Malin Diaz sköt Sverige till EM-guld

Malin Diaz har gjort det avgörande målet och jublar ikapp med Fridolina Rolfö.

Det svenska F19-landslaget är Europamästare efter en het kraftmätning i Antalya. Malin Diaz blev svensk matchhjältinna i den andra förlängningskvarten.
– Man hade en bild om hur det skulle vara att vinna, men när det händer går det inte att jämföra. Det går inte att beskriva, man måste vara med om det, sade Diaz en stund efter matchen.

Förbundskapten Calle Barrling var glad men samlad efter slutsignalen.
– Det känns naturligtvis otroligt bra. Vi genomför matchen bra, är extremt mentalt starka och håller kylan i 34 graders värme i 120 minuter.
– Det som är mest imponerande är att vi går ut och fullföljer matchplanen. Det har vi gjort i hela turneringen, lägger han till.

Visa bildspel

Den första halvleken var spelmässigt jämn. Svenskorna visade redan från avspark att de skulle sätta spanjorskorna på plats i närkampsspelet. Redan i den första minuten blev forwarden Amanda liggande efter ett resolut ingripande av Jennie Nordin.

Spanien hade något mera boll, men det var Sverige som skapade flest målchanser.
Den första kom i den tolfte minuten efter att Petra Andersson vunnit boll högt upp i planen. Elin Rubensson avancerade och drog till från ganska långt håll, men fick se bollen stryka utsidan av den vänstra stolpen.

Sverige skapade två ännu bättre lägen i slutet av halvleken. Jennie Nordin fick ett gyllene läge på en högerhörna från Malin Diaz (38') och efter ett svenskt mönsteranfall tåade Pauline Hammarlund bollen utanför den främre stolpen (41'). Inspelet kom från Jonna Andersson, som ersatt fotskadade Therése Boström några minuter tidigare.

Spanien skapade sitt bästa läge i den 16:e minuten när mittbacken Ivana fick oväntat lätt att komma farm med pannan på en hörna från Alexia. Jessica Höglander räddade med visst besvär på linjen.
Raquel Pinel hade också en finurlig lobb, som Jessica Höglander tvingades tipp till hörna.

Petra Andesson håller undan i kamp med Virginia Torrecilla.Spanien ägde den andra halvleken spelmässigt då Sverige i den rådande hettan inte förmådde ligga lika nära spanjorskorna i presspelet som före pausvilan.

Det svenska anfallsspelet bedarrade då uppspelen vid bollvinst ofta blev för oprecisa.
Spanien kunde skapa ytterligare tre farligheter under ordinarie tid.
Den första då Pinel chansade på ett långskott som Höglander hade full koll på, men ändå höll på att tappa in över mållinjen.
Torrecilla tvingade med en välplacerad nick Höglander till en kvalificerad räddning och Alexia var allra närmast då hennes frispark träffade kryssribban ovanför Höglanders fingertoppar.

Inga chanser skapades i den första förlängningskvarten. Calle Barrling gjorde sitt andra byte precis före sidbytet då Fridolina Rolfö ersatte Pauline Hammarlund.
Rolfö var sedan inblandad i förarbetet till det svenska målet som kom i den 108:e minuten.

Rolfö skarvade fram bollen till Jonna Andersson som matade Elin Rubensson långt ner till vänster i straffområdet. Rubensson fick till ett mellan ting mellan inspel och skott, som den spanska målvakten lämnade retur på. Fram stormade Malin Diaz och tryckte in bollen i det övergivna spanska målet.
– Vi bestämde oss tidigt med den här årskullen att vi skulle satsa på det mest tekniska spelarna. Vi har gjort det och sedan skolat in dom i det defensiva arbetet. Standard är annars att man utgår ifrån defensivt skickliga spelare för att få stabilitet, men vi har gjort tvärtom. Att den mest tekniska spelaren Malin Diaz får avgöra tycker jag verkligen blir ett bevis på att vår satsning var rätt från början, och att Malin avgör symboliserar verkligen hela våran tanke med detta lag och att det har gett utdelning, analyserade Calle Barrling en stund efter matchen.

Spanjorskorna försökte forcera, men Barrling bytte formation till 4-5-1 och Sverige spelade av de resterande minuterna genom att spela upp bollen på Rolfö som med fräscha ben och bra fysik kunde hålla spanjorskorna sysselsatta.

Lagkapten Amanda Ilestedt dirigerade tillsammans med Jennie Nordin det stabila svenska försvarsspelet genom hela turneringen. Hon kände ju längre matchen led att det var Sverige som skulle ta hem guldet.
- Vi släpper in till så mycket och har bra tålamod.Det känns hela tiden som att vi har nåt på gång och kommer att avgöra. Och så blev det. Fantastiskt! Det går inte att beskriva!

Guldet är det andra på F19-nivå för Sverige. Senaste medaljen kom 2009 när Calle Barrling ledde årskullen med Sofia Jakobsson och Antonia Göransson till EM-silver.
– Vi vinner inte EM här idag, utan det är ett långt arbete som ligger bakom. Elfte tävlingsmatchen utan förlust (10 segrar, 1 oavgjord) och i dessa matcher har vi slagit England, Tyskland och Spanien. Det visar, tycker jag, att vi definitivt är värdiga vinnare. Vi har ett oerhört skickligt lag, summerar Barrling.

Elin Rubensson har varit formidabel och blev med sina fem mål EM-turneringens skyttedrottning före Malin Diaz och spanorskorna Raquel Pinel och Virginia Torrecilla som alla gjorde två mål.

De svenska Europamästarinnorna:
Jessica Höglander (-93), Tyresö FF
Lina Ringshamre (-93), Sundsvalls DFF
Magdalena Ericsson (-93), AIK DFF
Saga Fredriksson (-94), LdB FC Malmö
Hanna Glas (-93), Sundsvalls DFF
Amanda Ilestedt (-93), LdB FC Malmö
Alice Nilsson (-94), Kristianstads DFF
Jennie Nordin (-93), AIK DFF
Petra Andersson (-93), AIK DFF
Jonna Andersson (-93), Linköpings FC
Therése Boström (-93), AIK DFF
Malin Diaz (-94), AIK DFF
Pauline Hammarlund (-94), Tyresö FF
Lina Hurtig (-95), Umeå IK
Mimmi Löfwenius (-94), Kopparbergs/Göteborg FC
Fridolina Rolfö (-93), Jitex BK
Elin Rubensson (-93), LdB FC Malmö
Juila Wahlberg (-95), Tölö IF

Ledare:
Calle Barrling, förbundskapten
Ulf Kristiansson, assisterande tränare
Elisabeth Leidinge, målvaktstränare
Martin Sjögren, analytiker
Anneli Andersén, bevakare
Ashkan Kiani, läkare
Mats Lannerblad, sjukgymnast
Anna Mörstam, idrottspsykolog
Ingela Ringnell, koordinator
Jeanette Mellquist, överledare