Håkan Ericsons OS-trupp

Håkan Ericson, förbundskapten för herrarnas OS-lag.

Den olympiska fotbollsturneringen närmar sig och på fredagen presenterade förbundskapten Håkan Ericson till slut den trupp som ska representera Sverige i Brasilien, en trupp bestående av 18 spelare och fyra reserver.

– Ja, vi har lagt ett OS-pussel under ett halvår känns det som, med en rad faktorer som har spelat in, som nog de flesta känner till. Utan att gå in för mycket på det så känner jag mig stolt att vi nu kan presentera en 22-mannatrupp och jag tycker faktiskt att den känns riktigt, riktigt bra, säger Håkan Ericson.

Truppen består av 18 spelare plus fyra reserver. De senare får skrivas in i turneringen först om någon av de ordinarie 18 tvingas utgå på grund av skada. Sju av de 18 ordinarie i truppen – Linde, Konate, Milosević, Khalili, Tibbling, Quaison och Ishak – var med och vann EM-guld 2015, den bedrift som kvalade in laget till OS-turneringen. Elva av de 22 har medverkat under U21-landslagets pågående EM-kval.

– Vi har en bra mix tycker jag. Sju spelare med mästerskapserfarenhet är väldigt mycket värt. Tanken från början har hela tiden varit att det är U21 som ska vara stommen till OS-truppen i och med att det är de spelarna vi kan jobba med som ett lag, säger Ericson och fortsätter:

– Och ur den aspekten är det ett lag och en grupp som jag tror kommer att fungera redan från första dagen på ett bra sätt och som känner sig trygga med oss som ledare och vice versa. Och det är en bra start i och med att vi har minimalt med förberedelsetid.

Några spelare har nyligen kommit tillbaka från längre skadeperioder och ytterligare någon dras med skavanker här och nu. Hur ser du på det?

– Kan vi åka med det här laget, vilket jag förutsätter, så ska det bli väldigt intressant och stimulerande att åka till OS. Vi har några viktiga dagar framför oss. Jag hoppas att skadehistoriken är med oss, så att säga, och att klubbarna står vid sina ord och tillåter spelarna att åka med.

Sverige ställs i gruppspelet mot i tur och ordning; Colombia, Nigeria och Japan i grupp B där de två första matcherna spelas i Manaus och den tredje matchen i Salvador.

– Det är tufft motstånd. De har bra meriter från internationella turneringar sedan tidigare och har av hävd gått bra i OS tidigare, framför allt Nigeria, men även Japan.

– Att vi möter Colombia och Nigeria i det tuffa klimatet i Manaus är en extra krydda. Men alla utmaningar är intressanta, så brukar vi se på saker och ting, det finns inga ursäkter för någonting utan vi går in i det här med full tro på att vi ska kunna göra en bra prestation, säger Håkan Ericson.

En match spelas under förberedelsedagarna, mot Sydkorea i São Paulo den 29 juli.

Herrarnas OS-trupp