Thylin summerar Superettan 2013

Fart. Finess. Fotbollshistoria. FFF.
Välkomna till Allsvenskan, Falkenbergs FF. Svensk fotboll behöver er.
Och grattis Örebro SK. Er stad behöver allsvensk fotboll.

Om någon för ett år sedan sagt att Falkenberg ska spela i Allsvenskan 2014 hade vi inte ens skrattat åt vederbörande. FFF fick ju kvala för att hänga kvar i Superettan och tränaren Thomas Askebrand gick till Gais.

I det läget bestämde sig styrelsen för att i n t e värva några s k etablerade spelare. Klubben valde i stället att satsa på egna talanger.
Pär Zetterberg, Guldbollenvinnare 1997 och numera styrelseledamot i Falkenberg, tycker att fler klubbar borde arbeta på det sättet:
- Ofta plockar vi in spelare av fjärde, femte gradens kategori och betalar dem höga löner när vi själva kan få fram samma sorts spelare, som älskar sina klubbar och inte i första hand är ute efter pengar, säger han till DN.

De två mest omskrivna ungdomarna är skyttekungen Victor Sköld, 20 mål och nio assists, och 17-åringen Niclas Eliasson, som svarade för elva målgivande passningar och passande nog gjorde sitt första mål i säsongens sista match. Det är en dåligt bevarad hemlighet att Åtvidaberg och AIK rycker i dessa begåvade ynglingar, men en dag som denna är de bara falkenbergare.

Ingen kan heller ha undgått att läsa och höra att tränaren Hans Eklund ska efterträda Nanne Bergstrand i Kalmar FF, men i dag kan vi konstatera att Hasse är stolt över att han inte höll sitt löfte, att hålla Falkenberg kvar i Superettan.
Jag jobbade tillsammans med Hasse på Canal Plus under en kort period för sju-åtta år sedan och blev då imponerad av hans analytiska förmåga. Han berättade att han tänkte satsa på tränaryrket, vilket inte förvånade Jörgen Lennartsson, guldtränaren som nyligen fick sparken av Elfsborg.
- Han var mycket intresserad av strategier och ledarskap redan som spelare, sa Jörgen.

Hasse har lyckats skapa lugn och harmoni i laget och en total koncentration på nästa match. Därför har Falkenberg inte förlorat två matcher i rad under hela säsongen. Därför blev spelarna inte stressade efter besvikelsen i näst sista omgången, när de tappade en 2-0-ledning borta mot ett decimerat Degerfors och när Danny Ervik missade en straff på stopptid.
De har inte varit rädda att förlora och därför har de vunnit.

Det finns många som förtjänar beröm, förutom de ovan nämnda: målvakten Otto Martler, som höll nollan i 14 matcher, David Svensson, som inte spelat i någon annan klubb än Falkenberg, Calle Wede, Stefan Rodevåg, klubbchefen Patrik Lundgren, Lars-Erik Nilsson, ordförande i 22 år; detta var en triumf för hela klubben, för kollektivet, för modet.
Falkenberg har haft både fart och finess i sitt anfallsspel. 63 mål, överlägset bäst i Superettan, är ett bevis på det.

Fotbollshistoria? Ja, Falkenberg har aldrig varit i närheten av Allsvenskan tidigare, men blir nu lag nr 62 i vår högsta serie. Nykomlingarna kommer inte att höja publiksnittet, men jag tycker att de berikar svensk fotboll. Vi behöver sådana klubbar.
Det återstår att se om Falkenberg kan klara sig bättre än exempelvis Högadal, Ludvika, Reymersholm, Brynäs, IFK Holmsund, Umeå och IFK Luleå, vars allsvenska sejourer blev ettåriga. Den frågan kan vi ställa inför nästa säsong. Just nu unnar vi FFF att fira.

Örebros sejour i Superettan blev bara ettårig. Oscar Jansson gjorde en strålande säsong och höll nollan elva gånger. Shpetim Hasani gjorde också viktiga insatser och naturligtvis var det han som rullade in den avgörande straffen mot Ljungskile.
Lagkaptenen Magnus Wikström, Patrik Haginge och Nordin Gerzic, utlånad av IFK Göteborg, har också påtagligt bidragit till uppflyttningen.

Tränaren Per-Ola Ljung lyckades inte rädda Örebro kvar i Allsvenskan när han kom från Helsingborg mitt under säsongen i fjol – det var en omöjlig uppgift – men i år har han organiserat ett lag som förlorat tre matcher och släppt in 21 mål.
Örebro är en stad som sett allsvensk fotboll i 45 år och publiksnittet på Behrn Arena har varit nära 5.000 i Superettan. Återkomsten är efterlängtad.

Upplagt av: Stefan Thylin