Sverige föll efter straffrysare mot Ryssland

Sverige föll efter straffar i semifinalen mot Ryssland.

Ett tappert kämpande Sverige föll med 9-10 efter en straffrysare mot Ryssland i semifinalen i U17-EM.
Sverige spelade större delen av andra halvlek med tio man sedan Erdal Rakip dragit på sig två gula kort i tät följd efter pausvilan, men lyckades bärga 0-0 efter ordinarie tid.
– Jag är oerhört stolt över det här fotbollslaget. De viker sig aldrig en millimeter. Det är stor, stor besvikelse i gruppen, men i morgon när vi åker hem tror jag att killarna kan se lite mer balanserat på prestationen sett över hela turneringen, säger förbundskapten Roland Larsson en stund efter matchen.

Sverige inledde frejdigt direkt på avspark mot Ryssland och satte hög press mot den ryska backlinjen och stressade dem till svåra passningar. En så intensiv och hög press kan man inte fortsätta med om man ska orka en hel match så efter fem-sex minuter föll Sverige tillbaka i ett mera normalt utgångsläge i försvarsspelet.
Matchbilden blev då den på förhand förväntade, d.v.s. ryssarna ägde bollen och fick mer tid på sig att odla sitt passningsspel medan Sverige ägnade sig åt beslutsamt omställningsspel.

Anton Jönsson Salétros i en av många dueller med ryske högerbacken Vladislav Parshikov. Foto: Uefa.Rysslands kantspringare Aleksandr Zuev till vänster och Aleksandr Makarov till höger försökte och försökte och när de någon gång kom runt de svenska ytterbackarna Sebastian Ramhorn och Ali Suljic saknade de den rätta precisionen i inspelen för att det skulle bli några högkaratiga ryska målchanser.

Halvlekens öppnaste målchanser skapade i stället Sverige. I den nionde minuten fick Isak Ssewankambo skottläge till höger i straffområdet efter inspel från Elias Andersson, men skottet smet strax utanför.
I den 13:e minuten snappade Mirza Halvadzic upp en dålig rysk bakåtpassning, men han kom ut i väldigt snäv vinkel och lyckades inte få bollen mot det tillspillogivna målet.

Den allra vassaste chansen kom i den 26:e minuten då Gustav Engvall nickade i stolpen uppe vid vänstra krysset på högerinlägg från Erdal Rakip.
Direkt efter följde ett nytt läge då Elias Andersson slog ett inlägg från andra kanten och Rakip sånär hann fram med en tå vid bortre stolpen.
– Vi är riktigt bra i första halvlek. Det är en fröjd att se att vi kan prestera så bra på den här nivån, säger Roland Larsson.

Inledningen på den andra halvleken blev olycklig för svensk del. Erdal Rakip drog på sig två gula kort inom loppet av sex minuter och fick lämna planen. Det andra gula kortet när Zuev föll utanför straffområdet såg något billigt ut, men slovenske domaren Slavko Vincic halade först upp det gula och sedan det röda kortet.
– Det första kortet är väl okej, men i den andra situationen hakar de i varandra. Det är hårt dömt. Synd att det skulle sluta så för Erdal, som varit så bra för oss i den här turneringen, säger Roland Larsson.

Gustav Engvall blev ensam toppforward efter utvisningen och Mirza Halvadzic flyttade ner som höger yttermittfältare.
Nu var frågan i första hand om Sverige skulle lyckas hålla 0-0 halvleken ut och nå en straffläggning. Ingen förlängning används i U17-sammanhang.

Ryssland-Sverige 0-0. Foto Uefa.Ryssland fick naturligt nog ännu mera övertag i spelet, men Sverige försvarade sig föredömligt och släppte bara till en handfull halvchanser.
Aleksandr Zuev fick de flesta av dessa lägen och hela tiden var Sveriges målvakt Sixten Mohlin bra med på noterna.
En jätteläge fíck ändå ryssarna. Vid en hörna i den 72:a minuten gjorde Mohlin en fantastisk räddning då han med en fotparad hindrade Zuevs avslut från två meters håll.

Sveriges lagkapten Elias Andersson klev av med kramp i den 75:e minuten och lämnade plats för Jakob Bergman, som gjorde sitt första inhopp i turneringen.
Detta var Sveriges tredje och sista byte i matchen. I den 68:e minuten hade Roland Larsson plockat ut Anton Jönsson Salétros och Gustav Engvall och släppt in friska ben i form av Christer Lipovac och Valmir Berisha.
Ryssarna förmådde inte höja tempot tillräckligt för att dyrka upp det svenska försvaret och straffläggning tog vid.
– När vi väl blir tio mot elva släpper vi inte till så farligt med chanser. Vi släpper bara in ett mål på fyra matcher i turneringen. Ingen hade gissat det innan vi åkte ner hit, säger Roland Larsson.

Straffläggningen började på bästa tänkbara sätt för svensk del. Sverige fick skjuta först och tog lednigen genom Isak Ssewankambo. Sixten Mohlin räddade sedan ryssarnas första straff från Egor Rudkovski.
Sverige behöll försprånget fram till den sista ordinarie straffen och Mirza Halvadzic hade möjligheten att skjuta Sverige till final, men fick inte till sin straff alls utan Anton Mitryushkin kunde rädda enkelt.
Sedan blev det mål på mål på mål. Sixten Mohlin var nära att rädda både från Sergei Makarov och Aleksandr Likhachev, men till slut blev det en svensk spelare som stod för nästa miss.

Deppigt efter avgörandet. Noah Sonko-Sundberg, Mirza Halvadzic, Sixten Mohlin och Linus Wahlqvist. Foto: Uefa.När alla inklusive målvakterna skjutit varsin gång började man om från början igen och Isak Ssewankambo sköt sin andra straff högt över. Ryssarna skickade fram Ramil Sheydayev som till slut avgjorde straffrysaren till rysk fördel.
Ett bittert slut på en utomordentligt väl genomförd turnering för de tappert kämpande svenska spelarna och den svenska ledarstaben.
– Straffar är straffar, det kan alltid sluta hur som helst. Det är stor, stor besvikelse i gruppen, men i morgon när vi åker hem tror jag att killarna kan se lite mer balanserat på prestationen sett över hela turneringen, säger Roland Larsson.

Ingen bronsmatch spelas i EM och Sverige delar tredjeplatsen med Slovakien som föll mot Italien med 2-0 i eftermiddagens första semifinal.