Svenskt VM-brons - hattrick av Berisha

Valmir Berisha svarade för tre av Sveriegs fyra mål i bronsmatchen mot Argentina.

Sveriges på förhand nederlagstippade U17-trupp kommer hem från VM med bronsmedaljer om halsen. Detta efter 4-1 i tredjeprismatchen mot Argentina, ett hattrick av Valmir Berisha och ett mål av Carlos Strandberg.
Förbundskapten Roland Larsson och hans spelare och ledare har svarat för en imponerande insats i turneringen.
– Det är liksom inte ett dussinlag vi möter och vi exploderar i första halvlek. Fantastiskt, fantastiskt! kommenterade Larsson till TV4 kort efter slutsignalen.

På pappret skulle mötet med Argentina bli en tuff uppgift för der svenska U17-landslaget. I realiteten visade de unga svenska spelarna redan från avspark upp en imponerande beslutsamhet närkampsspelet och manövrerade bort sydamerikanerna på bara 25 minuter.

Sverige tog ledningen redan i den sjunde minuten. Mirza Halvadzic vann en nickduell strax utanför straffområdet. Carlos Strandberg plockade upp bollen och lobbade fram bollen till Valmir Berisha som behärskat tryckte n bollen mellan benen på Argentinas målvakt Axel Werner.

Gustav Engvall gjorde en stormatch och låg bakom två av Sveriges mål mot Argentina.Och det skulle komma mera.
I den 20:e minuten vände Gustav Engvall bort sin försvarare och slog ett inlägg mot bortre ytan i straffområdet där Strandberg mötte med en elegant vänsterhalvvolley till 2-0.

Bara fyra minuter senare var det dags igen. Engvall visade på nytt styrka i duellspelet när han än en gång vände bort sin försvarare och sedan p�� egen hand avancerade in i straffområdet och chippade bollen i stolpen. Måltjuven Berisha fanns på rätt plats och kunde trycka in 3-0.

Argentina, som tog över initiativet under den sista kvarten, skapade sin första öppna målchans i den 38:e minuten då lagkaptenen Driussi på egen hand skapade oreda i svenskt straffområde, men Sixten Mohlin stod rätt placerad i målet.

Sverige lyckades dock inte hålla 3-0 till pausvilan. Efter en reflexräddning av Sixten Mohlin på en argentinsk nick kunde Rodrigo Moreira vinna en nickduell mitt i svenskt straffområde och få fram bollen till Lucio Compagnucci som i sin tur nickskarvade in bollen vid Mohlins högra stolpe.

Stärkta av 1-3-reduceringen kom argentinarna ut med mer energi i början av den andra halvleken. Sydamerikanerna ägde boll och försökte med kortpassningsspel ta sig igenom de svenska försvarslinjerna.

Fotbollsgalan 2013

Det svenska VM-laget kommer att hyllas vid Fotbollsgalan i Globen på måndag kväll. Spelarna och ledarna är sedan länge bokade hem till sin respektive hemorter, men kommer alltså att återsamlas i Stockholm på måndag.

Det argentinska hoppet om en vändning släcktes dock i den 57:e minuten då Valmir Berisha med sitt tredje mål för dagen punkterade matchen.
Elias Andersson slog en kantfrispark och Berisha kunde relativt omarkerad gå upp mellan två argentinska försvarare och nicka in 4-1.
I skrivande stund, innan VM-finalen är spelad, toppar Berisha ensam skytteligan med sju gjorda mål.

Den sista halvtimmen av matchen bedarrade tempot och Sverige kunde på ett relativt kontrollerat sätt spela av matchen.

Sveriges på förhand nederlagstippade U17-trupp kommer alltså hem från VM med bronsmedaljer om halsen. En bragdartad insats och Sveriges allra första medalj i VM-sammanhang på ungdomssidan.