P19/96: Förlust mot Belgien

Sveriges drömmar om EM-slutspel i Grekland i juli finns inte längre. Sverige förlorade den andra gruppspelsmatchen mot Belgien med 2-0 efter ett svenskt självmål och ett drömmål av Marco Weymans.

Efter torsdagens 1-1 mot Litauen var Sveriges piskat att vinna mot Belgien för att den sista matchen mot Ryssland skulle klassas som gruppfinal. Nu blev det inte så. Det var i stället Belgien som tog chansen att kunna hindra Ryssland från gruppsegern, men då krävs det å andra sidan hjälp av Sverige.

Inför lördagens match på Kopparvallen hade förbundskapten Claes Eriksson gjort tre förändringar i startelvan jämfört med Litauen. Anton Jönsson Salétros var avstängd. Miza Halvadzic och Valmir Berisha började på bänken. Från start spelade Gentrit Citaku och Elias Andersson på mittfältet samt Shkelqim Krasniqi i anfallet.

- Vi visste vad som krävdes och vi visste att vi kunde klara det, men tyvärr lyckades vi inte med vår uppgift, sa Claes Eriksson.

Sverige hade en bra första halvtimma och kunde ha tagit ledningen genom Carlos Strandberg eller Johan Andersson eller Elias Andersson, men i stället blev det Belgien som fick fira efter matchens första mål – ett självmål.

Belgien fick en frispark som slogs in i straffområdet och över de flesta spelarna när Johan Andersson från nära håll valde att nicka hem till målvakten Sixten Mohlin. Vad Johan inte hade sett var att Mohlin tagit ett steg ut, så bollen gick över Mohlin och i mål.

Efter paus hade Sverige en straffsituation när duktige Gentrit Citaku trycktes ner, men domaren valde att fria och när Sverige gick för en kvittering kom målet i den 86:e minuten som definitivt avgjorde matchen. Och vilket mål!

Marco Weymans fick bollen på egen planhalva, avancerade mot mittcirkeln och såg att Sixten Mohlin stod långt ut, laddade ett precist vänsterskott och kunde till sin stora glädje se bollen gå över Mohlin och in i mål. 2-0 till Belgien med TV-puckshög som följd.

Sverige, som avslutade med tre spelare från IFK Norrköping på planen - Linus Wahlqvist och Gentrit Citaku samt inbytte Filip Dagerstål – fick alltså lämna Kopparvallen som förlorare och därmed gäller sista matchen med gänget mot Ryssland på Nya Parken i just Norrköping enbart äran.

Men då stämningen är god i truppen och segerviljan fortfarande finns där ska sexpoängaren Ryssland (1-0 mot Belgien och 6-0 mot Litauen) inte ta ut någon seger i förskott.
Det här svenska laget vill avsluta med flaggan i topp och visa vad de kan när de är som allra bäst och en seger mot Ryssland skulle vara en fin merit för de här P19-spelarna när de nu tar nästa steg i karriären - att försöka bli en del av U21-landslaget.

Samtidigt som Sverige möter Ryssland möts Belgien-Litauen.

Elite Round spelas i sju grupper där gruppsegrarna kvalificerar sig till EM-slutspelet i juli i Grekland tillsammans med värdnationen.

Sverige startelva mot Belgien: 1 Sixten Mohlin - 2 Joel Andersson, 6 Noah Sonko Sundberg, 7 Linus Wahlqvist, 4 Sebastian Ramhorn - 14 Gentrit Citaku, 10 Erdal Rakip, 8 Elias Andersson [K], 13 Viktor Nordin, - 16 Shkelqim Krasniqi, 18 Carlos Strandberg.
Ersättare: 12 Tim Erlandsson - 3 Filip Dagerstål, 5 Johan Ramhorn, 9 Valmir Berisha, 15 Andreas Bengtsson, 17 Mirza Halvadzic.

.

>> Livescore, uefa.com

.

Upplagt av: Larne Wallisson