saker att jobba med, kommenterade förbundskapten Roger Franzén en stund efter matchen.

Highlights

Det bjöds på nästintill perfekta förutsättningar när Sverige spelade sin öppningsmatch mot Slovenien i U17-EM på St George´s Park i England. Strålande sol och 15 grader, en utmärkt gräsmatta kryddat med en fantastisk blågul klack på läktaren.

Sverige fick också en drömstart på matchen. Redan i den sjunde minuten tog blågult ledningen genom Fredrik Hammar. Sylvin Kayembe bröt in från sin vänsterkant och sköt. Skottet täcktes och hamnade hos Hammar som från nära håll sköt in 1-0 till Sverige. Direkt efter målet tog han en 40 meters rusch i maximal hastighet ut till den svenska klacken och kysste emblemet på bröstet.

Efter en kvart fick Slovenien sin första farliga chans. Skicklige Martin Pecar fick ett fritt läge inne i straffområdet. Simon Andersson i mål gjorde en vass och viktig benparad.

Istället kunde Sverige utöka sin ledning. Högerbacken Rasmus Wikström slog en precis djupledsboll till Benjamin Nygren som avancerade in i straffområdet. Anfallaren sköt sedan ett skott som touchades av ett slovenskt ben och in i mål. 2-0 till Sverige efter 23 minuters spel. Även Nygren firade med en rusch till klacken och avslutade med att glida på knäna. I halvtid hade Sverige en 2-0-ledning.

Andra halvlek var inte lika händelserik utan Sverige kontrollerade matchen och höll slovenerna på avstånd. Precis i slutminuterna träffade Ziga Repas stolpen, deras bästa chans i matchen.

Förbundskapten Franzén var naturligtvis myvket glad vöer segern, men menade att det finns utrymme för förbättring.

– Vi kommer inte upp i den spelmässiga nivån vi kan. Vi följer inte matchplanen som vi lade upp offensivt och jag tycker att vi har lite för dåligt passningsspel, för lite kontrollerat spel. Däremot är det en styrka att kunna göra mål. Vi gör mål på de sätten vi sa vi ville hota motståndarna på. De delarna av matchplanen följde vi, säger han och fortsätter:

– Vi får ett tidigt mål och ett första mål är alltid viktigt i fotboll. Sen försvarar vi oss bra. Vi håller nollan igen. Totalt sett gör vi en klart godkänd prestation. Det måste man säga när man vinner, men det finns saker att jobba med.

Simon Andersson var stabil i målet och gjorde några fina ingripanden som räckte till en ny nolla. Hans fjärde i rad med Elite Round inräknat. Sviten är nu uppe i 320 minuter fotboll utan ett enda insläppt mål.

Sveriges startelva: 1 Simon Andersson - 14 Rasmus Wikström, 5 Hampus Svensson, 4 Helmer Andersson, 20 Samuel Ohlsson - 7 Fredrik Hammar, 10 Manasse Kusu, 8 Kevin Ackermann, 15 Sylvin Kayembe - 16 Benjamin Nygren, 9 Alex Timossi Andersson.

Upplagt av: Johan Velagic