Kapten Ackermann inför Portugal

I morgon torsdag spelar Sverige sin tredje och sista gruppspelsmatch mot Portugal. Endast seger gäller om EM-äventyret ska fortsätta med en kvartsfinal. En utmaning som lagkapten Kevin Ackermann ser fram emot.

Dina tankar inför morgondagens match mot Portugal?
– Det är som vi säger, det är en åttondelsfinal nu. Det är vinna eller försvinna. Det är mycket som står på spel. Det blir en rolig match att spela, säger Kevin Ackermann.

Vad tror du blir extra viktigt i matchen?
– Vi har gått igenom mycket försvarsspel. Men jag tror att det blir viktigt att vi vågar spela nu och kör vårt spel, skapa farliga anfall. Vi har inte skapat jättemycket lägen, men jag tror att det blir en viktig faktor för att ta hem matchen, säger Kevin Ackermann.

Sverige inledde U17-EM med en 2-0- vinst mot Slovenien i premiären. Det följdes upp med en uddamålsförlust mot Norge med 1-2. Därmed står Sverige på tre poäng efter två omgångar.

– Det har sett helt okej ut. Vi gör en solid och stabil match mot Slovenien och tar hem tre pinnar där. Mot Norge var första halvlek bra. Vi spelar bra fotboll och får in ett mål där. Sen får de in ett mål i slutet av första halvlek. De blir taggade och kommer in med en annan attityd i andra halvlek. Där gör vi en sämre halvlek. Vi gör det okej, men vi kan mycket bättre, säger Ackermann.

Hur är det att representera Sverige i ett stort mästerskap?
– Det är bland det största jag har gjort i hela mitt liv. Eller ja, det är nog det största jag har gjort i mitt liv. Det är magiskt verkligen. Man är lika stolt varje gång man går in där med bindeln och representera Sverige. Det är så stort, säger Ackermann.

Hur är känslan när nationalsången går igång? Ni tar verkligen i när ni sjunger.
– Ja, det är magiskt. Men vi sjunger alltid för snabbt. Jag står ju alltid bredvid Simon (Andersson) och han sjunger lite fel ibland, men det brukar gå bra. Nä, det är så jäkla stort och man njuter verkligen av de sekunderna man står där.

Sista träningen inför morgondagens match mot Portugal avslutades tidigare under onsdagen på träningsanläggningen på Warwick University.

– Det var en ganska lugn träning, vi körde inte jättemycket. Det kändes okej och det känns som att alla grabbarna är taggade. Det ska bli jäkligt kul att spela i morgon och jag hoppas att vi…jag vill inte åka hem i alla fall. Jag hoppas att alla andra också tänker så. Så ska vi köra över Portugal i morgon.

Förväntad matchbild?
– Som de (förbundskaptenerna) säger är det förväntat att Portugal ska ha lite bollinnehav. Det gäller att vi inte blir stressade utan att vi är lugna. Och att när vi väl får bollen, att vi tar hand om den och inte slår iväg den och blir stressade utan att vi håller i den och försöker spela vårt spel. Inte alltid slår den långa utan rullar på backen och hålla i den.

Du säger att du inte vill åka hem från England nu, när vill du åka hem?
– Jag vill åka hem med bucklan. Det blir bra.

Avspark mot Portugal är i morgon torsdag 10 maj klockan 14.00 svensk tid.

Upplagt av: Johan Velagic