Sverige straffades på övertid mot Polen

Carlos Strandberg stod för ett mål mot Polen men tyvärr räckte det inte till seger. 2-2 slutade matchen.

Så nära och så bittert. Tyvärr kunde inte Sverige hålla 2-1-ledningen mot Polen. I den första övertidsminuten slog Polen Dawid Kownacki in en straff som ger Sverige ett prekärt utgångsläge inför den avgörande gruppspelsmatchen mot Slovakien på torsdag.
- Den är ju väldigt svårt men det är ju ändå inte kört. Det är klart att vi ska göra allt för att gripa det sista halmstråt, säger den svenske förbundskaptenen Håkan Ericson till Kanal 5.

Nej, slutminuterna av de två inledande svenska matcherna under U21-EM har inte gått Sveriges väg. Det kan man konstatera efter en missad straff mot England med mindre än tio minuter kvar av matchen och nu ett straffmål i baken som ledde till två tappade poäng mot Polen på övertid.
- Det brukar ju jämna ut sig, säger en besviken förbundskapten till Kanal 5.

Men för att börja i rätt ände. Det var en första halvlek med två ansikten – lite likt premiärmatchen mot England – där de svenska motståndarna inledde i ett rasande tempo som Sverige hade svårt att hänga med i. Med hemmafansen i ryggen skapade Polen en halvchans direkt i inledningen och det tog inte mer än sex minuter innan man också tog ledningen.

Polen spelade sig runt på högerkanten innan bollen kom in till en perfekt löpande Lukasz Moneta som slog in 1-0. Ett snyggt mål och som i Polens premiärmatch mot Slovakien tog man återigen en tidig ledning.
Polens spelplan efter målet var enkel: låta Sverige hålla i bollen medan hemmanationen gick för fullt på kontringar.

Till en början såg det lite oroväckande ut. Polen fick mycket yta i sina kontringar men var inte tillräckligt skickliga i slutfasen, samtidigt som Anton Cajtoft i det svenska målet var stabiliteten själv längst bak i Sverige.
Men det dröjde inte länge förrän Sverige både styrde matchen och skapade ett antal vassa målchanser. Sverige hade dessutom tre olika straffsituationer varav två i stället ledde till varningar för anfallsparet Carlos Strandberg och Pawel Cibicki.

Men utdelningen skulle komma. I den 36:e minuten tog sig Alexander Fransson in i straffområdet från sin vänsterkant och sköt. Returen från den polske målvakten gick ut till Strandberg som kunde kasta sig och sätta dit kvittering till 1-1.
Bara fem minuter senare – efter fortsatt svensk press – fick Sverige en hörna. Lagkapten Kristoffer Olsson levererade den perfekt in till en forcerande Jacob Une Larsson som stångade in ledningsmålet 2-1 strax innan halvtidsvilan.

Ett vad man brukar säga psykologiskt viktigt mål som länge kom att se ut att bli avgörande inför en stor skara svenska supportrar – som återigen visade att den gula väggen fortsatt lever och frodas.

I den andra halvleken jämnades spelet samt bollinnehavet ut sig.. Polen var på intet sätt oävna i sin jakt på en kvittering. Men när man väl tog sig till målchanser stod Cajtoft där tryggt och säkert. Och gjorde inte han det så var Adam Lundqvist i vägen.

Även Sverige skapade målchanser. Främst genom inbytte Gustav Engvall. Engvall fyllde sin roll väl och skapade chanser via kontringar från ett – på slutet – trött Sverige.

Saken såg klar – fram till den sista minuten när Filip Dagerstål fick tag i Krzysztof Piąteks arm i straffområdet på en polsk lyftning och domaren blåste straff. Dawid Kownacki var iskall vid straffpunkten och slog in kvitteringen och slutresultatet, 2-2.

