Timossi Andersson om fotbollslivet

Alex Timossi Andersson

I fjol gjorde han sin debutsäsong i Superettan. Nästa år tillhör han en av världsfotbollens absolut största klubbar – Bayern München. Nu befinner sig Alex Timossi Andersson i England och spelar U17-EM för Sverige.

– Jag älskar grabbarna och allting med detta lag. Vi har väldigt kul tillsammans och är väldigt starka tillsammans. Det är så vi kommer att ta oss långt i den här turneringen nu efter att vi slår Portugal på torsdag, säger Alex Timossi Andersson.

2016 var ett händelserikt år för Alex Timossi Andersson. Nyckelspelare för Helsingborg som tog silver i elitklassen Tipselit Trophy i Gothia Cup, landslagsdebut och debut i seniorfotboll i Division 2 som 15-åring.

I fjol gjorde han sitt inträde i svensk elitfotboll och antecknades då för 18 matcher i Superettan för sitt Helsingborg varav 13 var från start. Två mål hann han även med i seriespelet.

– Jag hade inte förväntat mig att spela så mycket som jag gjorde andra delen av säsongen, men det var skitkul. Jag tog chansen och förtjänade det också tycker jag. Sen är det bara att fortsätta jobba på efter det nu, säger Alex Timossi Andersson.

Hur tycker du att det gick för dig?
– Det gick bra. Jag ville starta och ha så mycket speltid som möjligt och det fick jag också. Det var det jag gick för. Jag gjorde inte jättemycket poäng, men det var ändå en bra början, säger Alex Timossi Andersson.

För Helsingborg, som året innan trillade ur Allsvenskan, blev fjolåret en missräkning. Skåningarna slutade till slut på en sjundeplats.

– Många förväntade sig att vi skulle ta oss tillbaka i Allsvenskan direkt. I och med att jag inte var någon nyckelspelare i början kände inte jag av den pressen direkt. Men när jag började få starta matcher kände man "fan, jag måste verkligen prestera nu". Om man vinner en match och sedan förlorar nästa match är man inte värt ett skit. Jag vill ha det så som fotbollsspelare. Man måste ha press på sig för att kunna prestera bra, säger Alex Timossi Andersson och fortsätter:

– Jag har varit under press innan. Jag är under press nu här i EM. Det är vardag för mig nu. Det är inget problem. Jag taggas mer av det bara, säger Timossi Andersson.

Så du gillar att ha press på dig?
– Ja, det gör jag. Tänker man på den här turneringen och matchen vi har mot Portugal på torsdag… Klart, det är inte någon annan som har press på oss, men vi i laget känner press på oss själva. Det gillar jag. Det är sådana här matcher man vill spela. De stora matcherna där man har press på sig. Annars kan man lika gärna stanna i Division 2. Jag vill ju komma så långt som möjligt, säger Timossi Andersson.

Efter en skön premiärseger i U17-EM mot Slovenien med 2-0 blev det en 1-2-förlust mot Norge i gårdagens match.

– Det blir viktigt att vi glömmer andra halvlek mot Norge. Vi tar med oss en del grejer i första halvlek där vi ändå gjorde en bra halvlek. Men att vi glömmer resten och bara går vidare. Det tror jag är en nyckel och att vi sedan vågar spela vårt spel.

Timossi Andersson i duell.

Vad kännetecknar ert spel?
– Att vi inte blir stressade och slår långt utan att vi istället tar det lugnt och rullar bollen. Våga bygga ett spel uppåt. Även om Portugal är ett väldigt bra lag vet jag att vi kan göra det för vi är också ett jäkligt bra lag.

Timossi Andersson har startat båda matcherna längst fram. Först bildade han anfallspar med IFK Göteborgs Benjamin Nygren mot Slovenien för att sedan lira ihop med AIK:s Julian Larsson.

– Benjamin är mer en nummer 10. Han är lite mer droppande anfallare. Lite större, tar emot bollen, bra huvudspel medan Julian är lite mer lik mig. Fast också väldigt duktig på att ta emot bollen. Det är bra att skifta lite tror jag.

