Kalle Björklund inför P19-avslutningen

Med 78 a-landskamper och ett VM-brons är Joachim Björklund en av Sveriges främsta mittbackar. I lördags gjorde sonen Kalle Björklund sin andra landskamp och tävlingsdebut med P19-landslaget.

– Det motiverar mig. Det hade varit en dröm att bli lika bra som farsan en gång var, säger Kalle Björklund.

P19-landslaget befinner sig just nu nere i Rumänien där Elite Round spelas. Trots att han endast hade en landskamp på kontot blev Kalle Björklund uttagen i den blågula truppen.

– Jag blev överraskad, men samtidigt väldigt glad. Jag kände att det gick bra för mig mot Finland i höstas, jag var nöjd med den insatsen. Sen ringde (Tomas) Turesson upp för några veckor sedan och frågade om jag ville vara med. Jag tackade så klart ja, säger Kalle Björklund.

Sverige inledde med ett mållöst kryss mot Ukraina som följdes upp med en svidande 1-2-förlust mot hemmanationen Rumänien. För Björklunds del blev det 90 minuter i sin tävlingsdebut för landslaget.

– Även om vi förlorade var det kul att få uppleva en sådan viktig match med landslaget. Hade vi vunnit hade vi haft en bra chans att nå EM, men så blir det inte nu. Rumänien hade väldigt bra individuella spelare med mycket talang, säger Kalle Björklund.

I och med förlusten är chansen på U19-EM i maj nu borta. Hur var känslan direkt efter slutsignalen?

– Vi var väldigt ledsna hela laget. När man kom in i omklädningsrummet var det helt tyst. Vi spelade vårt bästa vi kunde, men Rumänien var lite bättre än oss. De hade bollen nästan hela matchen och satte hög press på oss när vi hade den. Det är sorgligt att inte vara med i EM, säger Björklund.

I morgon tisdag spelas den sista gruppspelsmatchen mot Serbien. Matchen är även den allra sista för P99-landslaget som efter Elite Round inte längre kommer att finnas.

– Det kan vara sista landskampen för vissa. Efter U19 kommer U21-landslaget. Det är inte lätt att ta sig dit. Vi får visa att vi är ett bra lag och att vi hade kunnat vara med i EM. Om jag får spela kommer jag verkligen att ge allt och visa att jag vill fortsätta spela i landslaget i framtiden, säger Björklund.

Björklund själv har aldrig bott i Sverige. 18-åringen föddes i Valencia medan pappa Joachim spelade i La Liga-klubben. När Kalle var i 8-9-årsåldern började han lira i Valencias akademi där han var fram till i fjol.

Först lånades han ut till C.F Torre Levante innan övergången blev permanent i somras. Laget ligger för tillfället på en femteplats i den spanska fjärdedivisionen och jagar en av de fyra platserna till play off. Efter att ha kommit tillbaka från en knäskada har försvaren varit ordinarie sedan i höstas.

– Jag trivs jättebra. Jag är yngst i laget och spelar med äldre spelare som tidigare har spelat på en högre nivå i Spanien. De hjälper mig på träningarna varje dag vilket gör att jag utvecklas som spelare. Det är ett stort steg från juniorfotbollen. Som försvarare passar det jättebra att få möta större och smartare spelare. Som hela tiden vet vad de ska göra med bollen. Man måste vara koncentrerad hela matchen.

Vad finns det för skillnader och likheter mellan spansk och svensk fotboll?

– Jag har aldrig spelat i trebackslinje innan som vi gör i landslaget. Annars är det inte så stor skillnad. Det känns som att svensk fotboll har utvecklats mycket de senaste åren med bra och snabbt spel, lite tiki-taka-spel.

Med en pappa som har nästan 80 a-landskamper, ett VM-brons och flertalet år som utlandsproffs i bland annat La Liga, Serie A och Premier League kan det vara en del att leva upp till. Kalle själv ser det däremot som en inspiration.

– Jag blir ofta påmind om det, men det är roligt. Det motiverar mig. Det hade varit en dröm att bli lika bra som farsan en gång var.

Skulle du säga att ni är lika varandra som fotbollsspelare?

– Farsan var stenhård, snabb, stark och bra i luften. Han hade alla egenskaper en försvarsspelare ska ha. Sen var han sådär med bollen. Jag tycker själv att jag är rätt snabb och rätt bra i luften. Jag är hyfsat stark, men kan bli större, jag är fortfarande ung. Sen är jag lite bättre med bollen än vad pappa var.

Kommer han med några tips till dig?

– När det är match säger han att jag ska vara aggressiv och försöka vinna alla dueller. Både i luften och längs med marken. Sen kommer han med tips vid smådetaljer också. Som att aldrig låta motståndaren komma till inlägg eller skott. Och att jag nu med landslaget ska visa vem jag är. Att jag ska spela enkelt och tufft.

Om Kalle får chansen i den avslutande kvalmatchen mot Serbien återstår att se. I morgon tisdag klockan 18.00 spelar P19-landslaget sin sista match.

Senaste nytt: P19/99

Upplagt av: Johan Velagic