Tomas Turesson inför Elite Round

Tomas Turesson och hans P19-landslag möter Ukraina 13.30 i dag onsdag.

Förra veckan kvalade P17-landslaget in till EM. Nu ska Tomas Turessons P19-landslag försöka göra detsamma. Ukraina, Rumänien och Serbien heter motståndet i Elite Round som inleds i dag onsdag.
– Både spelare och ledare är inställda på att göra avtryck här nere. Om det räcker till EM-slutspel, ja det får vi se. Det blir tufft, men vi kommer inte hit för att spela av matcherna. Vi är här för att ta oss vidare till slutspelet, säger förbundskapten Tomas Turesson.

P19-landslaget åkte från den svenska kylan och landade istället i ett snökaos nere i Rumänien där Elite Round ska avgöras.

– Det har kommit tio centimeter snö varje dag vi har varit här. De jobbar febrilt med att få bort all snö så att vi kan träna. Vissa träningar har blivit inställda, men då har vi fokuserat på teorin istället. Killarna är på bra humör och ser fram emot att spela. Vi hade inte riktigt räknat med den här väderleken, men är det några som ska klara av det är det ju vi. Vikingar från Sverige, säger förbundskapten Tomas Turesson.

Efter klara segrar mot Estland och Moldavien och en uddamålsförlust mot Italien i EM kval 1 gick Sverige vidare till Elite Round. I dag onsdag inleds det avgörande kvalet med match mot Ukraina.

– Det är bara ett lag som går vidare från gruppen till EM. Alla matcher blir därför väldigt viktiga, men första matchen blir en nyckelmatch för att fortsatt vara med i jakten. Det blir en tuff batalj. Ukraina är ett fysiskt lag som har gjort bra resultat tidigare. Det blir nog en jämn match där små marginaler är det som avgör. Vi har förberett oss extremt bra på Ukraina, vi har analytiker med oss på toppkvalitet, säger Tomas Turesson.

Vad tror du blir extra viktigt mot Ukraina?
– Att sätta vår matchplan. Att vi är lojala och hålla oss till den. Inte att vi jagar mål utan att vi låter matchen utveckla sig och drar den dit vi vill. Det blir viktigt att vi sätter helheten, men framförallt försvarsspelet. Målchanser skapar vi alltid oavsett vilka vi möter, men det gäller att vi är kompakta bakåt, säger Turesson.

På lördag spelar Sverige andra matchen mot Rumänien för att sedan avsluta Elite Round med match mot Serbien.

– Alla tre lagen liknar varandra och har gjort det bra tidigare. Rumänien har själva uttalat sig som lite favoriter i gruppen. Vi får se om de lever upp till favoritskapet på hemmaplan eller om vi kan sätta käppar i hjulet. Vi håller fokus på Ukraina, men vet vad som komma skall. Sen är det alltid detaljer kring varje lag som vi kikar extra på, säger Turesson.

Efter höstens EM kval 1 återstår nu 28 lag som är uppdelade i sju fyrlagsgrupper. Endast de sju gruppsegrarna kvalificerar sig till U19-EM som avgörs i juli i Finland.

– Det är många som har dömt ut oss på förhand redan, men vi tror på det vi gör. Både spelare och ledare är inställda på att göra avtryck här nere. Om det räcker till EM-slutspel, ja det får vi se. Det blir tufft, men vi kommer inte hit för att spela av matcherna. Vi är här för att ta oss vidare till slutspelet.

Så sent som förra veckan kvalade P17-landslaget in till U17-EM. Något som enligt Turesson fungerar som inspiration för P19-landslaget.

– Det är väldigt kul att se att Sverige kan ta sig till slutspel då och då, det inspirerar absolut. Sen är det lite tuffare att nå ett U19-EM då det bara är åtta lag i turneringen jämfört med 16 lag i U17-EM. Vi tar med oss den framgången och försöker få energi av det när vi spelar matcher.

Vad skulle du säga är lagets styrka?
– Vi har mycket erfarenhet i truppen. Det är många spelare med många ungdomslandskamper och som vet vad som krävs på den här nivån. Som vet vad som behövs när domaren blåser igång matchen. Något som kan gynna oss i dessa tuffa och jämna matcher. Spelarna är väldigt motiverade att prestera och göra ett bra resultat för Sverige och samtidigt ta nästa kliv i sina egna karriärer.

I dag onsdag 21 mars 16.00 inleder Sverige Elite Round med match mot Ukraina. Matchen skulle börjat 13.30 men har blivit uppskjuten.

Senaste nytt: P19/99

Upplagt av: Johan Velagic