Jajic om sista matchen

Foto: UEFA/Sportsfile.

En era är över. P98-landslaget har spelat sin sista landskamp. Årskullen har skrivit historia då de för första gången någonsin tog Sverige till ett U19-EM. Igår blev det 2-2 i sista matchen för gänget.
– Alla tar hand om varandra på ett speciellt sätt och vi har varit med länge. Det är bara en jättefin grupp, säger lagkaptenen Dusan Jajic.

Sverige knep en poäng i sista matchen i U19-EM nere i Georgien. I lördagens avslutande gruppspelsmatch mot Portugal blev en 2-0-ledning till 2-2 sista 20 minuterna.

– Vi spelar bra. Man märker att vi inte spelar med samma stress som i de tidigare matcherna. Det är surt att vi tappar det i slutet. Lite mer skärpa i försvarsspelet så hade vi nog kommit härifrån med tre poäng, säger Dusan Jajic.

Varför var ni mer lugna nu mot Portugal, tror du?
– Det måste vara att vi inte är kvar i turneringen längre, det tror jag. När vi väl har den där mentaliteten att allting inte ligger på en självs axlar utan på hela laget. Att alla jobbar som en enhet och man inte försöker göra det själv. Hade vi spelat och tänkt så hade vi kommit mycket längre än vad vi gjorde. Det är bara att komma tillbaka starkare, säger Jajic.

Att Sverige åkte ur i gruppspelet är något kapten Jajic grämer sig över.

– Så klart är man besviken. Jag hade stora förhoppningar på oss och trodde att vi skulle ta oss mycket, mycket längre än vad vi gjorde. Vi gick vidare till EM från en stark grupp så jag tycker att vi är värda ett bättre öde. Men det är ju så. Vi tappade några spelare på vägen vilket är synd då vi hade byggt upp ett lag som var väldigt starka tillsammans.

Trots missräkningen är det mycket Hammarby-spelaren har lärt sig. Mittfältaren berättar att han har blivit flera erfarenheter rikare under U19-EM där Sverige deltar för första gången någonsin.

– Det är mycket jag tar med mig. Det är första slutspelet jag varit med och spelat i. Det är mycket press på en och på hela laget. Det är en bra erfarenhet. Jag tar med mycket härifrån.

Nästan på datumet för fyra år sedan avslutades Elitlägret (numera Utvecklingslägret) i Halmstad för 98-kullen. Det var 2013. Nu 2017, fyra år och 40-talet landskamper senare är det hela över.

– Det fanns i huvudet att det var sista matchen med Classe (Claes Eriksson) och alla grabbarna i laget. Vi alla har spelat tillsammans jättelänge så det är jättetråkigt. Det är tråkigt att det inte kommer att finnas något P98-landslag längre. Fast nu övergår det till U21 så vi får se vad som händer där.

Kapten Jajic som spelade varenda minut i EM-kvalet och varenda minut under EM-slutspelet öser beröm över sina lagkamrater.

- Det är bland de skönaste grabbarna jag har varit med om. Vi har så skön kemi i laget och alla kan hänga med alla. Alla tar hand om varandra på ett speciellt sätt och vi har varit med länge. Det är bara en jättefin grupp!