Andra raka förlusten i EM

I och med förlusten har Sverige inte chansen att ta sig till slutspel, trots chansen till tre poäng mot Portugal på lördag.

Sverige åkte på en ny förlust i U19-EM och är därmed utslaget ur EM. Hemmanationen Georgien vann med 2-1 i Tbilisi efter en svensk mardrömsstart. Sverige mål prickades in än en gång av Viktor Gyökeres.

Matchen hann knappt starta innan Sverige hamnade i underläge. Redan efter tre minuter tog hemmanationen Georgien ledningen genom deras sylvassa spjutspets Giorgi Kokhreidze. Den kompakte lille anfallaren stod för en fin individuell prestation. 18-åringen gled förbi svenska försvarare och sprätte upp bollen stenhårt i nättaket till 1-0 från nära håll.

Efter målet var det ett ställningskrig där Sverige hade aningen mer boll och anfall. Georgien stack upp i en snabb omställning där de kom tre mot tre. Giorgi Chakvetadze fick ett kalasläge från straffpunkten, men fick en snedträf.

Chakvetadze revanscherade sig dock rätt omgående. I en snabb kontring fick han bollen på offensiv planhalva och började avancera. Med ett kvickt ryck blev han fri mot Marko Johansson som kom utrusande. Målvakten var på bollen som i en båge retsamt ändå kunde studsa in i mål till 2-0 efter 31 minuter.

Sverige hade stora problem med Georgiens kontringar. Bara minuter efter andra målet kom nästa stora möjlighet efter en snabb omställning. Nu var det den så lovande Giorgi Arabidze som fick chansen. Han kom helt fri mot Johansson i målet som gjorde sig stor och stod för en jätteräddning som höll kvar Sverige i matchen.

Från Sveriges sida fanns det en dubbelchans att rapportera om. Först sköt Jesper Karlsson från sidan. Målvakten Giorgi Chochishvili gjorde en bra räddning. Returen gick ut till Dusan Jajic som slog ett fint inlägg till Viktor Gyökeres vars nick gick precis över ribban. Georgien ledde första halvlek välförtjänt med 2-0.

– Vi hamnar väldigt onödigt i underläge. Vi ger bort båda målen och många chanser. Det håller inte att göra det på den här nivån. Marginalerna är inte riktigt med oss. Som alltid i vårt gäng reser vi oss. Vi försöker alltid att ge allting in i det sista. Vi har en bra moral och kommer aldrig att vika ner oss hur svårt det än är, säger Claes Eriksson.

I andra halvlek var det Sveriges tur att rivstarta ute på planen. Endast två minuter in i den nya halvleken kom reduceringen till 1-2. Än en gång var det Viktor Gyökeres som stod för målet, BP-anfallarens andra i turneringen. Den fina framspelningen stod MFF:s Anton Kralj för. Vänsterbacken kom runt på sin kant och spelade snett in och bakåt till Gyökeres som kyligt sköt in bollen i nät.

– Det blev temperatur och puls i matchen då. De blir lite oroliga, men slutforceringen var inte lika stark som senast. Däremot var själva spelet rent allmänt lite bättre. Vi hade lätt att ta oss fram, men sen händer det inte så mycket, säger Eriksson.

Målet gav energi och Sverige inledde sin jakt på en kvittering. Efter dryga timmen testade Karlsson med ett rappt och lurigt skott från sidan. Målvakten Chochishvili stod för en ny bra räddning. Karlsson hade även ett långskott på halvvolley som smet precis över ribban.

Trots ett tappert försök med många anfall gick det inte vägen denna gång heller för Sverige. Georgien tog en knapp 2-1-seger. Därmed är Sveriges chanser till avancemang nu borta.

– Stämningen är väldigt dämpad med många besvikna killar. De har kämpat hårt för det här och sett det som en stor dröm, att spela ett stort mästerskap och prestera där. De är vinnarskallar och är oerhört besvikna. Det är en del av fotbollen. Det är en lång utbildning. I dag var den smärtsam.

För Sveriges del väntar nu en tredje och sista gruppspelsmatch mot Portugal. Matchen spelas på lördag 8 juli på Gori Stadium. Avspark 20.00 lokal tid (18.00 svensk tid). Matchen sänds på Kanal 5.

Startelvan: 1 Marko Johansson - 4 Joseph Colley, 2 Mattias Andersson, 7 Thomas Poppler Isherwood, 6 Anton Kralj - 9 Max Svensson, 15 Besard Sabovic, 14 Dusan Jajic (K), 10 Carl Johansson - 11 Jesper Karlsson, 17 Viktor Gyökeres.

Ersättare: 12 Viktor Johansson (MV), 3 Charlie Weberg, 4 Anel Ahmedhodzic, 8 Teddy Bergqvist, 13 Joseph Ceesay, 16 Samuel Adrian, 18 Isac Lidberg.

P19 EM Grupp A
Arena: Mikheil Meskhi-stadion 1
Domare: Srdjan Jovanovic
2 - 1
Georgien
 • 3 Giorgi Kokhreidze
 • 31 Giorgi Chakvetadze
Avslutad
Starttid: 2017-07-05 15:30 (17:30 lokal tid)
Halvtidsresultat: 2 - 0
Sändes på Eurosport 2

Händelser

Uppställningar

Georgien

 • 1. Giorgi Chochishvili (MV)
 • 2. Nikoloz Mali
 • 3. Shalva Burjanadze
 • 5. Daviti Kobouri (K)
 • 6. Giorgi Kutsia
 • 7. Giorgi Kokhreidze
 • 8. Davit Samurkasovi
  88’
 • 10. Giorgi Chakvetadze
  86’
 • 14. Giorgi Kochorashvili
  71’
 • 20. Giorgi Arabidze
 • 21. Luka Lakvekheliani

Ersättare

 • 12. Luka Gugeshashvili (MV)
 • 4. Aleksandr Kakhidze
 • 9. Vato Arveladze
  86’
 • 11. Gabrieli Sagrishvili
  71’
 • 13. Toma Khubashvili
  88’
 • 17. Nika Kvantaliani
 • 18. Temur Chogadze

Matchinformation

Notering

(17:30 lokal tid)

Mikheil Meskhi-stadion 1

Hitta hit

Domare: Srdjan Jovanovic, Serbien

Ass. domare 1: Silver Koiv, Estland

Ass. domare 2: Igor Alokhin, Ukraina

Fjärdedomare: Sergeij Lapotjkin, Ryssland

Matchnummer: 900320003