SM i Futsal herrar 2008/2009

Skövde, svenska mästare 2008/09

Till final i herrklassen tog sig de senaste fyra årens segrare, Skövde AIK, och Sköllersta IF. Sköllersta hade övertygat i gruppspelet och bl.a. slagit ut Falcao FC, en av de föreningar som specialiserat sig på futsal, i gruppspel 2. I semifinalen slog man Kinna IF med 2-0 i en jämn match som kunde ha slutat hur som helst. Effektiviteten i avslutningarna fällde avgörandet.

Nu var det tänkt att man skulle ta revansch för fjolårets semifinalförlust mot just Skövde. Detta borgade för en spännande final och kanske ett skifte på mästartronen.
Sköllersta fick den start i matchen man behövde och tog ledningen med 1-0 redan i den tredje minuten genom lagkaptenen Gabriel Åbom. Målet var frukten av en snabb kontring och ett kliniskt avslut vid bortre stolpen. Ett mycket snyggt futsalmål, helt enligt instruktionsboken.
Skövde såg skakat ut men vände matchen genom två mål i matchens 7:e och 10:e minut. Båda gångerna var det Sargon Abraham som nätade. När Skövde väl fått greppet om matchen släppte de aldrig initiativet igen. Målmässigt var det jämnt fram till 4-3 men under matchens sju sista minuter gjorde Skövde tre raka mål. Slutresultatet skrevs till 7-3 och Skövde vann SM i Futsal för femte gången i rad.
Bland publiken som uppgick till ca 500 åskådare var uppfattningen att detta var den bästa futsalmatch som hittills skådats i Sverige. Den var målmässigt jämn i stort sett hela matchen och spelarna visade verkligen upp en utmärkt teknik och sitt taktiska kunnande. Enligt FIFA-futsaldomaren Toni Lehtinen från Finland skulle Skövde, utifrån denna match, kunna vara med bland topp fyra i finska ligan.

Snyggaste målet under söndagen gjorde Kinnas Jeton Avdija i matchen om tredjepris mot Söderhamns FF.