En av Timossi Anderssons absoluta spetsegenskap är hans enorma snabbhet. En annan herre i truppen som besitter en fantastisk snabbhet är BP-anfallaren Jack Lahne. Övriga spelare i truppen är oense om vem av de två som faktiskt är snabbast. Timossi Andersson är dock säker på sin sak.

– Jag tycker ju att jag är snabbast, haha. Jag vet inte om jag håller med killarna om att Jack kanske är snabbare när han kommer upp i fart. Jag är snabb både de första meterna i början, men även på lite längre distans också.

Du har en väldigt fint löpsteg, liksom svävar fram. Har du tränat löpteknik eller är du självlärd
– Nej, det har bara kommit. När jag klev ut på 7-manna var jag inte den snabbaste. Det var mer när vi kom ut på 11-mannaplanerna och hade större ytor. Att det mer kom med min utveckling, men jag har aldrig tränat någon löpteknik eller så.

Det är inte bara ute på plan under matcherna det går undan för 17-åringen. I fjol skrev han nämligen på för en av världsfotbollens största klubbar Bayern München dit han ansluter sommaren 2019.

– När de lade fram hela sitt förslag var det ganska enkelt val. De ville att jag skulle få stanna kvar hemma i Helsingborg ett litet tag till och utvecklas lite mer innan jag kommer ner till dem. Jag känner att de tror på mig.

Känslan när du skrev på?
– Det är en dröm såklart. Det är inte förrän nu man börjat fatta det lite. Jag var ju där och provtränade, men kunde aldrig ana att jag knappt ett år senare skulle skriva på och vara helt klar för dem. Det är en dröm såklart. Man förstår det inte riktigt än vilken stor klubb det är.

Blir det svårt att hålla fokus på Helsingborg nu när du vet vad som väntar nästa år?
– Det är svårt att inte tänka på det alls. För det gör jag emellanåt. Att jag ska flytta. Från Helsingborg till giganten Bayern München. Samtidigt har jag alltid fokus på Helsingborg. Hela tiden.

Förra veckan fick några spelare prata om samtliga lagkamrater i den svenska EM-truppen. Om Timossi Andersson gick att läsa: "Även om det har gått så bra för honom håller han verkligen fötterna på jorden. Han tycker inte att han är bättre än någon annan". Något som lyser igenom när han får frågan om vad han tycker om Bayern Münchens anläggningar.

– Det är så klart jättestort och fint på deras anläggningar. Det finns många stora klubbar i Europa som skämmer bort sina ungdomsspelare, men jag tycker inte att Bayern gör det. Klart det är skillnad jämfört med Helsingborg, men de är lite traditionella av sig. Att man exempelvis får hjälpa till att bära med sig material när det behövs och så. Jag gillar det.

Alex Timossi Andersson

Vilket av klubbens lag är tanken att du kommer tillhöra när du ansluter?
– Tanken är att jag ska tillhöra a-laget och träna med dem när jag kommer dit nästa år. Samtidigt är jag aktuell för deras b-lag och juniorlag för matchning. Det blir en skillnad att byta ut Helsingborg i Superettan mot att träna med spelare som har vunnit VM-guld. Jag ser det som en bra utmaning.

Är det någon spelare i den truppen som du ser upp till lite extra?
– De har så klart många bra spelare. Robert Lewandowski är en. Han har ju samma position som jag har. Det är en av världens bästa forward, det är svårt att säga att man inte blir imponerad av honom. Han kanske har några tips.

Kommer du att vara nervös inför första träningen tror du?
– Det kommer nog att vara lite nervöst. Men det är en utmaning och jag älskar utmaningar. Det ska bara bli kul.

Det är en utmaning som ligger långt fram i tiden. Just nu är det andra utmaningar som hägrar. Stora, mäktiga, utmaningar. På torsdag väntar den tredje och avgörande gruppspelsmatchen mot Portugal där en vinst är ett måste för att nå kvartsfinal.

– Det är fantastiskt kul. Jag älskar grabbarna och allting med detta lag. Vi har väldigt kul tillsammans och är väldigt starka tillsammans. Det är så vi kommer att ta oss långt i den här turneringen nu efter att vi slår Portugal på torsdag, säger han och ler.

Hur går det i matchen mot Portugal på lördag?
– Vi vinner så klart. Det gör vi.

Upplagt av: Johan Velagic