Inför Sverige-Portugal

Från fredagens träning. Foto: Johan Velagic

P19-landslaget avslutar i dag sitt EM-äventyr i Georgien. I den tredje och sista gruppspelsmatch ställs Sverige mot den redan klara gruppettan Portugal. Avspark på Gori Stadium i Gori kl. 18.00 svensk tid.

Efter de två inledande förlusterna står det klart att Sverige slutar sist i gruppen i sitt första U19-EM. I dag lördag spelar P98-landslaget sin sista match nere i Georgien mot Portugal.

– Portugal är en bra motståndare som spelat bra i matcherna här i Georgien. Bättre än vad de spelade kvalspelet innan. Vi har bra koll på dem, men det är självklart en tuff uppgift för oss, säger Claes Eriksson.

Trots att Sverige redan är utslaget och att Portugal är klar som gruppetta ser försäkrar sig Claes Eriksson om en sak. Det kommer inte att vara några problem med motivationen bland spelarna.

– Motivationen är bra. Vi vill verkligen visa att vi har energi och vill åka härifrån med flaggan i topp. Vi kommer absolut att gå för tre poäng. Det är fullt fokus på det. Vi har en gameplan som ser bra ut och har koncentrerade och bra spelare. När domaren blåser igång matchen kommer motivationen att vara på topp. Jag är optimistisk, säger Eriksson.

Dagens avslutande match mot Portugal blir även P98-landslagets sista match tillsammans. En fyra år lång era tar i kväll slut.

– Allt roligt tar ju slut någon gång. Det är så med ungdomslandslagsfotbollen, den tar slut. Sedan övergår den till U21. Alla de här killarna kommer inte att kunna spela i U21-landslaget. Rent statistiskt sett. Men flera av killarna kommer att få möjlighet att spela där.

Olle Göransson heter en av P19-landslagets analytiker. Han har scoutat Portugal och ger här sin bild av laget.

– Portugal är ett välorganiserat lag med en stor portion individuell skicklighet på framförallt offensiva spelare. De vill gärna ha långa anfall med boll. Samtidigt jobbar de mycket med spelvändningar och väntar på motståndarnas misstag. När de väl bestämmer sig för att köra mot mål är det oftast på kanterna. Defensivt är de återigen välorganiserade. De spelar ett försvarsspel som gör det svårt för motståndarna att ta sig in centralt vilket gör att det finns ytor att störa Portugal från kanten, säger Olle Göransson.

Tre spelare att hålla ett extra öga på i Portugal…

Tröjnummer, Namn, Position, Född, Klubb – Citat från Olle Göransson

Rui Pedro. Foto: UEFA/Sportsfile.

#6 Rui Pires – central mittfältare, 1998, FC Porto

"En defensiv mittfältare som är navet i speluppbyggnaden, det är väldigt mycket som går genom honom. Han kommer gärna ner djupt vid backlinjen för att hämta boll. Han sköter mycket av uppspelen."

#11 Mesaque Dju – yttermittfältare, 1999, SL Benfica

"Han är väldigt skicklig individuellt och utmanar gärna en-mot-en. Går ofta förbi sin motståndare och kan hitta både instick, inspel, gå på avslut själv och så vidare."

#13 Rui Pedro – Anfallare, 1998, FC Porto

"Portugals toppforward som gjort de flesta av deras mål både under kvalet och nu i EM. Tung, klassisk nummer 9 forward. Jobbar hårt inne i straffområdet och gör mycket mål både med huvudet och med fötterna."

Observera att Portugal redan är klara gruppettor. Därmed kan laget komma att göra ändringar i startelvan och vila vissa spelare som annars är ordinarie i startelvan.

FAKTA PORTUGAL FAKTA SVERIGE
Antal U19-EM: 9 (2017 inräknat)
Bästa resultat: Silver (2003 & 2014)
Deltog senast: 2016
UEFA-ranking U19: 2
Antal U19-EM: Debutant
Bästa resultat:
Deltog senast:
UEFA-ranking U19: 20

Upplagt av: Johan Velagic