Sent segermål mot Cypern

Med matchens sista bolltouch i den 97:e (!) minuten gjorde Franz Brorsson 1-0 för U21-landslaget borta mot Cypern. Sverige skuggar nu Belgien i toppen av EM-kvaltabellen.
- Nu är vi verkligen med hela vägen eftersom vi möter alla konkurrenterna på vår hemmaplan i höst, säger förbundskapten Roland Nilsson.

U21-landslaget är fortsatt obesegrade i EM-kvalet, ett starkt facit med tanke på att man mött alla toppkonkurrenter borta och nu har hemmamatcherna kvar.
Dagens motståndare Cypern har blandat och gett i kvalet, men kom nu stukade från 0-4 borta mot Ungern.

- Vi möter ett Cypern som backar hem redan från start idag, och som gör det svårt för oss. Vi får inte riktigt igång anfallsspelet, det är för långsamma passningar och för lite hot in bakom deras backlinje, säger Roland Nilsson.
- Men vi kunde rätta till det bra i halvtid, och i andra halvlek fungerade spelet. Vi skapade mycket chanser men fick inte hål på dom. Som det ofta blir så fick dom i sin tur ett par farliga kontringar, men vi hade skärpa nog att stoppa dom tillfällena.

Joel Asoro tvingades utgå med en befarad hjärnskakning, behandling av skadan på planen samt ett visst maskande från det cypriotiska laget fick domaren att lägga på rejält med tillägg på klockan.

Statistiken talade sitt tydliga språk om matchbilden i slutskedet; sista kvarten pressade Sverige på med fyra hörnor och nio avslut innan Franz Brorssons förlösande mål kom med 97 minuter spelade.
- Vi kämpar oss till en sista hörna och på den vinner vi både första, andra och tredje kampen om bollen, vilket gör att Brorsson kan lyfta in bollen i mål. Ett viktigt mål, säger Roland Nilsson.

Cyperns målvakt Andreas Christodoulou varnades i 96:e minuten för fördröjande av spelet - och fick sitt andra gula kort i den 98:e minuten för protest efter målet.

För Sveriges del av EM-kvalet återstår nu Malta borta den 7 juni. Därefter idel hemmamatcher: Sverige-Ungern 7/9, Sverige-Turkiet 11/9 och slutligen Sverige-Belgien den 16 oktober.

Gruppsegraren är klar för U21-EM i Italien 2019, kvalets fyra bästa tvåor spelar playoff.

Startelvan mot Cypern: 1 Pontus Dahlberg - 2 Linus Wahlqvist (K), 3 Filip Dagerstål, 4 Franz Brorsson, 5 Joel Andersson - 6 Jonathan Levi, 9 Mattias Svanberg, 7 Isak Ssewankambo, 8 Erdal Rakip - 10 Joel Asoro, 11 Alexander Isak.