Svensk förlust i EM-premiären

Colley nickar.
Foto: Getty/UEFA

Det blev svensk uddamålsförlust i premiären av U19-EM. Tjeckien gick upp till ledning, 2-0, innan Sverige vaknade till i andra halvlek och kunde reducera. P19-landslaget gick sedan för en kvittering men Tjeckien höll undan och vann med 2-1. Svenska målet prickades in av anfallaren Viktor Gyökeres.

Sverige inledde EM-premiären förtroendeingivande och var det spelförande laget första kvarten. Målchanserna var däremot få. Hammarbyspelaren Dusan Jajic var närmast ett mål. Mittfältaren testade ett skott från distans som smet precis utanför Martin Jedlickas främre stolpe.

Tjeckien jobbade sig in i matchen och hade en bra period i mitten av första halvlek. Lagkaptenen Ondrej Sasinka hade ett lurigt skott från distans som träffade ribban.

I anfallet efter kom första skottet på mål. Elfsborgs Jesper Karlsson vände och avlossade ett snabbt skott från straffpunkten. Bollen räddades dock tämligen enkelt av Jedlicka i målet.

I halvlekens sista minuter fick Tjeckien in en boll. Efter ett långt inlägg från vänster slogs bollen in igen av lagkapten Ondrej Sasinka. Anfallskompisen Daniel Turyna uppfattade situationen snabbt och kunde nicka in 1-0 bakom Marko Johansson i den 42:a minuten.

– Vi inledde piggt och spelade bra första 15 minuterna, sen spela vi en ganska…dålig fotboll i cirka 45 minuter. Vi är svaga i passningsspelet, de låser oss och vi har svårt att göra oss spelbara. Marko (Johansson) i målet får sköta alla uppspel med långbollar och det funkar inte. Vi förlorade nästan alla dueller, säger Claes Eriksson.

I inledningen av andra halvlek kom även tvåan, än en gång var det Daniel Turyna som gjorde målet. Marko Johansson gjorde en jätteräddning på första skottet från nära håll. Returen flög ut till Turyna som avlossade en välplacerad volley från håll. Bollen in nere i ena hörnet. 2-0 efter 55 minuter.

Sverige försökte komma tillbaka, men hade det svårt ute i värmen. Till slut kom reduceringen i den 77:e minuten. Besard Sabovic startade ett fint anfall med en magnifik boll ut till Jajic. Kaptenen avancerade och slog in bollen till Viktor Gyökeres. BP-anfallaren gjorde inga misstag och kunde enkelt peta in 1-2 i öppet mål från nära håll.

– Hade det bara stått 1-0 när vi börjar med forceringen med våra byten tror jag att vi hade vunnit. Vi har ju chanser mot slutet. Teddy (Bergqvist) har ett jätteläge en meter från stolpen och den sätter han 99 gånger av 100, men inte nu tyvärr. Så är det ibland, säger Eriksson.

Sverige tryckte på och jagade verkligen en kvittering, men bollen ville inte in. Först hade inhopparen Teddy Bergqvist ett jätteläge. Helt fri från nära håll nickade MFF-anfallaren bollen precis utanför. På tilläggstiden hade Sverige en farlig hörna där bollen levde sitt eget liv nära målet. Kalabaliken slutade med ett stolpskott av en tjeckisk försvarare som fick en snedspark.

– Första matchen blir så oerhörd viktig i en grupp på fyra lag. Vi hade liknande situation i Belgien och då vann vi ju gruppen. Nu behöver vi inte vinna gruppen. Visst har vi chans fortfarande, men då kan vi inte förlora nästa match. Men dessa killar viker inte ner sig. De har en bra energi och kommer inte vika ner sig en enda sekund. Vi kommer att fortsätta kämpa.

Närmare än så kom inte Sverige som föll i sin debut i U19-EM. Dagens andra match i gruppen spelas mellan värdnationen Georgien och Portugal i Gori. Avspark 20.00 lokal tid (18.00 svensk tid) på Gori Stadium. Matchen sänds på Eurosport.

För Sveriges del väntar nu Georgien i andra gruppspelsmatchen. Matchen spelas på onsdag 5 juli på EM:s största arena, Mikheil Meshki Stadium. Avspark 17.30 lokal tid (15.30 svensk tid). Även denna match kommer att sändas på Eurosport.

Sveriges startelva: 1 Marko Johansson - 4 Joseph Colley, 2 Mattias Andersson, 7 Thomas Poppler Isherwood, 6 Anton Kralj - 10 Carl Johansson, 15 Besard Sabovic, 16 Samuel Adrian, 14 Dusan Jajic (K) - 11 Jesper Karlsson, 17 Viktor Gyökeres.

P19 EM Grupp A
Arena: Mikheil Meskhi-stadion 1
Domare: Sergei Lapochkin
1 - 2
Tjeckien
 • 42 Daniel Turyna
 • 55 Daniel Turyna
Avslutad
Starttid: 2017-07-02 15:30 (17:30 lokal tid)
Halvtidsresultat: 0 - 1
Sändes på Eurosport 2

Händelser

Uppställningar

Tjeckien

 • 16. Martin Jedlicka (MV)
 • 3. Matèj Chalus
 • 4. Libor Holik
 • 5. Daniel Marecek
  89’
 • 7. Daniel Turyna
  72’
 • 8. Michal Sadilek
 • 10. Ondrej Sasinka (K)
  90’
 • 13. Alex Král
 • 14. Filip Havelka
 • 15. Ondrej Chvèja
 • 18. Denis Granecny

Ersättare

 • 1. Jan Plachý
 • 9. Ondrej Lingr
  89’
 • 12. Ondrej Novotny
  72’
 • 19. Martin Graiciar
  90’
 • 20. Michal Hlavanty
 • 21. Cech Frantisek

Matchinformation

Notering

(17:30 lokal tid)

Mikheil Meskhi-stadion 1

Hitta hit

Domare: Sergei Lapochkin, Ryssland

Ass. domare 1: Graeme Stewart, Skottland

Ass. domare 2: Silver Koiv, Estland

Fjärdedomare: Georgi Vadachkoria, Georgien

Matchnummer: 900320002