Svenska Mästare i Futsal 2006

Damer och herrar

Svenska Mästare i Futsal är:

KIF Örebro DFF första svenska Futsalmästarinnorna efter en övertygande seger mot Kopparberg/Göteborgs FC i finalen med hela 11-2. Örebroklubben har tagit två titlar tidigare då i SM i 5-manna, nämligen 2002 och 2005.

Skövde AIK första svenska Futsalmästare, återupprepar SM-segern från ifjol precis som damsegrarinnorna Örebro, efter en mycket övertygande 10-1 seger i finalen mot IFK Timrå.
Skövde AIK blir första svenska förening att representera Sverige i UEFA:s klubbtävling UEFA Futsal Cup.

Pojkar och flickor 15 år och 17 år

Svenska Mästare i Futsal är:

Flickor 15 år - Malmö FF DFF

Pojkar 15 år - Helsingborgs IF

Flickor 17 år - Vimmerby IF

Pojkar 17 år - IF Elfsborg

Spelprogram/resultat, grupp- och årsvis finner du i länkarna i menyn.

________________________________________________________________________________________________________

Bakgrund/information

5-manna blir Futsal

Till vintern spelas det första svenska mästerskapet i Futsal. I mångt och mycket handlar det om ett namnbyte. Det som tidigare benämndes 5-mannafotboll i Sverige blir nu Futsal och en anpassning till det internationella regelverket, gemensamt för UEFA och FIFA, sker.

SvFF:s ordförandekonferens i juni 2005 och Förbundsstyrelsen har tillstyrkt förändringarna och 2006 års mästerskap blir den första tävlingen under namnet Futsal.

Futsal är en stor och växande företeelse på många håll i fotbollsvärlden och på sikt kan det säkert växa även i Sverige med allt vad det kan innebära av klubb- och landslagstävlingar.
De internationella reglerna för Futsal finns nu översätta till svenska, och de kommer att gälla vid det kommande mästerskapet med smärre undantag. Under hösten kommer även domarna utbildas i regelverket. Regelboken finns att köpa via Förlaget.

Skillnaden mellan Futsal och det svenska 5-mannaspelet ligger främst i speltid, underlag, bollens/målens storlek samt frispark/straff:

  • Bollen som ska vara av läder eller motsvarande material ska ha en omkrets av 62-64 cm och väga 400-440 gram
  • Sporthallsgolv (trä- eller konstmaterial) är rekommenderat underlag
  • Målens storlek är 3x2 meter
  • Speltid internationellt är 2x20 minuter effektiv speltid
  • Time-out, med en längd av en minut, kan begäras en gång per lag och halvlek
  • Frispark med fritt skottfält från 10 meter (utan att det försvarande laget får bilda mur) utdöms från och med den sjätte frisparken som ett lag tilldelas i varje halvlek
  • Tillbakaspel till målvakt, efter målvaktsutkast, får endast ske om en motståndare har berört bollen eller om den passerat mittlinjen

Se även
denna information om futsal (PDF-dokument, 1,7 MB) (pdf 1,7 Mb).

Kontaktperson är Ulf Lindberg