1-1 mot Belgien i EM-kvalet

Filip Dagerstål gjorde Sveriges mål mot Belgien och var också stark i försvarsspelet.

U21-landslaget spelade oavgjort 1-1 i EM-kvalet på bortaplan mot Belgien.
Belgarna tog ledningen på ett distansskott av Jordi Vanlerberghe i den första halvleken. Filip Dagerstål nickade in den svenska kvitteringen i den andra.

– 1-1 på borta mot Belgien är ett bra resultat, men sedan är det ju alltid så att man vil ha med sig tre poäng, kommenterade förbundskapten Roland Nilsson efter matchen.

– Sen var det såklart lite frustrerat när vi började så bra och skapade flera chanser att göra mål och det sedan säger smack och de gör ett fint mål. Då är det lätt att tappa det och hänga med huvudena, men jag tycker att vi gör det bra som klarar av besvikelsen och tar oss in i matchen igen.

Sverige inledde vasst direkt på avspark. Redan i den andra minuten hade Gustav Engvall en nick i stolpen efter att Carlos Strandberg utnyttjat ett svagt belgiskt uppspel och sedan visat sedvanlig kraft när han bröt fram och slog in bollen mot Engvall.

Efter drygt tio minuters spel bröt Strandberg fram på vänsterkanten igen och måttade inlägg, den här gången till Erdal Rakip i bortre delen av straffområdet. Han tog ner bollen och såg ut att bli kapad, men ingen åtgärd från den montenegrinske domaren.
Bollen föll till Engvall som fick iväg ett bra skott, men den belgiske målvakten han komma ut och göra en vass räddning.
På den efterföljande hörnan var det också ytterst nära ett belgiskt självmål då backen Elias Cobbaut ohotad styrde bollen i egen stolpe.

Belgarna tätade till på mittfältet och tog successivt över initiativet under resten av halvleken.
Efter en timmes spel fick man också till ett 1-0-mål. Jordi Vanlerberghe bröt in från vänsterkanten och lossade ett skott från långt avstånd som satt i högra krysset och förmodligen överraskade Pontus Dahlberg lite grann.

Sverige kom ut betydligt bättre igen efter pausvilan och samtidigt, med 1-0 i ryggen, verkade belgarna lägga sig lägre i sina utgångspositioner i försvarsspelet och var inte lika aggressiva i sin press.
Sverige kom i flera fina anfall där Erdal Rakip allt som oftast var inblandad. I den 60:e minuten ledde ett av dessa anfall till en hörna som Anton Salétros slog mot den främre ytan i straffområdet där Filip Dagerstål vann sin duell och kunde nickskarva in bollen i den bortre gaveln.

– Det är en väldigt bra hörna av Anton till en yta vi har pratat mycket om vid fasta situationer och jag sätter bara dit huvudet och så går den i en fin båge över målvakten, säger Dagerstål.

Belgarna flyttade åter upp sina positioner efter det svenska målet, men det var först på tilläggstid som det ett par gånger blev oroligt framför Dahlberg i det svenska målet. Efter en flipperartad situation var Franz Brorsson också nära att styra bollen i eget mål.

– Vi blir lite trötta i slutet och slarvar lite i passningsspelet så de får kontra på oss, men på det stora hela gnuggar vi på bra och tror på vårt spel. Vi utnyttjar hela planen bättre i andra halvlek så de måste flytta sig mer i försvarspelet och då öppnar det upp så vi kan spela igenom, säger Roland Nilsson.

Dahlberg var också inblandad i en otäck kollision mitt i halvleken när han var ute och rensade undan bollen framför framrusande Nany Dimata. Dahlberg fullföljde matchen trots en rejäl lårkaka, men grinade illa av smärta under resten av matchen.
Joel Asoro (74') och Jordan Larsson (81') byttes in i slutet av matchen i stället för Mattias Svanberg och Engvall.

Dagerstål, som förutom sitt mål också gjorde en stark insats i övrigt, tyckte att den svenska prestationen som helhet var gedigen.
– Resultatet är väl okej, men efter den här prestationen vill man ha tre poäng. Vi ska inte glömma att Belgien är ett bra lag och de får ha ganska mycket boll, men jag tycker att vi håller dom borta från vårt mål ganska bra och att vi för matchen, förutom alldeles i slutet då det blir lite Hawaii.

Senaste nytt: U21 herr

U21 Herr EM-kval
Arena: Den Dreef
Domare: Nikola Dabanovic
1 - 1
Belgien
 • 30 Jordi Vanlerberghe
Avslutad
Starttid: 2017-10-06 20:00
Halvtidsresultat: 1 - 0
Sändes på TV3 & Viaplay

Händelser

Uppställningar

Belgien

Formation: 4-3-3

 • 1. Nordin Jackers (MV) (K)
 • 2. Dion Cools
 • 3. Jordi Vanlerberghe
  67’
 • 4. Wout Faes
 • 5. Elias Cobbaut
 • 7. Isaac Mbenza
  79’
 • 9. Nany Dimata
  85’
 • 10. Siebe Schrijvers
 • 14. Alexis de Sart
 • 16. Brian Heynen
 • 20. Samy Mmaee

Ersättare

 • 12. Jens Teunckens (MV)
 • 6. Aristote Nkaka Bazunga
 • 8. Orel Mangala
 • 11. Dodi Lukebakio
  85’
 • 15. Samuel Bastien
 • 17. Aaron Leya Iseka
  79’
 • 18. Senna Miangue
  67’

Matchinformation

Domare: Nikola Dabanovic, Montenegro

Ass. domare 1: Veselin Radunovic, Montenegro

Ass. domare 2: Vladan Todorovic, Montenegro

Fjärdedomare: Milos Boskovic, Montenegro

Matchnummer: 900106007