Martinssons summering av 2009

Det heter ju att tabellen aldrig ljuger. Den gör det inte i år heller
En annan sanning är att matcherna avgörs i båda ändarna - alltså att göra många egna mål och släppa in väldigt lite.
Det stämmer i år igen.

Mjällbysupportrar

Suveräna serieettan Mjällby AIF spelade hem 65 poäng under 30 omgångar. Producerade 60 mål framåt och släppte endast 19 bollar. Jumbon Vasalund skrapade ihop 31 poäng och målskillnaden 35-64. Det är solklara siffror.

Ja, ni förstår logiken och den gäller för alla serier. Superettan är inte unik i det fallet.
Men det är årets upplaga av Mjällby AIF. Laget var i särklass och gjorde ett avgörande segerryck tidigt i höstas. Lika dominanta har bara AIK, Kalmar FF och Norrköping varit tidigare på 2000-talet och vi vet hur det gick: allsvenskt SM-guld (AIK, KFF) och en snabb returbiljett tillbaka (Norrköping).
Det är den sistnämnda vägen Mjällby ska undvika, den andra kan de drömma om och se hur långt det bär.

Min känsla är att Listerlandets stolthet den här gången kommer upp för att stanna. Klubben, ledarna, spelarna, medlemmarna, publiken och sponsorerna - det är så många som vill vara med och dra segertåget. Den resan startade för flera år sedan när man aktivt började jobbade hem utflugna mjällbyiter. Marcus Ekenberg (Helsingborg), Johan Svensson (Öster), William Leandersson (Elfsborg), Mattias Asper (BP och AIK), Daniel Nilsson (Helsingborg) och Patrik Rosengren (Kalmar FF). I somras anlände Daniel Nicklasson (Gais) som verkar trivas allra bäst i Blekinge.

Rosengren, Asper och Ekenberg - guld värda för Mjällby.Man ska inte underskatta att de här pojkarna, tillsammans kan de försätta berg. Hjärtat på rätta stället, riktigt go kamratanda och stödet från ett helt landskap är många värdefulla poäng i en lång serie.

Mittbacken Patrik Rosengren har lovat att köra ett år till nu när Mjällby tar klivet upp. Om han är för gammal? Aldrig. Nästa år är "Bagarn" 39 år ung och den mest listige av alla försvarare i Allsvenskan 2010.

Målvakten Mattias Asper kan vara bättre än när han vann SM-guld med AIK 1998. Han spelade samtliga 30 omgångar och kunde lägga 16 nollor i bankfacket. Säkrare (bur)väktare får vi leta efter.

Anfallaren Marcus Ekenberg toppade både mål- och assistligan i Superettan. 30 poäng fördelat på 19 mål och 11 passningar. Det är imponerande och han kan leverera i Allsvenskan också. Glöm den unge och vilsne forwarden som inte fick utdelning i Helsingborg för en herrans massa år sedan. Det har hänt mycket sen dess. Nu är det en fullvuxen man med dynamit i fötterna.

Kan Mjällby behålla skicklige mittfältaren Patrick Osiako (snart färdigförhandlat) och den grymme mittbacken Juan Robledo och krydda med ett par genomtänkta värvningar så blir det jubel på Strandvallen. Den bästa presenten in i december vore förstås om "Chippen" Wilhelmsson hoppade upp ur ett stort paket. Det vore ju en julklapp!
Men det är nog ett år för tidigt. Eller?

Viktor Prodell.Åtvidaberg var näst bäst i klassen och får säkert inte många röster. Det kan straffa sig. Snart är Thomas Olsson hemma, han som var så ytterst nära att bli guldhjälte i Göteborg, och då fortsätter Kristian Bergström spela.
Vilket lag kan skryta med två så förstklassiga motorer på mitten?
Viktor Prodell är en anfallare jag lärt mig gilla skarpt. Han har en bössa som träffar även allsvenska mål.

------------

Årets drömelva kommer här. Men det är inte riktigt som ni tror.

Målvakt
Mattias Asper (Mjällby) 35 år. Klart bäst i serien och tillhör landets främsta på posten.

Backlinje
Patrik Rosengren (Mjällby) 38 år. Lång, klok och fortfarande oerhört skicklig.
Joachim Jensen (Qviding) 35 år. Stark, tuff och med seriens bästa tillslag.
Mikael Rooth (Norrköping) 33 år. Bra vänsterfot och rutinerad.
Joakim Persson (Landskrona) 34 år. Spelskicklig med erfarenhet från serie A i Italien.

Mittfält
Magnus Samuelsson (Norrköping) 37 år. Löpstark och passningssäker.
Mikael Blomberg (Norrköping) 35 år. Spelar smart och vinner dueller.
Pierre Gallo (Sirius) 35 år. Erfaren med en skön vänsterfot.
Kristian Bergström (Åtvidaberg) 35 år. Utrustad med en brasse-vänster. Assistkung.

Anfall
Göran Marklund (Assyriska) 34 år. Skadad men kom tillbaka starkt.
Jörgen Wålemark (Ljungskile) 37 år. Hade slutat men lyfte sitt lag i comebacken.

Tränare
Olle Nordin (Jönköping). Tidigare förbundskapten med lång meritlista.

Den här uppställningen hade inte vunnit Superettan - men garanterat alla serier för oldboys. Sköna lirare som fortfarande kan leverera.

Vidare i årskavalkaden...

Årets nykomling
Syrianska. Höll på att snuva rivalerna i Assyriska på kvalplatsen. Det finns mycket talang, spelglädje och glöd i laget. Säger bara 2010 - jag tror det här gänget kan vinna nästa år.

Årets spelare
Kristian Bergström. Jag såg Åtvidaberg ofta och förstod snabbt att "Pligg" fortfarande spelade huvudrollen. Inga ålderskrämpor, lika snabb i tanken som förr och han lät sin magiska vänsterfot tala.

Årets bottennapp
IFK Norrköping. Broderade snyggt men hade ingen spets. Blev straffade av sämre lag som hade mer spring i benen och rakare linjer. Allt kan bara bli bättre nästa säsong.

Årets stjärnskott
Mattias Adelstam. Det är sällan man kan välja en 27-åring under den här rubriken. Men Adelstam var sen till elitfotbollen och i år har han varit skadefri och sällsynt hungrig. 19 seriemål är starka papper. Mjällby nästa?

Kennedy Igboananike.Årets fynd
Kennedy Igboananike. Nykomlingen Vasalund fick lämna direkt, men en spelare lär bli kvar. Igboananike är bara 20 år och han prickade in 12 mål under första säsongen i Superettan. Han har varit i Djurgården och kan återvända dit.

Årets räddare
Tobias Wennergren. Han är målvakt i Trollhättan och noterade 126 räddningar på 28 matcher. Utan dessa parader hade TFC nog inte fått chansen i ett kval.

Årets skarpskytt
Marcus Ekenberg. Han spelade samtliga 30 matcher och tog 111 avslut. 61 träffade mål, 19 gick i mål och tre hamnade i målramen. Så opererar en beslutsam anfallare.

Upplagt av: Kurt Martinsson