Sverige stiger i rang i lottningarna

Claes Eriksson med Isac Lidberg i P18-landslaget 2016.

Imorgon onsdag lottas de kommande EM-kvalen på pojksidan. Och Sverige återfinns på historiskt höga nivåer sett till förutsättningarna. En god spiral för landslagsfotbollen och en grund för fortsatta framgångar.
- Det är effekten av de resultat vi uppnått de senaste fyra åren. Det är det som är grunden för UEFA:s ranking, säger utbildningschefen Claes Eriksson.

När de nya kvalen för U19 ska lottas är Sverige i första seedningspott, på plats 14. I U17 är platsen 18 och därmed i toppen av pott 2.

Claes Eriksson- När U21-kvalet lottades var vi på plats åtta – och förvisso regerande mästare. Men sammantaget är det här ett fint kvitto på att vi gör ett utmärkt arbete i föreningar, distrikt och SvFF. Vår modell för spelarutbildning står sig mycket stark i den europeiska konkurrensen.
- Jag tror aldrig vi legat på de här nivåerna tidigare och med bättre seedning utökas möjligheterna för våra spelare att få fler matcher på högsta internationella nivå. Och vad det kan betyda på sikt förstår vi nog alla, säger Claes.

Sverige tar allt mer plats på ungdomssidan. U21-landslagets chockartade EM-seger sticker förstås ut men det handlar om ett mönster där svenska landslag på pojksidan sakta men säkert flyttar fram positionerna och går vidare i kvalen, och även når slutspelen. Och när man gör det och får resultat så får man per automatik gynnsammare lägen när nästa turnering ska lottas. Det är en god spiral, med fler kvalitativa matcher, som ger värdefulla erfarenheter till talangfulla spelare. Det är förstås inspirerande för alla som jobbar med spelarutvecklingen, individuellt, i klubbarna, i distrikten och centralt på förbundet.

Och det innebär bland annat att Sverige på U19-sidan återfinns i högsta seedningspotten när nästa kvalturnering lottas imorgon. Nära dit kom vi även på U17-sidan. Till Elite Round-lottningarna är det bara resultaten från omgång 1 som räknas och där hamnade våra lag i pott 3.

Det högsta man kan nå rankningsmässigt, platserna ett och två, innebär att stå över det inledande kvalet. Men det är kanske inget att trakta efter, utbildningsmässigt?

Nåväl. Så här lottas EM-kvalen 6 december

9.00 P17 EM-kval 1 2018/19 (P2002)

Sverige återfinns i den andra (av fyra) seedningsgruppen när det inledande kvalet till EM 2019 i Irland ska lottas. EM-kval 1 ska spelas under hösten 2018 i 13 4-lagsgrupper. De två främsta i varje grupp och de fyra "bästa" treorna går vidare till Elite Round-kvalet våren 2019. EM-slutspelet i Irland avgörs i maj 2019 och kvalificerar även till VM 2019.

10.00 P19 EM-kval 1 2018/19 (P2000)

Sverige är placerat i den högsta (av fyra) seedningsgruppen. Slutmålet är EM i Skottland sommaren 2019. EM-kval 1 spelas hösten 2018 i tolv grupper där de två främsta i varje grupp samt de två bästa treorna är klara för Elite Round våren 2019. EM-slutspelet 2019 hålls i juli i Armenien.

11.00 P19 Elite Round 2017/18 (P1999)

Sverige är i tredje (av fyra) seedningsgruppen när vårens sju Elite Round-kvalgrupper lottas. Endast gruppsegrarna avancerar till slutspelet i Finland 16-29 juli.

11.45 P17 Elite Round 2017/18 (P2001)

Sverige är i pott tre när vårens Elite Round lottas.Man kan inte ställas mot motstånd man mött i kval 1. Gruppvinnare och de sju bästa tvåorna (av åtta) gär vidare till EM i England 4-20 maj. Kvalet ska spelas i mars.

Utfallet i lottningarna nere i Nyon (Schweiz) kommer löpande under onsdagen här på svenskfotboll.se.