Fördel Värnamo i kvalet

IFK Värnamo ligger bra till för att spela i Superettan även nästa säsong efter att vunnit den första kvalmatchen borta mot Väsby med 2-0 (2-0).

Gheorge Andronic på väg mot Värnamos ledningsmål på Skytteholm.

Normalt spelar Väsby på Vilundavallen, men där var gräset för dåligt så matchen hade flyttats till Skytteholms IP vilket innebar konstgräs och på det snabba underlaget trivdes IFK Värnamo allra bäst.

Väsby United spelade till sig kvalplatsen i den sista omgången i div 1 Norra genom att vinna med 4-0 borta mot Luleå. Superettanlaget Värnamo hamnade i kvalet efter att förlorat med samma siffror borta mot Falkenberg.

Nu möttes två ungdomliga lag - båda klubbarna har under året blivit belönade med Svenska Spels ungdomsbonus – och Värnamo drog det längsta strået tack vare två mål i första halvlek.

Moldaviens U21-landslagsman Gheorghe Andronic, 20, gjorde 0-1 i den 24:e minuten och Sveriges U19-landslagsman Dzenis Kozica, 18, gjorde 0-2 i den 28:e minuten.

Värnamos seger var välförtjänt. Smålänningarna hade ett snabbare och bättre passningsspel och dominerade större delen av matchen. Väsbys bästa målchans kom i den 75:e minuten, men då svarade Värnamos målvakt Bill Halvorsen för en suverän dubbelräddning.

Returen spelas på söndag på Finnvedsvallen i Värnamo med avspark 15.00. Knappt två timmar senare vet vi vilket lag som spelar i Superettan nästa säsong.

Upplagt av: Larne Wallisson