Helsingborg favorit på upptaktsträffen


Vilken klubb vinner Superettan 2018? Helsingborgs IF, blev svaret på måndagens upptaktsträff när de 16 klubbarna mötte medierna.
- Förutsättningarna är i alla fall mycket bättre än i fjol då vi bara blev sjua, fastslog tränaren Per-Ola Ljung.

I helgen sparkar Superettan igång. Vem ska vinna den 19:e upplagan? Ja, på den traditionella upptaktsträffen i Göteborg kändes Helsingborgs IF klart hetast.

Tränarna tippade Helsingborg före GAIS och Halmstad.
Media sluttabell toppades av Helsingborg före Halmstad och GAIS.
Svenska Spel har Helsingborg som tabelletta till oddset 3,00 före Halmstad 6,80, Öster 6,80 och Halmstad 7,00.

Alla var alltså rörande överens om HIF - och alla verkade lika rörande överens om att allt kan hända i Superettan…Eller som Halmstads tränare Igor Krulj uttryckte det:
- Förhandstipsen är inget jag kan styra över. Vår ambition är att vinna varje match och gör vi det vinner vi serien.

Men visst var han också inne på Helsingborg som seriesegrare.
- Av de fyra som nämns som topplag ska Helsingborg bära favoritskapet.

Per-Ola Ljung sa inte emot:
- Det är så många positiva vibbar just nu i hela föreningen och efter VM vet vi vad som väntar, då kommer landslagskaptenen och Guldbollenvinnaren Andreas Granqvist hem, vilken go' boost. Men innan dess måste vi ut och göra jobbet.

Vilket ni gjorde i genrepet mot AIK, 3-1?
- En övervärderad seger. Glöm den, bad Ljung.

Just Halmstad och Helsingborg är första paret ut på Påskafton klockan 14.00 på Örjans Vall. Två timmar senare är det nykomlingsmöte på Tunavallen mellan Athletic FC Eskilstuna och Brage. AFC kommer från Allsvenskan, Brage från Division I.
- Vi har redan mött Brage en gång i år, förlust med 4-1. På lördag måste vi skärpa till oss, menade AFC-tränaren Nemanja Miljanovic med tävlingsnerv i rösten.

Efter premiärlördagen fortsätter omgången med påskdagens Öster-Degerfors, GAIS-Jönköping, Landskrona BoIS-Falkenberg, Annandagens Gefle-Värnamo, Frej-Norrby och avslutas med tisdagens Varberg-Örgryte.

Som vanligt är det sju platser som sticker ut i den långa och krävande Superettan. Tre positiva platser, fyra negativa. Platserna ett och två leder till Allsvenskan, plats tre innebär allsvenskt kval, plats 15 och 16 innebär degradering, platserna 13 och 14 tvingas till kval för att hänga kvar.

Helsingborg, GAIS, Halmstad och Öster samt i viss mån Jönköping, Falkenberg och Örgryte har ambitioner att nå topp tre. Övriga nio klubbar ligger klart lägre.

- Vi har ingen målsättning alls. Det enda jag vet är att vi haft stor rotation i truppen och att vi behöver tid för att spelas oss samman. Vi blir bättre efterhand, sa Frejs tränare Roberth Björknesjö.

Flera tränare är inne på samma linje, att de behöver tid för att spela samman rätt uppställning, att trupperna är små och att skador och avstängningar kan störa jakten på poäng.

Nio klubbar kommer med nya tränare, en är Gefle IF där förre landslagsspelaren och proffset Johan Mjällby gör sin första säsong. 2016-2017 tränade han div I-klubben Västerås. Tidigare har han varit assisterande tränare i skotska Celtic (2010-2014) och i engelska Bolton (2014-2015).

Hur ser du på din nya uppgift?
- Oerhört spännande. Både för mig och Gefle, som sportsligt sett gör en slags nystart efter ett jobbigt fjolår där kontraktet till sist grejades. Vi har en ung och tunn trupp som säkert kan störa flera motståndare, men var vi hamnar vågar jag inte gissa. Vi ska i alla fall hänga kvar, fastlår Mjällby.

Nykomling är också Jönköpings Södra, som efter en tung avslutning i såväl Allsvenskan som i kvalet nu ska försöka ladda om i Superettan.
- Vi har en målsättning som vi döpt till Återtåget. Vi har inte som krav att gå upp direkt, men gör vi inte det i år vill vi gärna göra det nästa år, berättar klubbchefen Fredrik Ståhl.

Ja, det var många tankar och funderingar, tips och förhoppningar, drömmar och mål som ventilerades på måndagens upptaktsträff i Göteborg där fyra av tränarna tidigare figurerat i Öster: Hasse Eklund (Falkenberg), Roberth Björknesjö (Frej), Roar Hansen (Värnamo) och Thomas Askebrand (Örgryte).
I år heter Östers tränare Christian Järdler, tidigare IFK Värnamo.

- Jag tar med mig allt positivt från Värnamo till min nya härliga arbetsmiljö i Öster, så får vi se hur långt det räcker, sa Ängelholms-födde Järdler.

Ja, hur Superettan slutar 2018?
Den 11 november vet vi.

Första omgången

Upplagt av: Larne Wallisson