Bittert för Sverige och även helt klart försvårande inför avslutningen för Sverige.
- Vi kommer inte riktigt upp i den nivån vi ska men samtidigt tillräckligt för att vinna matchen.
Vi lever med 2-1 länge och det är klart att det känns surt att förlora poäng så här i slutet, säger målskytten Une Larsson till Kanal 5.

Håkan Ericson var mest besviken på spelet under den andra halvleken. Särskilt som tiden rann ut för Polen som bara har en liten chans på en plats till semifinalerna samtidigt som Sverige hade ett klart grepp över matchen - särskilt i den andra halvan av första halvlek.
- Dom får väldigt mycket näring i den andra halvleken, säger han och fortsätter med att förklara vad han tänker säga till spelarna efter matchen för Kanal 5:

- Nu handlar det inte om att vara så klämkäck i början, jag har sagt vad jag tyckte om den andra halvleken men nu måste vi fokusera om.

Nu krävs nämligen att England tappar poäng mot just Polen samtidigt som Sverige besegrar Slovakien på torsdag för att Sverige ska kunna vinna gruppen och ta en säker plats till semifinalspelet.

Men varken Une Larsson eller förbundskaptenen Ericson har inte givit upp hoppet.
- Det är inte kört men det är klart att det är lite svårare, men vi ska göra allt i den sista matchen, avslutar den svenske mittbacken.

20.45 på torsdag avgörs gruppspelet. Matchen mellan Sverige och Slovakien följs i Kanal 5.

Sveriges startelva: 12 Anton Cajtoft – 2 Linus Wahlqvist, 3 Jacob Une-Larsson, 14 Filip Dagerstål, 5 Adam Lundqvist – 6 Simon Tibbling, 8 Kristoffer Olsson (K), 16 Melker Hallberg, 7 Alexander Fransson – 10 Carlos Strandberg, 18 Pawel Cibicki.

Ersättare: 1 Tim Erlandsson, 23 Pontus Dahlberg – 4 Joakim Nilsson, 9 Muamer Tanković, 11 Gustav Engvall, 13 Isak Ssewankambo, 15 Franz Brorsson, 17 Kerim Mrabti, 19 Niclas Eliasson, 20 Egzon Binaku, 21 Joel Asoro, 22 Amin Affane.

Senaste nytt: U21 herr

U21 Herr EM Grupp A
Arena: Arena Lublin
Publik: 14 651
Domare: Slavko Vincic
2 - 2
Polen
 • 6 Lukasz Moneta
 • 90+1 Dawid Kownacki
Avslutad
Starttid: 2017-06-19 20:45
Halvtidsresultat: 1 - 2
Sändes på Kanal 5

Händelser

Uppställningar

Polen

 • 12. Jakub Wrabel (MV)
 • 2. Pawel Jaroszynski
 • 4. Tomasz Kedziora (K)
 • 6. Jan Bednarek
 • 7. Karol Linetty
 • 9. Mariusz Stepinski
  58’
 • 11. Przemyslaw Frankowski
 • 13. Lukasz Moneta
  74’
 • 14. Dawid Kownacki
 • 15. Jaroslaw Jach
 • 17. Pawel Dawidowicz
  88’

Ersättare

 • 1. Bartomiej Dragowski (MV)
 • 22. Maksymilian Stryjek (MV)
 • 3. Krystian Bielik
 • 5. Igor Lasicki
 • 8. Radoslaw Murawski
 • 10. Patryk Lipski
  74’
 • 16. Krzysztof Piatek
  88’
 • 18. Jaroslaw Niezgoda
  58’
 • 20. Jaroslaw Kubicki
 • 21. Adam Buksa
 • 23. Przemyslaw Szyminski

Matchinformation

Domare: Slavko Vincic, Slovenien

Ass. domare 1: Tomaz Klancnik, Slovenien

Ass. domare 2: Andraz Kovacic, Slovenien

Fjärdedomare: Roy Hassan, Israel

Extradomare 1: Roberto Ponis, Slovenien

Extradomare 2: Rade Obrenovic, Slovenien

Matchnummer: 900103004