Första förlusten sedan 2015 för U21-landslaget

Serbien, som vann U20-VM 2015, vann rättvist med 2-0 mot U21-landslaget i Marbella.

21 juni 2015. Det var senast U21-landslaget förlorade en fotbollsmatch - tills idag 19 månader senare. Serbien vann välförtjänt med 2-0 på Marbella efter att ha ägt den första halvleken.
- Det har varit en skön ovana att inte vara bekant med det. Men det ska väl komma någon gång kanske och det var väl bra att det kom nu innan EM, säger förbundskaptenen Håkan Ericson angående den brutna sviten.

När Håkan Ericson tog ut truppen till landskamperna mot Serbien och Tjeckien betonade han den bristfälliga speltiden för många av spelarna i truppen var bristfällig. Det var också någonting som syntes under U21-landslagets första landskamp för året inför EM-slutspelet i Polen i sommar.

- Vi möter ett väldigt bra Serbien idag med en otrolig fysik, högt tempo, brutalt aggressiva i sin återerövring och press. Vi hann inte med i första halvlek framför allt, analyserar Håkan Ericson.

Ett visserligen mycket duktigt serbiskt lag – de vann U20-VM 2015 efter en 2-1-seger mot Brasilien i finalen – lät knappt Sverige få röra bollen i första halvlek. Många av de svenska spelarna såg ringrostiga ut och hade väldigt svårt att hänga med i Serbiens tempo. Serbien radade upp halvchanser med högoktaniga målchanser. Därför var det också lite bittert att en hal plan skulle ställa till det för U21-landslaget – efter att man stått upp och hållit nollan intakt.

Det var nämligen så att Tim Erlandsson, på en hemåtpassning, tappade fotfästet och bollen gick rakt i gapet på Andrija Zivkovic som satte 1-0 enkelt i den 28:e minuten.
- Jag tycker att vi klarar oss förbi deras höga press första 25. Vi har 0-0 där så halkar jag till när jag får bollen och han får den precis vid fötterna och sätter den liksom. Det var tungt, men det är så det är som målvakt. Det är grymt ibland och som siste man är man utsatt. Så fort något händer så får man ett mål i baken, säger Erlandsson.

Det dröjde inte länge innan serberna även fick in 2-0-bollen. Då var det Ognjen Ozegovic, på pass av 1-0-målskytten Zivkovic, som tog sig in i straffområdet och halkade iväg ett avslut som Erlandsson var på men inte orkade stå emot. 2-0 och det var helt välförtjänt.

Sverige hade stora problem med att hålla bollen inom laget under längre perioder i den första halvleken och det straffade sig.

I den andra halvleken tog Sverige däremot för sig mer i spelet. Sverige kunde hålla i spelet betydligt bättre och fick till ett mycket bättre passningsspel på Serbiens planhalva.

Däremot hade man oerhört svårt att komma till vassa målchanser. I den 58:e minuten tog sig Carlos Strandberg fram i straffområdet, blev stoppade i sista stund, med fixade därmed Sveriges första hörna.
- Jag tycker att vi gör en bra period i andra halvlek där vi kommer bort från deras höga press och där vi får etablera spel och då kan jag tycka att Serbien har svårt att hänga med oss ibland, säger förbundskaptenen och fortsätter:

- Så det är jag nöjd med ända fram till den sista passningen där vi faller i gamla synder och spelar med för små marginaler. Den perioden är glädjande att se men totalt sett så vinner dom väldigt rättvist.

Den enda svenska målchansen på hela matchen kom i den 66:e minuten när Muamer Tankovic slog en djupledsboll till Gustav Engvall i straffområdet. Engvall lyckades rulla avslutet förbi målvakten i det serbiska målet men skottet blev för löst och rensades undan.

Nej, det blev en 0-2-förlust för U21-landslaget – och det speglade utan tvekan matchen. Även om den andra halvleken var jämnare så stod Erlandsson för ett par fina räddningar som mycket väl kunde ha slutat med ytterligare ett serbiskt mål.

Håkan Ericson analyserar matchen direkt efter slutsignal:

- Det är väl två mål som inte ska komma i normala fall. Det första är väldigt speciellt när Tim halkar. Men det är väl att göra det lite för enkelt att säga att det är det som avgör matchen. En skadad Isak direkt och så här men dom har så många chanser till. Tim är vår bästa spelare idag och det säger väl en del om matchen kan man säga.

Den svenske målvakten är dock besviken efter matchen - trots att han stod för några väldigt fina räddningar.

- Det kändes ändå bra annars. Okej, 2-0-målet tycker jag att jag ska göra bättre på. Jag ska ner med foten där istället för handen och han skjuter ur en dålig vinkel. Man är ju självkritisk så även om jag gör ett par bra räddningar så är det svårt att glädjas åt det med tanken på hur målen kommer till.

För U21-landslaget betydde det är den första förlusten sedan man förlorade mot England i EM-slutspelet 2015. På måndag är det chans till revansch för U21-grabbarna mot Tjeckien. Matchen sänds i Eurosport 1 och börjar 18.00.

Sveriges startelva: 1 Tim Erlandsson – 2 Isak Ssewankambo, 3 Linus Wahlqvist, 4 Jacob Une Larsson, 5 Pa Konate – 6 Simon Tibbling, 7 Alexander Fransson, 8 Kristoffer Olsson (K), 9 Muamer Tanković – 10 Carlos Strandberg, 11 Gustav Engvall.

Ersättare: 12 Pontus Dahlberg – 13 Franz Brorsson, 14 Filip Dagerstål, 15 Adam Lundqvist, 16 Melker Hallberg, 17 David Moberg Karlsson, 18 Kerim Mrabti, 19 Pawel Cibicki, 20 Jordan Larsson.

Ej spel: Oscar Linnér, Amin Affane, Joel Asoro.

Senaste nytt: U21 herr


U21 Herr Landskamp
Arena: Marbella Football Centre
Domare: Javier Moreno Muñoz
0 - 2
Serbien
 • 28 Andrija Zivkovic
 • 36 Ognjen Ozegovic
Avslutad
Starttid: 2017-03-24 20:45 Spelas i Spanien.
Halvtidsresultat: 0 - 2
Sändes på Eurosport 2

Händelser

Uppställningar

Sverige

Formation: 4-4-2

Ersättare

Serbien

 • 12. Vanja Milinkovic-Savic (MV)
  60’
 • 2. Milan Gajic
 • 3. Nemanja Antonov
 • 5. Milos Veljkovic
  87’
 • 7. Ognjen Ozegovic
 • 8. Nemanja Maksimovic
 • 11. Aleksandar Cavric
 • 14. Vukasin Jovanovic
 • 16. Marko Grujic
 • 17. Andrija Zivkovic
 • 20. Sergej Milinkovic-Savic

Ersättare

 • 1. Boris Radunovic (MV)
  60’
 • 4. Sasa Zdjelar
 • 6. Darko Lazic
 • 10. Dejan Meleg
 • 13. Nikola Antic
 • 15. Aleksandar Filipovic
 • 18. Nikola Maras
  87’
 • 19. Nikola Milenkovic
 • 21. Velkjo Simic
 • 22. Srdjan Plavsic

Matchinformation

Notering

Spelas i Spanien.

Domare: Javier Moreno Muñoz, Spanien

Ass. domare 1: Angel Maria Valverde Martinez, Spanien

Ass. domare 2: Miguel Angel Gonzalez Marin, Spanien

Fjärdedomare: Pedro Carreño Alcantara, Spanien

Matchnummer: 900102001