2-2 mot Portugal

Sverige hade en 2-0-ledning, men tappade till 2-2 mot Portugal nere i Georgien. Därmed bärgades en historisk första poäng i U19-EM för debutanterna Sverige. De blågula målen prickades in av Viktor Gyökeres och Jesper Karlsson.
- Vi är en liten bit från att vara bland de fyra bästa i Europa, men är inte så långt borta, konstaterar förbundskapten Claes Eriksson.

Sverige var väldigt nära att åka på ännu en mardrömsstart. Efter cirka 40 sekunder fick Portugals duktige Gedson Fernandes ett jätteläge. Den centrala mittfältaren kom helt ren mot Viktor Johansson, men portugisen missade mål. Johansson var en av hela fem nya namn i den svenska startelvan mot Portugal.

Portugal var det laget som inledde matchen starkast och hade flertalet avslut som gick tätt utanför Johanssons stolpar. Efter cirka 25 minuters spel kom Sveriges första riktiga chans. Anton Kralj dansade förbi på sin kant och slog ett bra inlägg till Viktor Gyökeres. Anfallarens nick gick mot främre krysset, men målvakten Leite Figueira stod för en klassräddning.

Efter en lite svagare inledning på matchen kom Sverige in mer och mer i spelet. Strax innan halvtidsvilan kom även 1-0 till Sverige. Än en gång var det Viktor Gyökeres som gjorde det. Efter en långboll bröstade anfallaren med sig bollen skickligt. Han lät den studsa och drog sedan till stenhårt. Bollen rätt upp i nättaket, otagbart för Leite Figueira i målet. Gyökeres tredje mål i detta U19-EM på lika många matcher. Därmed delar han just nu ledningen i U19-EM:s skytteliga tillsammans med Hollands Joel Piroe.

– Det var en tuff match där vi hade problem i början, som vanligt. Vi höll på att ställa till det för oss, men sen kommer vi in mer och mer i det. Under en period i första halvlek spelade vi riktigt bra. Jag är nöjd med den spelmässiga insatsen. Vi har en härlig inställning och bra moral i gänget. Vi viker aldrig ner oss, säger Claes Eriksson.

Sverige fortsatte med det positiva spelet i andra halvlek och efter en timmes spel utökade Blågult sin ledning. I den 61:a minuten byttes Elfsborgs Jesper Karlsson in. Bara sekunder senare stänkte han dit 2-0. På en djupledsboll sprang han sig fri och kunde med sitt första tillslag slå in bollen nere i bortre hörnet.

Den härliga 2-0-ledningen skulle dock förbli kortvarig. Endast nio minuter efter Karlssons mål reducerade Portugal genom deras notoriske målskytt Rafael Leao. Efter fint förarbete på kanten fick anfallaren bollen serverad till sig vid straffpunkten. Leao gjorde inga misstag och sköt in 1-2 i 70:e minuten.

Portugal fortsatte att trycka på för ett kvitteringsmål och inhopparen Joao Filipe låg bakom mycket. Först testade han ett skott där Johansson gör en bra räddning på. Kort därefter frispelar han Leao. Johansson var alert och stod för en suverän utrusning och räddade Sverige.

Till slut skulle Filipe hamna i målprotokollet. Efter att Joseph Colley gjort ner Madi Queta dömdes det straff. Fram stegade Joao Filipe som var säkerheten själv. Viktor Johansson till höger, bollen långt nere till vänster. 2-2 efter 87 minuter.

- Vi är en liten bit från att vara bland de fyra bästa i Europa, men är inte så långt borta. Det här har gett oss stora erfarenheter och gott självförtroende även om vi inte har vunnit någon match. Vi känner att vi är väldigt nära. Det har varit väldigt lärorikt för både killarna och ledarna, säger Eriksson.

Trots en väldigt böljande avslutning med chanser åt båda håll slutade matchen 2-2. Därmed bärgades en historisk första poäng för Sverige i ett U19-EM. Som debutant i U19-EM slutade Sverige sist i gruppen med en poäng.

- Nu går vi vidare. Det finns alltid nya utmaningar och nya möjligheter. Vi ser framåt. De flesta av killarna kommer att titta på U21-verksamheten och vara med och konkurrera där. Det finns hela tiden nya matcher och utmaningar, det är underbart med fotboll. Att vara bland de åtta bästa i Europa är väldigt stort. Speciellt om man ser vad det här laget har mäktat med tidigare. Det är en klar förbättring.

Sveriges startelva: 12 Viktor Johansson - 5 Anel Ahmedhodzic, 2 Mattias Andersson, 7 Thomas Poppler Isherwood, 6 Anton Kralj - 9 Max Svensson, 16 Samuel Adrian, 14 Dusan Jajic [K], 13 Joseph Ceesay - 18 Isac Lidberg, 17 Viktor Gyökeres.

Upplagt av: Johan Velagic

P19 EM Grupp A
Arena: Tengiz Burjanadze-stadion
Domare: Ola Hobber Nilsen
2 - 2
Portugal
 • 70 Rafael Leão
 • 87 João Filipe
Avslutad
Starttid: 2017-07-08 18:00 (20:00 lokal tid)
Halvtidsresultat: 0 - 1
Sändes på Eurosport 1

Händelser

Uppställningar

Portugal

Formation: 4-5-1

 • 12. Daniel Alexis Leite Figueira (MV)
 • 4. Diogo Leite
 • 5. Abdu Conté
  61’
 • 8. Gedson Fernandes
  73’
 • 9. Madi Queta
 • 10. Bruno Paz (K)
 • 11. Mesaque Dju
  72’
 • 14. Luis Florentino
 • 15. João Queiróz
 • 16. Miguel Luis
 • 17. Rafael Leão

Ersättare

 • 1. Diogo Costa (MV)
 • 2. Diogo Dalot
  61’
 • 3. Diogo Queirós
 • 6. Rui Pires
 • 7. João Filipe
  72’
 • 13. Rui Pedro
 • 18. Quina
  73’

Sverige

Formation: 4-4-2

Ersättare

Matchinformation

Notering

(20:00 lokal tid)

Tengiz Burjanadze-stadion

Hitta hit

Domare: Ola Hobber Nilsen, Norge

Ass. domare 1: Jurij Chomtjanka, Vitryssland

Ass. domare 2: Igor Alokhin, Ukraina

Fjärdedomare: Giorgi Kruashvili, Georgien

Matchnummer: 900320006