Lars Lagerbäck om färgblindhet

Lars Lagerbäck är färgblind och handskas med de utmaningar som ställs i vardagen. Lars Lagerbäck är även förbundskapten för Norges Herrlandslag och har jobbat som förbundskapten för fyra olika landslag under de 17 senaste åren.

- De stora utmaningarna ligger kring utrustning och analys. Ibland kan det vara svårt för mig att skilja spelare från varandra. Men med korrekta förberedelser kan jag vara fotbollstränare på elitnivå, säger Lars Lagerbäck.

Lars Lagerbäck är förbundskapten för det norska landslaget och har sedan inledningen på 1990-talet haft olika tränaruppdrag för landslag. Det hela började med pojk- och ungdomslandslag men framförallt har Lars Lagerbäck varit förbundskapten för Herrlandslaget i tio år, samt att han 2016 ledde Island till kvartsfinal i EM. Men vad få vet om är att Lars Lagerbäck är färgblind.

- Jag ser färgerna men vissa flyter ihop. Grönt och rött är speciellt svårt, även när jag tittar på TV och försöker analysera matcher.

Lars Lagerbäck växte upp i Ovansjö i Medelpad. Det var när han tillsammans med pappa Tage var ute och åkte bil som färgblindheten upptäcktes.

- Det var väl ingen som misstänkte först. Jag är uppvuxen på en skogsgård och farsan kunde vara förbannad på mig när jag var liten för att jag inte kunde se om ett träd var angripet. Man kunde se det på färgerna men jag såg det inte. Han trodde bara jag var ointresserad, säger Lars Lagerbäck och fortsätter berätta:

- Sen åkte vi bil en gång och jag utbrast "vilken stor sten som ligger där mitt på åkern". I själva verket var det en lada men den flöt in i naturen. Konturerna försvann.

Efter bilresan var Lars Lagerbäck och kollade upp sin syn. Det visade sig att han var så mycket färgblind man kan vara, färgblindhet av gravaste art. Lars har själv aldrig gjort en stor sak av sin färgblindhet. Han förklarar för sina spelare när det uppstår situationer där det blir fel. Men med förberedelser behöver inte färgblindheten bli ett problem.

- Det är främst i träning jag behöver tänka till extra. Jag undviker gärna röda och gröna västar, de behöver ligga lite längre ifrån varandra i färgskalan. Likadant är det med små detaljer som låga koner på gräsmattan.

- Men ibland kan det bli fel. Någon gång har jag instruerat en spelare efter att jag tyckt han betett sig fel i en situation. Men då har jag sett fel på färger och egentligen var spelaren i det försvarande laget, då är det givetvis bra att de vet om min färgblindhet. Kan bli en genant situation annars där jag verkar ointresserad.

Lars Lagerbäck kan själv inte påminna sig att en spelare berättat om färgblindhet, trots att var tolfte man är färgblind. Han vet inte om det faktiskt är så att ingen varit färgblind, eller om det finns rädsla över att berätta – att det kan upplevas som en nackdel.

- Egentligen borde jag tänka på och fråga mina spelare. Jag klarar av min roll med färgblindheten och jag hoppas att spelarna skulle våga berätta. Det skulle vara bra för mig som tränare att veta om, att ha förståelsen. Men det kan samtidigt vara så att spelarna har stor respekt för att berätta. Det är bra att UEFA lyfter frågan.

Lars Lagerbäck kommer inför UEFA Europa League-finalen på Friends Arena den 24 maj besöka Fan Zone i Kungsträdgården. UEFA har en kampanj, Colour Blind Awareness Campaign, där färgblindhet uppmärksammas. Mellan 15.00-16.00 23 maj och 12.00-13.00 24 maj lyfter UEFA upp färgblindhet som ämne i Kungsträdgåren.

- Jag får inte bli pilot, inte bli lokförare. Men förbundskapten för landslag i fotboll får jag vara. Jag hoppas att alla ska känna sig välkomna till fotbollsplanen, att spelare inte ska känna sig stoppade av sin färgblindhet. Med planering och kunskap går det förekomma utmaningarna, avslutar Lars Lagerbäck.

Färgblinda
Så upplevs en match för färgblinda spelare.

Senaste nytt: Alla är olika - olika är bra

Senaste nytt: UEFA Europa League 2017