4-3 mot Turkiet - klart för playoff

U21-landslaget ordnade den playoff-plats som verkade nästan omöjlig. Men det blev ett sällan skådat kvaldrama på Örjans Vall innan avancemanget var klart.
- Fantastiskt skönt! En väldigt speciell match, säger lagkaptenen Oscar Hiljemark.

Ja, var i berg- och dalbanan ska man börja? För att vinna gruppen var Sverige piskat att slå Turkiet, och dessutom hoppas att Grekland skulle slå Polen i gruppens andra match. Om Sverige slog Turkiet, men Polen tog poäng så fanns ändå - med rätt målskillnad - en chans för Sverige att bli en av kvalets bästa tvåor.

Sverige startade matchen lovande, men det såg snart ändå illa ut. Turkiet tog ledningen med 1-0 efter en knapp halvtimme, och Grekland-Polen stod 1-1 i halvtid. Svenskarna lät sig dock inte nedslås och fortsatte mala på, anförda av lagkaptenen Oscar Hiljemark och John Guidetti.
Och Kristoffer Olsson då, som petade in sitt första mål i U21-landslaget efter en trasslig situation då Isaac Kiese Thelin nickat i ribban. I andra halvlek gick Olsson loss totalt: 2-1 med en iskall lobb från 30 meter, och  3-1 med en sträckt vrist i utkanten av straffområdet.

Med en kvart kvar av Sveriges match var övriga grupper färdigspelade. Det stod klart att Sverige skulle kunna gå vidare som en av de bästa tvåorna - OM man lyckades vinna med 4-1. Alternativen var nu att bara vänta och hoppas att Grekland skulle lyckas göra jobbet mot Polen, eller att satsa framåt i jakt på 4-1 mot Turkiet. Sverige satsade allt.

- Vi valde att gasa på, och det hade varit grymt om det hade straffat sig. Det är så mycket tankar nu, så mycket skiftningar i matchen, så många förutsättningar som ändrades... Men vi klarade av det, det känns underbart nu, sade förbundskapten Håkan Ericson efter matchen.

Den svenska offensiva forceringen öppnade ytor för Turkiet, som i slutminuterna nätade två gånger och gick upp till 3-3. Då kom beskedet från Katerini: Grekland vinner mot Polen, tack vare två sena straffmål...
Med två minuter kvar av EM-kvalet var allt till sist väldigt enkelt: vinn eller försvinn. Oscar Hiljemark gjorde mål. Framspelad av inhopparen Gustav Engvall vände Hiljemark upp och krutade in det nödvändiga målet.
- Vi vet att vi måste vinna, och var beroende av en annan match. Det var väldigt speciellt. Det var en rysare att vi tappade där ett tag, men det var väl nåt att bjuda publiken på, säger Hiljemark.

Hela det svenska laget har visat fantastisk moral genom kvalets alla toppar och dalar, som bjudit bland mycket annat på tårgasmoln i Turkiet, en målvaktutvisning och kollaps borta mot Grekland, och till sist rygen mot väggen på Örjans Vall.
- Strongt av killarna att göra såna laginsatser som de gör, trots att vi haft hög omsättning på spelare. Många har sagt att vi skulle göra våra sista matcher nu här i Halmstad, men nu lver vi ett tag till, säger Håkan Ericson.

Kristoffer Olssons hattrick i hans blott femte U21-landskamp ska inte glömmas bort, allt annat drama till trots. Håkan Ericson var mycket nöjd med hans insats.
- En fantastisk fotbollsspelare, och han spelar inte ens på sin optimala position här. Men har är så pass duktig att vi måste få in honom på nåt sätt.

Sverige är för tredje gången i rad vidare till playoff i U21-kvalet, den kanske allra tuffaste av UEFA:s alla tävlingar att ta sig igenom. Fjorton länder (tio gruppsegrare, samt de fyra bästa tvåorna) är klara för playoff:
Spanien, Italien, England, Frankrike, Tyskland, Portugal, Danmark, Sverige, Slovakien, Kroatien, Holland*, Ukraina*, Serbien* och Island*. (Länder märkta * vidare som bästa tvåor i kvalet.) De sju bäst rankade gruppsegrarna seedas i playoff-lottningen.

Playoff-mötena lottas på fredag klockan 14.00. Håkan Ericson har ingen önskemotståndare, men konstaterar:
- De senaste två gångerna vi spelat playoff har vi fått möta länder som sedan gått hela vägen till EM-final. Det vore kul att slippa en sån lottning den här gången, men vi tar oss an vad vi än får.

Playoff-matchernas spelas 8-14 oktober.

Sveriges startelva (4-4-2): 1 Patrik Carlgren – 2 Isak Ssewankambo, 3 Sebastian Holmén, 4 Filip Helander, 5 Emil Krafth – 6 Simon Tibbling, 7 Oscar Hiljemark (K), 8 Oscar Lewicki, 9 Kristoffer Olsson – 10 John Guidetti, 11 Isaac Kiese Thelin.

Ersättare: 12 August Linde – 13 Joseph Baffo, 14 Pa Konate, 15 Simon Gustafson, 16 Gustav Engvall, 17 Abdul Khalili, 18 Simon Kroon.

På läktaren: Ludwig Augustinsson Victor Nilsson Lindelöf.

Senaste nytt: U21 herr

Herrar U21 EM-kval
Arena: Örjans Vall
Publik: 1 834
Domare: Kevin John Clancy
4 - 3
Turkiet
 • 29 Emrah Bassan
 • 84 Kerim Koyunlu
 • 86 Enes Ünal
Avslutad
Starttid: 2014-09-09 18:30
Halvtidsresultat: 1 - 1
Biljetter: svenskfotboll.se
Sändes på TV12

Händelser

Uppställningar

Turkiet

 • 1. Ömer Kahveci (MV)
 • 2. Oguzhan Berber
 • 3. Ugur Ciftci
 • 4. Ahmet Yilmaz Calik
 • 5. Hakan Cinemre
 • 6. Alpaslan Öztürk
 • 7. Emrah Bassan (K)
  58’
 • 8. Salih Ucan
 • 9. Ömer Ali Sahiner
 • 10. Muhammed Demir
  73’
 • 11. Muhammed Demirci
  66’

Ersättare

 • 12. Ozan Evrim Özenc (MV)
 • 13. Okan Alkan
 • 14. Okay Yokuslu
 • 15. Enver Cenk Sahin
  58’
 • 16. Atinc Nukan
 • 17. Enes Ünal
  66’
 • 18. Kerim Koyunlu
  73’

Matchinformation

Domare: Kevin John Clancy, Skottland

Ass. domare 1: Alastair Mather, Skottland

Ass. domare 2: Stuart Stevenson, Skottland

Fjärdedomare: Andrew Dallas, Skottland

Matchnummer: 900106008