Thylin: "VM-truppen till trots - Allsvenskan mår bra"

Allsvenskan har ingen representant i VM-truppen, men Allsvenskan lever och mår bra, inte minst i huvudstaden.

25 segrar, 24 oavgjorda, 45 förluster, målskillnad 104-154.
Där har ni Hammarbys derbyresultat mot AIK sedan Allsvenskan startade 1924. Just nu är den statistiken ointressant. Det är ju Hammarby som leder serien.

Vi kanske i stället ska påminna om att Bajen tog fyra poäng mot AIK förra året: 2-1 på Friends, efter mål av Arnór Smárason och Pa Dibba, och 1-1 på Tele2 Arena, mål igen av Pa Dibba.

Det sägs att genuina Bajen-supportrar känner sig obekväma när deras lag vinner alltför många matcher i rad – de ska vara nervösa och lidande; det tillhör den grönvita kulturen och traditionen – men jag tror att de mår bra när de studerar den allsvenska tabellen.
Inför onsdagens match mot Malmö FF, där Daniel Andersson nu är både sportchef och tränare, har Hammarby bara en poängförlust, 2-2 borta mot Häcken.

Jiloan Hamad, Allsvenskans bäste spelare i vår, och Pa Dibba har gjort sex mål var, Nikola Djurdjic fyra och Imad Khalili två, för att nu nämna fyra potentiella matchvinnare. Lägg därtill Björn Paulsen, även han en matchvinnare, men i en annan roll, en gigant i mittförsvaret.

1-1 mot Östersund var en besvikelse för AIK, men nollan i förlustkolumnen är intakt och fem insläppta mål på nio matcher vittnar om ett stabilt försvarsspel.
Mittfältstrion Kristoffer Olsson, Anton Salétros och Enock Kofi Adu kan skapa spelövertag och längst fram har AIK flera alternativ, Nabil Bahoui, Henok Goitom, Tarek Elyounoussi och Nicolas Stefanelli.

Förutsättningarna är intressanta, försiktigt uttryckt: ettan mot tvåan, ett derby mellan två guldkandidater; Tele2 Arena kommer att koka på söndag.

Hur klarar sig Kalmar FF utan Rasmus Elm? Alldeles utmärkt, så här långt. Mot Sirius presenterade sig en 18-årig debutant vid namn Nils Fröling genom att bli segerskytt redan i nionde minuten och Nanne Bergstrand kunde glädja sig åt att hans lag höll nollan för fjärde gången.

Jag tycker generellt sett inte om det kortsiktiga tänkande och den brist på tålamod som präglar dagens fotboll, när tränare får sparken efter tre förluster, men Nanne Bergstrands återkomst till Kalmar blev lyckosam. Han organiserade och vitaliserade KFF när han ersatte Peter Swärdh efter sommaruppehållet och räddade laget kvar i Allsvenskan.
Nanne Bergstrand är Kalmar FF.

BK Häcken spelar i sina bästa stunder en attraktiv och vägvinnande fotboll, med profiler som Paulinho, Daleho Irandust, Erik Friberg, Moestafa El Kabir, Alhassan Kamara och Alexander Faltsetas.

Häcken är obesegrat på Bravida Arena, eller Rambergsvallen, som jag fortfarande vill säga. Om hisingslaget förmår visa en liknande effektivitet på bortaplan i fortsättningen kan det blanda sig i toppstriden.

Till sist: Elfsborgs mittfältare Robert Gojani och Stefan Ishizaki visade, mot Häcken, att det är fullt möjligt att göra två självmål i en och samma match. En ovanlig prestation, onekligen, men inte unik. Jag minns ett göteborgsderby mellan IFK Göteborg och nykomlingen Häcken (!) den 16 juni 1983. Då gjorde Häckens mittback Pekka Wäyrynen två självmål på åtta minuter i början av matchen. Slå det, om ni kan. Och vill.

Upplagt av: Stefan Thylin