Stenshagen satsar helhjärtat på fotbollen

Teodor Stenshagen på träning i England.

Efter ett silver från U15-VM i bandy. Och ett "missat" guld i U17-VM är siktet nu inställt på den ädlaste valören i U17-EM i England för Teodor Stenshagen.

– Vi får väga upp det med ett EM-guld här istället, säger norrlänningen.

Teodor Stenshagen är Norrlands bidrag i den svenska EM-truppen. 17-åringen bor i Bergsåker, en stadsdel i Sundsvall. Selånger FK heter moderklubben, men inför gymnasiet lämnade han Division 5-klubben och gick över till allsvenska GIF Sundsvall där han har fått känna på a-lagsträningar.

– Det har varit jättekul. Det har känts som att det har gått bra. Det blir ju ett steg uppåt, så är det. Men det känns som att jag inte har gjort bort sig helt i alla fall. Att jag har klarat av det ganska bra, säger Teodor Stenshagen.

Har du något mål med Sundsvall den här säsongen?
– Vi har satt upp ett mål att komma topp sju i U19 Allsvenskan Norra för att få vara med i slutspelsserien till hösten. Sen tar vi det därifrån, säger Teodor Stenshagen.

Inga tankar på a-laget?
– Jo, det är klart man har, men jag tar det som det kommer. Jag gör mitt bästa i alla träningar och matcher och sen får vi se hur långt det räcker, säger Teodor Stenshagen.

Mittbackens prestationer hemma i klubblaget har inte gått obemärkt förbi. Tidigare i år gjorde han sin landslagsdebut nere i La Manga. Kort efter blev han även uttagen till det avgörande kvalet Elite Round. När sen EM-truppen presenterades var Stenshagen en av de 20 namnen som Roger Franzén och Christian Fagerhov hade kritat ner.

– Jag fick ingen speltid i Elite Round så jag har aldrig varit säker på att jag skulle med till EM. Det finns alltid andra bra spelare. Jag har bara två landskamper jämfört med vissa andra här som har 10, 15, 20 landskamper, säger Stenshagen.

Vad säger du om lagandan i detta lag?
– Det är en jätteskön grupp. Jag kom in här på slutet och killarna är jätteschyssta som välkomnar mig in i gruppen. Jag trivs här, säger Stenshagen.

P17-landslaget har nu befunnit sig i Warwick, England, och delar hotell med lagen i grupp D: Serbien, Holland, Tyskland och Spanien.

– Det är självklart jätteroligt att vara här på plats. Det är en grym upplevelse. Det är inte så många som får vara här. Det är 20 stycken av alla 17-åringar som spelar fotboll i hela Sverige som får vara med. Det är hur kul som helst att få möjligheten att få vara med här. Det är så himla uppstyrt och professionellt alltihop. Man märker av att man är på ett mästerskap.

EM-premiären slutade med en viktig och skön 2-0-seger mot Slovenien. Norrlänningen hann även med att göra sin tävlingsdebut då han byttes in med sju minuter kvar av matchen.

– Det var jätteroligt så klart. Lite nervöst, men jag tycker att det gick bra. Jag gjorde väl inget större misstag. Det var jättekul att komma in där på slutet och vinna med 2-0.

Hur förberedde du dig inför matchen?
– Jag försöker förbereda mig som att jag skulle starta ändå. Om det blir inhopp måste man vara mentalt redo. Om det inte blir inhopp får man slappna av efter matchen.

Hur var det att tacka den svenska klacken efter slutsignal?
– Det är jätteroligt. Jag själv hade inga supportrar där själv, men föräldrarna kommer till matchen mot Norge nu. Jag får hoppas på lite mer speltid då igen.

Under matchen mot Slovenien kunde en liten vit dosa synas till på försvararens vänstra överarm. För tre år sedan fick nämligen Teodor reda på att han har diabetes.

– Självklart kom det lite som en käftsmäll. Jag var inte riktigt beredd på det, men jag har kommit in i det och vant mig. Det blir en vana. Det gäller bara att vara noggrann med planeringen. Hur mycket insulin jag ska ta, noga med träningen och kosten. Det har blivit en del av vardagen så det är inga problem.

Vilken funktion fyller den vita dosan på armen?
– Den mäter blodsockret hela tiden. Jag får kurvor på hur det ser ut direkt till min mobil. Det är en jättebra grej så att jag kan planera bättre. Den är bara fastklistrad och har en liten nål som är instucken i armen som mäter blodsockret. Den byter jag varannan vecka, men eftersom jag spelar fotboll händer det rätt ofta att den åker av i samband med närkamper. Det händer lite nu och då.

Hur påverkar det din vardag?
– Det kan påverka träningar och matcher om blodsockret strular. Men är man noga och har koll på läget funkar det. Det är inget som hindrar mig. Så jag har den på mig på alla matcher och kollar hur det ser ut innan matchen, i pausvilan och efter matchen.

Att det skulle bli fotboll har inte alltid varit självklart för Stenshagen som är den enda i truppen som redan hunnit med ett mästerskap. 2016 var han med och tog ett silver på U15-VM – i bandy.

– Jag har bra minnen från mästerskap. Dåliga också. Efter finalen var vi såklart väldigt besvikna. Men nu i efterhand är jag ganska nöjd och stolt faktiskt. Det är ändå ett VM-silver.

Hur skulle du beskriva dig som bandyspelare?
– Jag spelade oftast som en halv, vilket ungefär är som en wingback i fotboll. Men jag spelade också på det centrala mittfältet. Jag hade en väldigt defensiv roll i landslaget. Det var många som var skickliga med klubban och skridskor som fick lösa det andra framåt. Jag var väl inte jätteteknisk, men hade en bra passningsklubba.

Det var inte förrän i fjol han bestämde sig för att satsa helhjärtat på fotbollen.

– Det var ett svårt beslut, jag stod och velade väldigt mycket fram och tillbaka. Till slut kom jag fram till fotbollen. Det är inget jag ångrar, det känns bra.

Så sent som förra året blev han uttagen till det svenska P17-landslaget i bandy. Stenshagen tackade dock nej då han hade bestämt sig för fotbollen istället. Samma P17-landslag gick sedan och vann U17-VM i vintras…

– Det är lite surt. Vi får väga upp med ett EM-guld här i England istället.

Dagens match mot Norge startar vid 13.30. Startelvan släpps på vår hemsida 12.15.

Upplagt av: Johan Velagic