Kryss i premiären för Sverige

Sverige stod för en mycket fin insats, i en svängig match, mot Colombia. 2-2 blev slutresultatet.

Från underläge till ledning - och sedan en dråplig kvittering. Så kan man målmässigt sammanfatta herrarnas premiärmatch mot Colombia som slutade 2-2. Sverige stod för en mycket fin insats och har mycket bra att ta med sig inför matchen mot Nigeria på måndag.

- Ska jag vara ärlig är jag besviken att vi inte vann matchen. Samtidigt har vi haft kort tid att förbereda oss på så en poäng är inte ett dåligt resultat, säger lagkapten Astrit Ajdarevic.

Med tanke på hur få dagar det svenska herrlandslaget i OS har varit samlade stod de för en väldigt imponerade insats mot en av förhandsfavoriterna Colombia i premiärmatchen. Trots tidigt underläge visade Håkan Ericsons landslag mental styrka och både tog sig tillbaka i matchen och sedan även ledningen. Nu höll det inte hela vägen men då ska man även vara medveten om att Andreas Linde i det svenska målet gjorde en fantastisk insats.

- Det kändes jätteskönt att få spela och uppleva det här mästerskapet och göra bra ifrån sig. Det kändes jättebra, säger mästerskapsdebutanten Linde en stund efter matfchen.

Men vi tar det från början.

Efter ett par nervösa minuter i inledning tog Sverige, precis som förbundskaptenen Håkan Ericsson beordrat, tag i bollen och även spelet. Något Colombia visserligen inte hade något emot. För medan Sverige vårdade bollen och även skapade några halvchanser låg Colombia och lurade i vassen med sylvassa kontringar.

I den 13:e minuten fick sydamerikanerna tag i bollen som till slut gick till Andrés Roa. Roa drog till på halvvolley och tvingade Linde till en mycket svettig räddning ut till hörna.
- Han får på ett bra skott på volley ,men jag hinner få ner handen precis, säger Linde.

Tyvärr fick de chansen igen bara fyra minuter senare då Teofilo Gutierrez blev frispelad – när många svenskar låg högt uppe i plan – och placerade upp bollen högt i nättaket bakom en chanslös Linde.

- De kommer enklt förbi på kanten, det blir ett friläge, jag går ner och han lägger den högt. Det är ett bra avslut, säger Linde.

Men Colombias ledningsmål sänkte inte Ericsons mannar. Matchbilden fortsatte som tidigare - möjligen även att Colombia sjönk ned ännu mer i banan - och Sverige ägde bollen.

I den 27:e minuten var Sverige även mycket nära en kvittering. Lagkaptenen Astrit Ajdarevic tryckte iväg ett skott strax utanför straffområdet som den colombianske målvakten släppte retur på. Mikael Ishak var längst framme men bollen styrdes ut till hörna.
Ishak var inte nöjd där. Med bara två minuter kvar av den första halvleken fick han återigen chansen, men den här gången utanför straffområdet. Med en sträckt vrist gick skottet rakt upp i nättaket bakom den colombianske målvakten. Oerhört vackert och därmed 1-1 i halvtid.

- Det var skönt att få göra mål i första matchen. Jag får bollen, vänder upp och försöker träffa mål och så går den upp i nättalet, säger Ishak om sitt mål efter matchen.

Den sena kvitteringen i den första halvleken tvingade Colombia, som medvetet låg på kontringar efter sitt ledningsmål, att börja hålla i bollen under längre perioder i inledningen. Något som även minskade sydamerikanernas chanser att chocka det svenska försvaret.
Taktikförändringen var ingenting som störde det svenska laget som tog ledningen i matchen.

En rättvänd Robin Quaison, som vi gärna vill se honom, ställde till det med ett studsande skott för den colombianske målvakten. Returen, ja den gick ut till lagkaptenen Astrit Ajdarevic som enkelt kunde ge Sverige ledningen i den 62:a minuten.
En ledning som kunde ha utökats mindre en tio minuter senare när Pa Konate tog sig in i straffområdet och sånär serverade Ishak till sitt andra mål i matchen men passning gick precis förbi den svenske anfallaren.

Tyvärr var det dock Colombia som fick göra det sista målet och därmed skriva slutresultatet till 2-2. En oturlig Joakim Nilsson fick bollen på handen i straffområdet i den 74:e minuten. En solklar straff som Dorlan Pabon inte gjorde något misstag på.

- Det är en bra och hård straff. Jag försöker stå kvar och vänta ut honom så länge som möjligt. Jag går åt rätt håll, men den är lite för hård, säger Andreas Linde.

Därefter hade båda lagen möjligheter att avgöra matchen men det slutade med ett kryss. Alldeles oavsett en mycket väl genomförd match av Sverige som nu tar med sig en poäng inför mötet med Nigeria på måndag

1-1-skytten Ishak var inte helt nöjd med slutresultatet.
- Jag är lite besviken faktiskt, eftersom vi har 2-1 och går mot tre poäng. Så får de den där straffen. Lite besviken, men ändå ett okej resultat.

Sveriges startelva: 1 Andreas Linde – 2 Adam Lundqvist, 3 Alexander Milosević, 4 Joakim Nilsson, 5 Pa Konate – 7 Simon Tibbling, 8 Alexander Fransson, 6 Abdul Khalili, 9 Robin Quaison – 11 Astrit Ajdarević (K), 12 Mikael Ishak.
Ersättare: 18 Tim Erlandsson – 10 Muamer Tanković, 13 Jacob Une Larsson, 14 Sebastian Starke Hedlund, 17 Ken Sema, 21 Valmir Berisha.

Ej spel: 15 Noah Sonko Sundberg.

Reserver utanför ordinarie trupp: 22 Jesper Johansson – 19 Alexander Leksell, 20 Adnan Marić.

Senaste nytt: U21 herr

Herrar OS grupp B
Arena: Arena da Amazônia
Publik: 29 996
Domare: Fahad Al Mirdasi
2 - 2
Colombia
 • 17 Teofilo Gutierrez
 • 75 Dorlan Pabon
Avslutad
Starttid: 2016-08-05 00:00 (4/8 18:00 lokal tid)
Halvtidsresultat: 1 - 1
Sändes på TV3

Händelser

Uppställningar

Colombia

 • 1. Cristian Bonilla (MV)
 • 2. William Tesillo
 • 3. Deivy Balanta
 • 4. Deiver Machado
 • 8. Dorlan Pabon
 • 9. Miguel Borja
  65’
 • 10. Teofilo Gutierrez (K)
 • 12. Andrés Roa
  65’
 • 13. Helibelton Palacios
 • 14. Sebastian Perez
 • 15. Wilmar Barrios

Ersättare

 • 18. Luis Hurtado (MV)
 • 5. Felipe Aguilar
 • 6. Jefferson Lerma
 • 7. Arley Rodriguez
 • 11. Harold Preciado
  65’
 • 16. Kevin Balanta
  65’
 • 17. Cristian Borja

Matchinformation

Notering

(4/8 18:00 lokal tid)

Domare: Fahad Al Mirdasi, Saudiarabien

Ass. domare 1: Abdulah Alshalwai, Saudiarabien

Ass. domare 2: Mohammed Al Abakry, Saudiarabien

Fjärdedomare: Joseph Lamptey, Ghana

Matchnummer: 900104001